citace:
reakce na: Leo2, 29.10.2020 05:57 (Dík za rady. Koukal jsem na to ...)
Ahoj, u benzínu, u těch spořivějších to půjde lehce přes 6l. Na okreskách je dobrý právě Golf 1.4 MPI. Pokud budeš dávat kvalitní benzín s aditivem a kvalitní olej, mile překvapí. Na ojetinu je příznívá i cena údržby. Já osobně se nebojím ani LPG, které 1.4/1.6 MPI snášejí velmi dobře. Jen příklad, sousedka jezdila s 1.4 MPI okresky za 5,5l celoročně.
Pokud ale hledáš extrémně nízkou spotřebu, pak bych šáhl po Peugeotu 207 1.4 HDI v kombíku, kde lidé uvádějí trvale spotřebu pod 5l, na okreskách 4l. Ten motor má kuchařka v naší škole a zatím šlape bez poruch. Přiznám se, že ten motor jinak neznám, poptal bych se na foru.
Ohledně 1.6 HDI, je dobré hledat až Euro 5, tj. od cca 2010, pak kromě důrazného trvání na odsátí oleje, co zůstává na dně, jde o zdařilý motor, který ale už má filtr pevných částic, byť ne předražený. Výhodou je, že nemá ještě močovinu. Tenhle motor najdeš napříč PSA vozy a mým tajným tipem je Citoren C4 II 1.6 HDI, který seženeš přímo u dealera často v dobré výbavě s tvým rozpočtem rok 2014+ a to není špatná koupě dle mého. Ano kufr není kombíkový, ale ani mini. Pohodlí a odhlučnění je příkladné. V kombíku bys musel hledat Peugeot 308 první generace.
Velmi dobrý článek o 1.6 HDI je zde:
https://www.auto.cz/motor-psa-ford-1-6-hdi-tdci-opravdu-takovy-prusvih-120016S Renaulty je to v dieslu jasné - brát až Megane III s 1.5 Dci, snese toho totiž opravdu hodně. U Megane III je slabinou spíše podvozek(pružiny, tlumiče) a některá čidla, která ale nejsou drahá(spojkové, zpátečkové). Často zatéká do kufru, protože podlaha je plastová a časem přestane těsnit ve spoji s karosérií - dá se přetěsnit silikonem. Jinak nerezne, je pohodlný a v kombíku překvapivě praktický. Mám doma M3 2009 v benzínu, ale občas mívám jako náhradní to samé právě s 1.5 Dci a i jako petrolhead smekám kloubouk - tak malý objem a tak příjemná dynamika i kultivovanost se nevidí často. Při koupit hledej kusy s jasnou historií, pak motor bude sloužit dobře, FAP nezlobí, jen vstřiky se můžou ozvat, pokud někdo jezdil na naftu made in JZD

Jinak podvozek je jistý i na dálnici a pokud plave, můžou za to jen tyčky stabilizátoru, které stojí jeden pár stovek...