Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota ukázala v ČR novou Camry. Vlastně je to jediný konkurent limuzíny Superb

Naše téma
Radek Pecák | 22.04.2024
dalších 15 fotek
Toyota Camry se začne prodávat na přelomu léta a podzimu | foto: Deník/Radek Pecák
Největší světová automobilka Toyota letos uvede na český trh s novými osobními vozy množství novinek. Například v kategorii užitkových aut to bude poprvé dodávka té největší kategorie. Pro rodiny budou nepochybně zajímavé inovovaná menší SUV a třeba pro taxikáře nebo manažery pak velký sedan Camry.
Vlastně v podobnou dobu, v jakou uvede na trh značka Škoda čtvrtou generaci své limuzíny Superb, dostanou zákazníci možnost koupit si jediného reálného konkurenta tohoto modelu. Tím je již devátá generace celosvětově oblíbeného typu Camry. První vyrobené kusy budou u dealerů připravené k převzetí během podzimu.

Na to, jak Toyota Camry vypadá, se můžete podívat do naší komentované fotogalerie:



Ceny hodlá tuzemské zastoupení Toyoty oznámit v květnu. Zatím se Toyota snažila nalákat budoucí kupující statickou ukázkou vozu během akce na letišti v Hradci Králové. Tam přivezla i další novinky (například poprvé v Evropě nabízenou velkou dodávku nebo malé SUV Lexusu s označením LBX) a rovněž ukázky možných přestaveb jejího pick-upu Hilux i dalších užitkových aut.

Hned pod pódiem, na kterém moderátoři zpovídali představitele Toyoty i další odborníky, však stála právě nová Camry.

V porovnání s minulou generací povyrostla v podélném směru o tři a půl centimetru. Rozvor však zůstal stejný. Velmi vydařená je podle mého názoru příď. Její nárazník oživují i vylisované kosočtvercové obrazce, svébytnou vizáž dodává i ostře lomené linie světel pro denní svícení.

V interiéru si nelze nevšimnout kvalitních materiálů a tentokrát do palubní desky zapuštěné obrazovky multimediálního systému. Přesto celek i nadále působí tak trošku nudně.

Toyota Camry 2024 - exteriér i interiér:
Pátá generace hybridu
V porovnání s modelem, který nabízí mladoboleslavská automobilka, může být nevýhodou pro produkt z Japonska horší prostornost na zadních sedadlech a také menší a hůře přístupný zavazadlový prostor. Zatímco u Škody se totiž otevírá celá záď včetně zadního okna, do Camry lze nakládat zavazadla pouze skrze otvorem, který vznikne po odklopení plechové části.

Také je velký rozdíl v paletě motorizací. Vůz Škody se prodává jak s benzinovými, tak dieselovými čtyřválci a nabídku doplňuje plug-in hybrid, Toyotu Camry pohání v Evropě vždy jen full hybrid. Jde již o pátou evoluci tohoto systému. Camry také nenabídne pohon všech kol.

Pohonná jednotka Camry se skládá ze spalovacího atmosférického čtyřválcového zážehového agregátu se zdvihovým objemem 2,5 litru a elektromotoru. Dohromady poskytují výkon 231 koňských sil. To je o šest procent vyšší potenciál než v končícím provedení tohoto vozu. Čas potřebný na zrychlení z nuly na sto se zlepšila z 8,3 na nynějších 7,9 sekundy.

Navíc se zlepšila spotřeba. V kombinovaném cyklu a podle metodiky WLTP má nová Toyota Camry ujet stokilometrovou vzdálenost s úbytkem pouze 6,1 litru benzínu z nádrže.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů