Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přezouváte si pneumatiky svépomocí? Čtěte dále.

Aktuality
Karel Směšný | 20.10.2014
Nezajištěné pneumatiky mohou způsobit při čelním nárazu v 50 km/h vážná poranění všech cestujících ve vozidle.

Přeprava zimních pneumatik z garáže na výměnu do servisu může být i životu nebezpečná. Partnerský autoklub ADAC se podíval při crashtestu na tento způsob přepravy a zjistil pár zásadních nedostatků v přepravě pneumatik.

Výsledky jsou jasné. Pokud jsou pneumatiky uloženy volně ve vozidle a v kufru, je možné, že při čelním nárazu v rychlosti 50 km/h vám proletí až do prostoru posádky. Následky takového střetu jsou pak zpravidla hodně vážné až tragické. Bohužel tento fakt je zapříčiněn samotnou vahou pneumatiky s diskem, která se často pohybuje okolo 15 kg. Celková hmotnost tohoto letícího nákladu je tedy 375 kg.

Jak pneumatiky převézt s co nejmenším bezpečnostním rizikem?
• Pneumatiky je lépe položit rovně na podlahu zavazadlového prostoru a zajistit popruhy nebo sítí.
• U malých vozidel je nejbezpečnější doprava pneumatik v uzavřeném zavazadlovém prostoru.
• Není-li místo v kufru pro všechny pneumatiky, uložte je do prostoru pro nohy za předními opěradly.

Nejen že vám špatně zajištěný náklad může poškodit zdraví, ale je také možné, že dostanete pokutu od policie za špatné upevnění nákladu, který ohrozil ostatní účastníky provozu. V zahraničí je pokuta udělována i za to, že ohrozíte posádku ve vozidle. Například v Rakousku vám za tento přečin hrozí pokuta až do výše 5 tisíc eur (cca 130.000 Kč).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 05.12.2019 14:41


Já je pečlivě usadím, to znamená, že jimi otáčím, mlátím do nich pěstma, aby si každý šroub dosedl na sedlo a rukou je utahuju, dokud se hejbou. Pak vezmu křížový klíč a do kříže je dotáhnu na heveru tak na 75%, pak auto spustím a dotáhnu je na moment. Za 20 let jsem při tomto postupu neměl problém ani s povolováním po cestě ani při povolování za 1/2 roku.
Citroenak, 05.12.2019 15:22


Ja kontrolujem po asi 200km, ci su dobre utiahnute :)
Driver79, 05.12.2019 16:25


Priznam se, ze dotazeni sroubu kontroluji po nejake zmene tak po 100km. Ale jeste nikdy se to nijak zasadne nepovolilo samovolne. Tedy nikdy jsem po nikom ani po sobe nemusel vyrazne dotahovat.
KoobaS, 06.12.2019 09:48


Díky Davide, tím potvrzuješ má slova. Ve spoustě pneuservisů to tak ale nefunguje.
Já naštěstí našel takový, který to umí. Kola před uložením do skladu proženou myčkou. Přezouvají poctivě. Šrouby nasazují rukou, používají momenťáky...
A přiznám se, že já jsem trochu diletant, dotažení kol kontroluju vyjímečně...
kristian2, 08.12.2019 05:00


Mám na scenicu přezouvám v běžném pneuservisu nemám z daným systémem problém problém samozřejmě je to další věc co stojí peníze zatím po 5ti letech vše funguje tak snad to bude i nadále. Akorád ta kontrolka tlaku mě prostě rozčiluje samozřejmě začla být otravná zrovna na dovolené,tak jsem přifouknul a byl klid .Zatím se hlásí max 2x za sezonu
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů