Pondělí 08.06.2015 17:04,
Benzin+LPG (automat) do 120 tis.
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o pomoc s výběrem auta. Něco jsem najezdil s rodinnými auty a auty z půjčoven a rád bych si teď pořídil vlastní. Předpokládaný nájezd je kolem 15-20 tisíc km ročně, převážně krátké cesty do práce, poskoky do 30km, několikrát za měsíc 300km dálnice s nějakými kratšími dovolenými. Chci atmo benzin, nejlépe v kombinaci s LPG(nejlépe továrním), naftu ne. Vím, že některé motory mají s LPG problém (kvůli ventilovým sedlům?), ale nevím konkrétně které všechny. Do auta nechci s počáteční investicí dát více než 120 tis, čili výběr bude dost o kompromisech. Primárním požadavkem je v rámci možností pasivní a aktivní bezpečnost posádky, pak chvíli nic, a poté provozní náklady a praktičnost použití. Na prémiovky si nehraju, značka mě nezajímá a chci něco, co se moc nekrade. Nějakou super dynamiku také nevyžaduji, nicméně ze zkušenosti je 1,4 je slabá, 1,8 v astře h optimální a všechno lepší asi zbytečné mrhání. Karoserii preferuji kombi, ideálně bez zvýšené nakládací hrany a s možností sklopení zadních sedadel do roviny. V autě budeme jezdit 2, čili místo na nohy zadních sedadlech mě nezajímá. Největší otázkou je možnost automatu, velmi se mi zalíbil v Jeepu Compass(2014, 2,4i) s možností řazení nahoru/dolu jedním prstem, ale s jinými automaty bohužel nemám zkušenost a u ojetiny je asi velká otázka spolehlivosti a případné investice. Auto bude servisováno v kvalitním neautorizovaném servisu, kterému věřím a nikdy jsem neměl problém. Vyloučil jsem Octavii 2, Golf, Passat (krádeže, racionálně neodůvodnitelná vyšší cena) a Mondeo (starší model se mi nelíbí a 2007+ je mimo limit). Podle těchto kritérií jsem vybral následující auta:
Renault Mégane combi 2006+
+ největší favorit
+ hojná, bezproblémová? 1,6
- méně trvanlivý interiér?
- 2,0 téměř nejsou, pro mě neznámá
-?LPG, automat?
Astra H
- 1,8 téměř nejsou
+ pozitivní zkušenost z domova, dlouhodobý průměr 7,2l N95 (1,8i)
- otřesné ovládání PP
- údajně nemají rády plyn, automat?
Hyundai Santa FE 2002+-
- prosím o případné komentáře
Subaru Forester 2002+-
+ tovární LPG
Prosím tedy nějaké srovnání a komentáře vzhledem k uvedeným požadavkům, případné doporučení na další modely (Laguna, Vectra, Citroen C5, …) a srovnání provozních nákladů, vhodnosti zástavby LPG a automatických převodovek. Poradnu čtu pravidelně, nicméně dotazy s podobnými požadavky jsem neobjevil). Děkuji.
reagovat
nahlásit