O tom mě teď na vedlejším vláknu právě přesvědčili. Dosud jsem žil v nevědomosti, te´d už vím, že Mercedes ML je dálniční ideál
Ale k věci, tak při tomto rozpočtu bych se vyhnul ojetým dýzlům, ale volil bych cestu klidně Focus 1,6 benzí, megane 1,6 benzín, a další z podobné třídy, protože vzhledem k možné finanční uvolnitelné částce a požadavkům na spolehlivý a nenáročný provoz bude dýzl starý jak svět a najeto mabilion kilomtrů. U relativně jednoducýh benzínů je rziko drahé opravy řáddově menší. 6. rychlostní stupěň nemusí být jen výhoda. A napíšu proč. Shodou okolností jsem 6 let jezdil v benzínovém 2,0 litru s pohonem 4x4, roční nájezd 22-23tkm. SPotřeba benzínu byla v průměru 7,95/100. Asi 14 dní mám auto stejné značky, ale s 6°převodovou, motor není 2,0, ale je 2,5. A mohu říct, že šestý stupeň mi nedává moc smysl. Maximálně opravdu na tu dálnici, kde sníží otáčky o 300/min, ale to je vše. Ve znytku tras, hlavně okresky a město, obtěžuje, protože díky jinak poskládané převodovce a kratším stupňum je třeba častěji řadit. POkud člověk nejede po dálnici víc, než nějakých 140km/h, nemá šestka fakt smysl, protože na palivu ušetří dvě deci. A auta, která mají 6°převodovky, budou ve "staré gardě" obvykle s motory 2 litry, protože moc menších kubatur s šetskou prostě nebylo, tudíž nejsou dnes jako ojetiny. Viz například rodinný ideáln Mondeo - 2litr má 6ku, 108 má jen pět stupňů, ve vysledku nula od nuly pojde.
O tom, zdali si necháte vnuti dýzl, nebo jednoduchý benzín, rozhodujete jen sama. Berte můj příspěvek jako názor, nikoliv jako dogma a řiďte se vlastním rozumem. problémy levné ojeté nafty vs. jednoduchý byť slabší benzín, jsou celkme jasné.