0
zpět

diskuze k tématu: Jak vidíte vývoj české rally

kategorie zařazení tématu: zábava, motosport, volná diskuze
KLR
počet příspěvků64
datum registrace13.07.2012
Středa 14.11.2012 07:58, Jak vidíte vývoj české rally
Co říkáte na vývoj posledních údálostí na rally závodech? Čí myslíte, že je to vina, že při sledování závodů umírají lidi? Můžou za to organizátoři nebo samotní diváci? Byli jste už někdy na rally závodech a viděli jste, že někdo (organizátor/divák) porušuje bezpečnostní pravidla?

Spousta otázek co? Já si osobně myslím, že většina z toho je zapříčiněna diváky, kteří lezou do míst, kde by vůbec neměli co dělat. Samozřejmě by takovéto místa měli být podél trati označena a i zajištěna organizátory, aby tam nikdo z diváků nemohl vlézt.

Myslím si ale, že hlavní problém je v tom, že někteří diváci totálně neuvažujou a lezou právě do těch míst, kde může auto vyletět z tratě (naproti zatáčkám, pod úroveň vozovky, za horizontem skoků, ...)

A pak se všichni diví, že když auto opravdu vyletí ven, tak je s sebou vezme.
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2076
datum registrace16.05.2007
Středa 14.11.2012 09:23, RE: Jak vidíte vývoj české rally
KLR napsal:
Co řikáte na vývoj posledních údálostí na rally závodech? Čí myslíte, že je to vina, že při sledování závodů umírají lidi? Můžou za to organizátoři nebo samotní diváci? Byli jste už někdy na rally závodech a viděli jste, že někdo (organizátor/divák) porušuje bezpečnostní pravidla? Spousta otázek co? Já si osobně myslím, že většina z toho je zapříčiněna diváky, kteří lezou do míst, kde by vůbec neměli co dělat. Samozřejmě by takovéto místa měli být podél trati označena a i zajištěna organizátory, aby tam nikdo z diváků nemohl vlézt. Myslím si ale, že hlavní problém je v tom, že někteří diváci totálně neuvažujou a lezou právě do těch míst, kde může auto vyletět z tratě (naproti zatáčkám, pod úroveň vozovky, za horizontem skoků, ...) A pak se všichni diví, že když auto opravdu vyletí ven, tak je s sebou vezme.

Já si myslím, že je za tím z velké části nezkušenost pořadatelů (a dost možná nedostatečný počet) a za druhé i hloupost lidí, kteří mají pocit, že když auto řídí trénovaný závodník, že má vše pod kontrolou. Pak vlezou i na místa, odkud se nedá utéct.
Co se týká nezkušenosti pořadatelů, tak si vzpomínám na případ, kde na trať vyjel traktor.
Já jsem se jednou účastnil jako navigátor jednoho amaterského závodu u Vizovic a v autě člověk diváky vůbec neregistruje, prostě se soustředí na to, proč tam je, ale to je 15 let zpátky, od té doby si to vychutnám maximálně u telky právě z důvodu, že k nehodě není daleko. Třeba ty špalíry považuju za nebaezpečné, byť jsou na rovné cestě, stačí bouchlá guma nebo hryzlej motor a auto opouští trať...
reagovat
nahlásit
KLR
počet příspěvků64
datum registrace13.07.2012
Středa 14.11.2012 09:48, video s traktorem
na to video si vypominam taky -> video

reagovat
nahlásit
donald
počet příspěvků30
datum registrace09.05.2007
Středa 14.11.2012 10:22, O strach
Myslím, že bylo jen otázkou času, kdy k podobným tragickým nehodám dojde. David V to píše jasně: Auto se řítí vysokou rychlostí po nezpevněné trati, kterou lemují špalíry diváků. Stačí málo a vůz se stane neovladatelným. Divím se, že obětí rallye je tak málo. Jsou dvě řešení - buď vyhnat diváky do několika bezpečných míst vzdálených trati nebo jezdit bez diváků/nepořádat závody vůbec.
reagovat
nahlásit
Paul
počet příspěvků773
datum registrace07.11.2008
Středa 14.11.2012 20:18, Hon na čarodějnice místo zdravého rozumu
Jsem velký fanoušek rally, a pokud můžu, rád se na nějakou zajdu podívat. To co se letos (i dříve) různě stalo je smutné, ale mělo by se z toho vzít ponaučení, zjistit, kde se stala chyba, a ne pořádat hon na čarodějnice, jak se v současnosti děje. Kdejaký pisálek, nebo hlásní trouba se chce na poslední tragédii přiživit a proslavit se jako mravokárce, neřku-li spasitel. Pořád slyším dokola, že vina je buď na straně jezdců, nebo pořadatelů, a občas si někdo dovolí říct že diváků. Chybu vidím ve všech faktorech najednou, protože se toho účastní všechny složky! Jezdci jsou často vzhledem k výkonnosti vozů nezkušení, diváci neukáznění a/nebo blbí, pořadatelé často nekvalifikovaní. Sám jsem zažil na rally Vysočina, jak pořadatel vyhazoval nejmíň 3x ty samé blbce ze zatáčky, kde mohlo každou chvíli skončit nějaké auto. Stačilo aby se pořadatel otočil, a už tam byli zase. Bohužel, takto funguje evoluce... Ovšem pořadatel nesmí být měkký a má třeba i přerušit závod, naběhnout na blbečky s velkými, silnými a agresivními kolegy, a milé debily požádat, aby šli za pásku pěstma. Jezdci by taky měli startovat s auty na které mají i něco víc, než jen peníze. Důležité je ovšem říct, že všichni se rally účastní dobrovolně a na vlastní riziko. O to víc je třeba to zdůraznit, když jsem slyšel nějak po páté hodině hlásnou troubu na českém rozhlase, jak zpovídal někoho z autoklubu či podobné instituce, a milý moderátor pořád opakoval, jestli by se neměla rally zakázat atd. Pak si ještě zavolal mravokárce Pavla Soukupa (asi že točí pro Besip), který je také (odteď jak řekl) pro zrušení rally a vůbec si navzájem přitakávali a mnuli si ruce jak stoupnou v očích běžné veřejnosti... Abych to zkrátil. Po vyslechnutí těch populistických sra*ek se mi chtělo zvracet. Je třeba zavést opatření pro vyšší bezpečnost na rally? Očividně ano, ale musí se to týkat všech zůčastněných stran. Má se rušit rally? Odpovím otázkou pro všechny příživníky na této tragédii. A co takhle zrušit přecházení přes ulici, koupání v moři, pití alkoholu a jiné lidské činnosti? Na to umřou ročně miliony lidí! A co takhle jednou nevylézt z postele a počkat, až bezpečně umřeme žízní, hlady a ve vlastních výkalech?
reagovat
nahlásit
donald
počet příspěvků30
datum registrace09.05.2007
Středa 14.11.2012 21:14, Souhlas
Paul, naprosto souhlasím. Největší hyeny se snaží přiživit na cizím neštěstí. Opravdu velmi nechutné,ale zobrazuje stav dnešní společnosti.
reagovat
nahlásit
wimmer_day
počet příspěvků43
datum registrace29.01.2009
Čtvrtek 15.11.2012 10:16, Asi tak...
http://www.ewrc.cz/ewrc/show.php?id=21070
reagovat
nahlásit
mik.c.
počet příspěvků2
datum registrace15.11.2012
Čtvrtek 15.11.2012 10:19, rallye ano ale bez dotací
Na rallye se rád podívám, ale nesouhlasím s tím, aby na rallye plynuly veřejné peníze - jenom na Barum Rallye jde asi 6 mil. Kč ročně ze státního rozpočtu, nevím, kolik navíc jde od kraje. Jezdci asi za nic nemohou, nejspíš asi jeli podle pravidel rallye, jen udělali chybu. Chybovat může každý, ale když slyším, že řidič i navigátor jsou advokáti, nemůžu si pomoct, ale ať si svou adrenalinovou zábavu pěstují někde, kde nemohou svými chybami zabíjet diváky a ať jim jejich koníček nedotuje stát. To platí obecně. Nemyslím si, že by automobilový sport měl být podporován z veřejných peněz. Pokud ze soukromých peněz neseženou na pořádání rallye s dostatečným zabezpečením trati i diváků, ať se rallye radši nejezdí.
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2076
Čtvrtek 15.11.2012 11:45, RE: rallye ano ale bez dotací
mik.c. napsal:
Na rallye se rád podívám, ale nesouhlasím s tím, aby na rallye plynuly veřejné peníze - jenom na Barum Rallye jde asi 6 mil. Kč ročně ze státního rozpočtu, nevím, kolik navíc jde od kraje. Jezdci asi za nic nemohou, nejspíš asi jeli podle pravidel rallye, jen udělali chybu. Chybovat může každý, ale když slyším, že řidič i navigátor jsou advokáti, nemůžu si pomoct, ale ať si svou adrenalinovou zábavu pěstují někde, kde nemohou svými chybami zabíjet diváky a ať jim jejich koníček nedotuje stát. To platí obecně. Nemyslím si, že by automobilový sport měl být podporován z veřejných peněz. Pokud ze soukromých peněz neseženou na pořádání rallye s dostatečným zabezpečením trati i diváků, ať se rallye radši nejezdí.

A kde se studuje na jezdce rally? Nevidím důvod, proč by si nemohli advokáti zazávodit v rally, pokud si na to troufnou a splní podmínky, které jsou pro účast nutné. Oni taky pojedou podle svých možností, jako jedou ti nejlepší. Nebo si snad myslíš, že tam jede někdo se vyklopit do škarpy a po cestě nabrat nějakého diváka? To mnohem nebezpečnější jsou někteří experti na silnici a zakázat jim jízdu taky můžeš až fakt provedou něco zlýho a Ti jsou většinou plně zodpovědní za to, co provedli a ne jak na rally, že někdo leze kam nemá a pořadatel jej nedokáže účinně vykopnout.
Podle Tvé úvahy by dojeli 3-4 první a ostatní by museli skonči rozvěšení po stromech a převrácení v příkopech, protože prostě nebyli nejlepší, což automaticky asi znamená havárii.
reagovat
nahlásit
Alda
počet příspěvků36
datum registrace25.05.2007
Čtvrtek 15.11.2012 15:53, RE: rallye ano ale bez dotací
Hlavně, že nám média téměř ihned naservílovala povolání obou závodníků a koho všeho a v jakých kauzách pánové vlastně obhajovali, aby byl mediální obraz obou aktérů a celé kauzy patřičně přijat veřejností. Jo kdyby makali někde u soustruhu to by nebylo zajímavé, lidi by je pak mohli ještě politovat. Připomíná mi to nedávnou a nezapomenutelnou Lacinizaci...
reagovat
nahlásit
mik.c.
počet příspěvků2
datum registrace15.11.2012
Pátek 16.11.2012 12:51, amatérská rallye
Napsal jsem, že to platí obecně. Hlavní je, že řidiči byli amatéři. A že je rallye na této úrovni hlavně o adrenalinu a o penězích a méně už o sportu, to je myslím bez debat. Až tu nebudeme vědět, co s penězmi (veřejnými), ať se podporuje klidně i amatérská rallye, řádně zabezpečená.
reagovat
nahlásit
RadeC33
počet příspěvků1
datum registrace18.11.2012
Neděle 18.11.2012 19:15, ???
mik.c. :
že se dotují i jiné sporty Vám nevadí?..co takový SP v klas.lyžování v Liberci a vyčůraná pí.K.Neumannová?ze státní kasy vycucla skoro 2mld!!!...že téměř při každé druhém fotbalovém utkání plynou státní finance na policejní manévry spjaté s grázlama,co dělají bordel Vám taky nevadí?
Jakou roli hraje to,že závodníci byli právníci?A to,že to byli amatéři Vám napovídal kdo..Nova nebo Blesk???
reagovat
nahlásit
rojack
počet příspěvků145
datum registrace06.01.2009
Pondělí 19.11.2012 12:16, Čtu to tady a jen se divím
Většina píše o neukázněných divácích, ale nikdo se nepozastavil nad tím, zda je dnes vůbec akceptovatelné, aby si partička adrenalistů uspokojovala svoje ego tím, že jezdí 150 přes obec. To není jen o divácích, vždyť auta míjejí ploty a zdi domů o pár metrů v rychlostech, kde jen malá chybka může znamenat probourání toho auta do soukromého majetku. A smrt někoho, kdo stojí za zdí či za plotem na svém pozemku. Pánové, to nemůžete jezdit někde v polích, když to tak potřebujete? Přijde mi neuvěřitelné, že mě Policie pokutuje za šedesátku v obci a jiný si tam může jet .........
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2076
Pondělí 19.11.2012 12:59, RE: Čtu to tady a jen se divím
rojack napsal:
Většina píše o neukázněných divácích, ale nikdo se nepozastavil nad tím, zda je dnes vůbec akceptovatelné, aby si partička adrenalistů uspokojovala svoje ego tím, že jezdí 150 přes obec. To není jen o divácích, vždyť auta míjejí ploty a zdi domů o pár metrů v rychlostech, kde jen malá chybka může znamenat probourání toho auta do soukromého majetku. A smrt někoho, kdo stojí za zdí či za plotem na svém pozemku. Pánové, to nemůžete jezdit někde v polích, když to tak potřebujete? Přijde mi neuvěřitelné, že mě Policie pokutuje za šedesátku v obci a jiný si tam může jet .........

Co sem pletete furt ten adrenalin? Rally je tradiční automobilový sport a ne nějaká adrenalinová záležitost. A to, jak pořadatel vytýčí trať, není zodpovědností závodníka. Co třeba sjezd na lyžích, ten je daleko adrnalinovější, protože se podobnými rychlostmi řítí "pilot" sám a když spadne, tak taky pořadatelům cvaká u zadku, jestli si neurve nohu a nevykrvácí nebo jestli ho zachytí sítě.
A představte si, že existují i nešťastné shody náhod, za které se objektivně nedá nikdo potrestat, ale hlas lidu volá po obětním beránkovi.
Prostě rally je nebezpečná a určitých místech je třeba vůbec nestát a celkově být ve střehu a nemyslet si, že když mám známýho pořadatele, tak je všechno v poho.
reagovat
nahlásit
Pavlik
počet příspěvků1328
datum registrace09.10.2008
Pondělí 19.11.2012 14:25, RE: Čtu to tady a jen se divím
rojack napsal:

Škoda, že se takto nezamyslíš nad partou skandujících idiotů táhnoucích městem na stadion - dělají daleko větší bordel a škody. A to zcela pominu, že je také dotujeme z daní dokonce 2x (1x se podporuje debilní fotbal/hockey, 1x se platí policejní manévry). Jestli tě štve, že jsi dostal pokutu, můžeš policii příště "adrenalinově" ujet a cítit se jako závodník - pokud to tedy za volantem umíš .
reagovat
nahlásit
David V
počet příspěvků2076
Pondělí 19.11.2012 15:16, RE: Čtu to tady a jen se divím
Pavlik napsal:
rojack napsal:
Škoda, že se takto nezamyslíš nad partou skandujících idiotů táhnoucích městem na stadion - dělají daleko větší bordel a škody. A to zcela pominu, že je také dotujeme z daní dokonce 2x (1x se podporuje debilní fotbal/hockey, 1x se platí policejní manévry). Jestli tě štve, že jsi dostal pokutu, můžeš policii příště "adrenalinově" ujet a cítit se jako závodník - pokud to tedy za volantem umíš .

A to mě ještě dojímá, že tyto sporty dotují některé velké firmy a já na tyto kratochvíle (hokej, fotbal) přispívám tím, že si koupím od nich výrobek. Lidi, co se dokážou porvat nebo ožrat (většinou obojí) kvůli výsledku zápasu, nepovažuji za inteligentní.
A stejně jako např. na Slovensku se kdysi (asi i dnes) platil výjezd horské služby, nechal bych ty sebrané výtržníky tuto "službu" policii zaplatit. Tak to máme 2 policisté na pacifikaci, převozné, výslech a případný nocleh se snídaní + 5% zisk, ať nežeru. Máš na lupeny a chlast? Zaplať si i dodatečné dodržování pořádku.
reagovat
nahlásit
rojack
počet příspěvků145
datum registrace06.01.2009
Pondělí 19.11.2012 18:27, No, asi se shodneme
Však já taky vidím hlavní problém v pořadatelích. Pokud by vytýčili trať uprostřed pole, bylo by vše v pohodě. Do obydlených prostor by se tato závodní auta vůbec neměla dostat. A pokud půjdou diváci i na to pole a budou zevlovat u trati, jak to vidím často v televizi, jejich věc. Podle mě, takové auto v závodní rychlosti dokáže letět mimo trať i sto a více metrů. Diváci, i když za páskou, tak daleko nikdy nejsou. Sebevrazi.
A že jako občan platící daně podporuji ty duté hlavy řvoucí na fotbalu sprostá hesla, to se mi také vůbec nelíbí.
reagovat
nahlásit

aktualizovat
toto téma sledujete

přestat sledovat toto téma
Nahlásit nevhodný příspěvek
jméno a příjmení:
e-mail:
Toto oznámení je činěno ve smyslu čl. 16 nařízení EU č. 2022/2065, o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES (DSA).
Oznámení podávám, protože se domnívám, že příspěvek:
porušuje obecně závazný právní předpis
porušuje Všeobecné obchodní podmínky internetových stránek tipcars.com
Odesláním tohoto oznámení potvrzuji, že se v dobré víře domnívám, že informace a tvrzení v něm obsažené jsou přesné a úplné.

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2026, všechna práva vyhrazena.