Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kempování pro náročné: karavan Morelo je jako luxusní vila s garáží

Naše téma
Viola Procházková | 23.04.2024
dalších 17 fotek
foto: se svolením FC Morelo s.r.o.
Obývák s koženými sedačkami, měkké koberce, pračka i myčka nádobí a k tomu garáž na malé auto. I tak může vypadat obytný vůz, když vás neomezuje rozpočet. Jeden takový - Morelo Grand Empire Liner - za bezmála 20 milionů korun jsme měli možnost si prohlédnout zblízka.
V ČLÁNKU NAJDETE
Do kempu i do divočiny
Energie z generátoru a solárních panelů
Luxus bez kompromisů
Za volantem jako vládce světa
Svobodné cestování bez velkého plánování, závislosti na jízdních řádech a ubytovacích kapacitách láká čím dál více lidí. Kromě dodávek s vestavbou či klasických „bydlíků“ získávají na oblibě i obři připomínající spíš rodinný dům na kolech než auto.

Společnost Morelo se sídlem ve středočeských Tuchoměřicích prodává ty nejluxusnější z nich a v minulém týdnu předala jednomu ze zákazníků svůj vrcholný model - Morelo Grand Empire Liner s výbavou, z níž přechází zrak. Ne nadarmo zní motto značky Welcome home neboli Vítejte doma. Krátce předtím, než přepychové obydlí odcestovalo směrem ke svému novému majiteli, jsme mohli do detailu prozkoumat jeho přednosti.

Do kempu i do divočiny
Vůz postavený na základu nákladního automobilu Mercedes-Benz Actros měří 11,6 metru, pohání ho dieselový šestiválec s objemem 12,8 litru a výkonem 530 koní.

Celková přípustná hmotnost činí 18 tun, k řízení takového kolosu tedy potřebujete řidičské oprávnění skupiny C.

Podle majitele showroomu Jana Skolila však není při troše zkušeností cestování nijak náročné.

„Hlídat si musíte hlavně výšku a v některých kempech můžete mít problém s velikostí parkovacích míst, vůz si však bez problému poradí i s horšími cestami či prudkými kopci,” podotýká. „Pokud znáte ta správná místa, není problém přebývat ani mimo kempy.”

Výhodou obřího karavanu je bezesporu skutečnost, že si s sebou vezete prakticky všechno, co můžete na cestách potřebovat. Včetně osobního auta, kterým budete po zastavení v místě určení podnikat výlety do okolí.

Do garáže v zadní části vozu, vybavené nájezdy i navijákem, se vejde například Mini Cooper, Škoda Citigo nebo Fiat 500. Její součástí je také oddělený prostor na jízdní kola s výtahem.

zdroj: se svolením FC Morelo s.r.o.


Energie z generátoru a solárních panelů
Díky 500litrové palivové nádrži a generátoru nejste odkázáni na elektrickou přípojku, další dodávku energie poskytnou solární panely umístěné na střeše. V okamžiku, kdy dorazíte do kempu nebo na jiný plac, kde se rozhodnete utábořit, hydraulický vyrovnávací systém automaticky zajistí dokonalou rovinu bez ohledu na terén. Nádrž na čistou vodu může mít kapacitu až 560 litrů a obrovské jsou také rezervoáry na oba druhy odpadů.

„Samozřejmě záleží, jak moc komfortu si chcete dopřávat a jak moc budete používáte elektrické spotřebiče, s vlastními zásobami vody a energie však zvládnete fungovat mimo civilizaci klidně i pět šest dní,” doplňuje Jan Skolil.

Podrobný stav všech nádrží i zdrojů energie máte neustále pod dohledem díky digitálním kontrolním panelům.

Luxus bez kompromisů
Už tak velkorysý vnitřní prostor lze ještě rozšířit vysunutím bočního panelu, který poskytne dalších 45 centimetrů šířky. Uvnitř pak najdete velkou ložnici s letištěm, variabilní obývací pokoj s luxusními koženými sedadly (vybavena jsou i masážní funkcí), komfortní sprchový kout a toatetu s porcelánovou mísou a bidetovou sprchou. Další, o něco užší dvoulůžko se nachází nad kabinou a do spací pozice ho stáhnete elektrickým ovládáním.

Zapomenout nesmíme ani na kuchyň, která rovněž připomíná spíš běžný byt než obytné auto. Obsahuje samozřejmě vestavěnou ledničku s mrazákem, ale i kompaktní troubu s mikrovlnnou a grilovací funkcí, kávovar s napěňovačem mléka, myčku nádobí a indukční varnou desku.

S úložnými prostory si nemusíte dělat starosti, neboť je jich po celém voze víc než dost, ať už je řeč o šatních skříních, skříňkách na nádobí nebo dalších přihrádkách na všechno potřebné. O prémiovou atmosféru se postarají měkké koberce a podlahové topení. A pokud vás nepříznivé počasí uvězní pod střechou, máte k dispozici velkou televizi se satelitním připojením.

Za volantem jako vládce světa
Za volantem majestátního vozu si budete připadat jako vládci světa. Nejenže se na okolní provoz díváte z výšky, ale máte dokonalý přehled i o tom, co se děje všude kolem.

Ke kontrole perimetru pojízdné vily slouží celkem pět obrazovek  dvě z nich zastupují klasická zrcátka, která jsou nahrazena kamerami. Poslední displej pak slouží infotainmentu, jenž poskytuje všechny funkce, jaké znáte z moderních automobilů. Stačí zadat do navigace vyhlédnutý cíl, a můžete vyrazit na cestu plnou nezapomenutelných zážitků.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů