KLR napsal:
Co řikáte na vývoj posledních údálostí na rally závodech? Čí myslíte, že je to vina, že při sledování závodů umírají lidi? Můžou za to organizátoři nebo samotní diváci? Byli jste už někdy na rally závodech a viděli jste, že někdo (organizátor/divák) porušuje bezpečnostní pravidla? Spousta otázek co? Já si osobně myslím, že většina z toho je zapříčiněna diváky, kteří lezou do míst, kde by vůbec neměli co dělat. Samozřejmě by takovéto místa měli být podél trati označena a i zajištěna organizátory, aby tam nikdo z diváků nemohl vlézt. Myslím si ale, že hlavní problém je v tom, že někteří diváci totálně neuvažujou a lezou právě do těch míst, kde může auto vyletět z tratě (naproti zatáčkám, pod úroveň vozovky, za horizontem skoků, ...) A pak se všichni diví, že když auto opravdu vyletí ven, tak je s sebou vezme.
Já si myslím, že je za tím z velké části nezkušenost pořadatelů (a dost možná nedostatečný počet) a za druhé i hloupost lidí, kteří mají pocit, že když auto řídí trénovaný závodník, že má vše pod kontrolou. Pak vlezou i na místa, odkud se nedá utéct.
Co se týká nezkušenosti pořadatelů, tak si vzpomínám na případ, kde na trať vyjel traktor.
Já jsem se jednou účastnil jako navigátor jednoho amaterského závodu u Vizovic a v autě člověk diváky vůbec neregistruje, prostě se soustředí na to, proč tam je, ale to je 15 let zpátky, od té doby si to vychutnám maximálně u telky právě z důvodu, že k nehodě není daleko. Třeba ty špalíry považuju za nebaezpečné, byť jsou na rovné cestě, stačí bouchlá guma nebo hryzlej motor a auto opouští trať...