Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Novinka mezi pneu: Goodyear Vector 4Seasons

Aktuality
Michal Bartoň | 04.11.2008
foto: goodyear
V současném období přicházející zimy sahá většina motoristů k výměně pneumatik z letních na zimní. Alternativou mohou být pláště celoroční a jednu takovou celoroční novinku představil Goodyear.

Tou novinkou je celoroční pneumatika Goodyear Vector 4Seasons. Řada Vector se objevila v nabídce Goodyearu už v roce 1986, letošní premiéra dezénu 4Season znamená odhalení 6. generace této řady.

Pneumatika Vector 4Seasons vznikla pomocí technologie Goodyear Weather Reactive, která kombinuje technologii SmartTRED, užití vaflových 3D lamel, směrový tvar běhounu V-TRED a celoroční běhounovou směs na bázi siliky. Je označena symbolem sněhové vločky, který potvrzuje, že pneumatika splňuje oficiální normy pro zimní pneumatiky.

SmartTRED znamená technologický systém, který umožňuje, aby se povrch pneumatiky přizpůsobil počasí a podmínkám panujícím na vozovce. Rozličné lamely ve středové oblasti běhounu dohromady tvoří dlouhou, úzkou kontaktní oblast a zajišťují dobrou přilnavost na sněhu a ledu. V letním období je naopak zatížena celá šíře pneumatiky včetně pevných ramenních bloků. Ve srovnání s předchozími modely jsou jednotlivé oblasti běhounu (pevné ramenní bloky, hustě lamelovaný střed běhounu a pevné středové obvodové žebro) propojeny plynuleji. Lamely postupně zesilují směrem ke středu běhounu, což umožňuje lepší působení principu dynamického rozložení zátěže.

Koncept SmartTRED využívá také 3D lamely v celé šířce běhounu pneumatiky. Lamely tak vytvářejí další záběrové hrany pro lepší záběr na zasněžených, zledovatělých a mokrých vozovkách. Zatímco běžné lamely působí destabilizaci běhounu, vzájemně se uzamykající 3D lamely zajišťují nižší ohebnost dezénových bloků. Směrový tvar běhounu V-TRED poskytuje účinnější odvod vody ze stopy, a díky tomu také vyšší odolnost vůči aquaplaningu.

Praktický indikátor zimního opotřebení umožňuje řidiči kdykoli jednoduše zkontrolovat, zdali hloubka dezénu dosahuje alespoň 4 mm, což je minimální hodnota hloubky dezénu, kterou pro zimní období doporučují odborníci a která zároveň vyplývá z vyhlášky č. 202/2008 Sb. určující povinnosti řidiče v souvislosti s dopravní značkou „Zimní provoz“.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 04.11.2008 11:15
"Zaujatost" trvá - oficiální představení má proběhnut snad příští týden , na konkrétní "data" atd. jsem docela zvěda, byť "vážný" zájem nemám.
PS: Ale obávala bych se, že do česka dorazí ... nejdříve za půl roku?
Kyle, 04.11.2008 14:55
Německé přísloví pro univerzálnost:
"Prasnice, která dává mléko a vlnu a snáší vejce". ))
Ale jo, tohle byla nadsázka, na popojíždění ve městě v zemi s klimatem Anglie je to asi v pohodě.
typek, 04.11.2008 15:26
My tu v Brně máme takovou Anglii, tak jsem je mrskl na náš sekundární povoz (Zafira), který natočí cca 10-15 tis km za rok právě spíše kolem Brna. Podle testů chování v zimě na sněhu a ledu to s nimi nevypadá vůbec špatně (6. místo z 19.) 195/65/R15 viz: http://auto.idnes.cz/test-zimnich-pneumatik-nejlacinejsi-jsou-nebezpecne-pcs-/pneu.asp?c=A080926_152517_pneu_fdv
na ledu jsou dokonce nejlepší ze všech. Opotřebení dle testu zanedbatelné, hluk se dá taktéž přežít (oproti předchozím BFgodrich). Na celkové hodnocení je ale dost času, mám je na autě měsíc a na jalové kecy výrobců o tom, jak je všechno nejlepší a že předchozí nejlepší model je vlastně tragédie moc nedám. Pokud bych bydlel někde v podhoří, tak vybral klasiku (zimní-letní) ale jako rozumný kompromis pro nenáročného řidiče (většinou manželka), která stejně při bílé silnici nevytáhne kolo z baráku je to velmi rozumné, méně nákladné řešení, než set letní/zimní. Ale jak už jsem řekl milionkrát, stejně se řídí hlavou a pokud někdo myslí, že ho jakákoli pneumatika vytáhne z neodvratného průseru, tak není realista
majki, 05.11.2008 15:47
Duben 2009 na salonech, uz se tesime :)
eonwe, 05.11.2008 18:43
V testu zimních pneu ADAC získala dvě hvězdičky, co by za ně Polaris 2 dala, že?

Vážně o nich uvažuji, najezdím málo, kolem 6000 ročně, takže by to mohla být rozumná volba.

Celoroční pneu jsou primárně koncipovány jako zimní, takže problémy nastávají spíše v letním období: vyšší opotřebení, hlučnost, spotřeba, měkkost...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů