Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mercedes-Benz třídy C: chytře zmenšená limuzína

Testy
iHNED | 16.06.2014
Nová generace luxusního sedanu převzala design velké třídy S. Jako první auto v kategorii má i vzduchový podvozek.

Mercedes-Benz třídy S byl jako limuzína pro nejbohatší klientelu vždy považován za jakýsi etalon automobilového světa. Platilo, že co se objeví v jeho výbavě, dostanou brzy i další modely. To se nyní také stalo. Nová generace menšího sedanu třídy C po limuzíně převzala nejen design, ale i celou řadu zajímavých technologií. A díky tomu patří pobyt na její palubě k velmi příjemným zážitkům.
Nová třída S se představila loni s předními světlomety ozdobenými obloučkem z diod LED a nápadnými zadními brzdovými světly. Tutéž výbavu má teď i menší a levnější sedan C, což znamená, že jsou si oba vozy (zejména ze zadního pohledu) až nápadně podobné. Pro budoucího majitele levnějšího auta jde jistě o dobrou zprávu, prestiž jeho vozu se zvyšuje. Navíc model narostl i fakticky co do velikosti. Zejména díky rozvoru 2 840 mm nyní nabízí dost místa uvnitř.
Designéři šli v kabině cestou zjednodušování, což lahodí oku a svědčí ergonomii. Pěkný pohled je zejména na středový panel, který se postupným obloukem proměňuje do loketní opěrky. Zdobí ho dřevěný dekor, možná ale až příliš výrazně lakovaný, takže působí poněkud uměle. Nicméně umělý není, protože na prvotřídnosti materiálů si dal Mercedes záležet i u tohoto menšího sedanu. Je to patrné třeba i na kovových krytech reproduktorů špičkové audiosoustavy Burmester nebo na ovladačích klimatizace. Jakoby stylovost celého interiéru měly ještě podtrhnout ručičkové hodinky.

Technologická špička

Ještě jedno má sedan třídy C s limuzínou třídy S společné - je to seznam příplatkové výbavy, který má dlouhých 23 stran. Budoucí majitel se tak musí možná i na několik dní ponořit do podrobného zkoumání. To však následně stojí za to. Testovaný model byl například vybaven povedeným head-up displejem. Barevný obraz promítá na čelní sklo nejen údaje o rychlosti, ale i z navigace nebo čtečky dopravních značek. Lze si zároveň nastavit počet zobrazených informací. Za toto zařízení se platí navíc 31 tisíc korun.
Premiéru si na palubě třídy C odbyl také zcela nový ovladač multimediálního systému. Ten kombinuje otočný volič s touchpadem, na kterém je možné bříšky prstů psát jednotlivá písmenka, což se hodí například při zadávání adresy do navigace. Výtka nicméně směřuje k prostředí jako takovému - jeho grafika je sice velmi pěkná a plná pohledných animací, vyznat se v nabídce a její logice je ale pro začátečníka poměrně obtížné. Například iDrive od BMW je intuitivnější. Do systému si lze pohodlně zapojit telefon přes Bluetooth, na palubě jsou i dva USB konektory. V testu jsme zaznamenali problém s připojením iPhonu přes kabel, systém jej několikrát vůbec nenašel.
Na palubě je příjemně i z hlediska prostornosti. Středně velké sedany prémiových značek bývají uvnitř stísněnější, to ale není případ nového C. Vpředu se sedí pohodlně, podivné je jen nastavování sedačky kombinující mechanické a elektrické ovládání. Vzadu je dost místa před koleny, vyšší postavy se musí uskromnit nad hlavou a prostor pro zavazadla je na sedan dostatečných 480 litrů. Kdo hledá více místa, počká si na praktičtější kombi představené před dvěma týdny.

Zatím jen čtyřválce

Nabídka motorů je zatím u novinky poměrně slabá, v Česku si lze nyní pořídit jen čtyřválce. Jak je ale u Mercedesu obvyklé, seznam motorizací se brzy rozšíří i o silnější a prestižnější šestiválce nebo ostrou verzi AMG.
Kdo ale nechce čekat, pro toho bude testovaná varianta C 220 Bluetec logickou volbou. Auto totiž pohání známý turbodiesel s objemem 2,2 litru, výkonem solidních 170 koní a hlavně pěkným tahem rovnajícím se hodnotě 400 Nm. V této verzi navíc využívá vstřikování syntetické močoviny AdBlue, která snižuje produkované emise, a jednotka tak splňuje normu Euro 6. Ta vejde v platnost letos na podzim.
Prověřený motor je přes výraznější studený start kultivovaný, poskytuje slušnou dynamiku a za svou službu si nežádá ani příliš velký přísun paliva. Týdenní test ukázal 6,8 litru na 100 km, což je dobrý výsledek. Auto přitom nebylo nutné šetřit, zvládlo i spěch na německé dálnici. Jednotka byla kombinovaná se sedmistupňovým automatem 7G-Tronic, který se ovládá pákou pod volantem podobně jako u větších modelů. To na středovém panelu uvolnilo prostor pro přihrádku na nápoje a klíče. Manuální řazení je možné díky páčkám pod volantem, ale není vůbec nutné. Auto je totiž laděno hlavně na komfortní notu. A to zejména proto, že zkoušený exemplář dostal do výbavy vzduchový podvozek Airmatic.
Je to vůbec poprvé, co se ve střední třídě podobný systém objevuje. Přes tlačítko zvané Agility Control si řidič vybírá jednotlivé jízdní režimy od ekologického přes komfortní po sportovní. Mění se tak nejen nastavení řízení, ale právě i tuhost podvozku. Rozdíly jsou jasně patrné a svou plavností se auto v komfortním režimu větší limuzíně velmi přibližuje. Skvěle filtruje jakékoliv nerovnosti, hodí se hlavně pro polykání dlouhých dálničních tras. Naopak ve sportovním režimu auto poslušně ztuhne, je snadno ovladatelné, agilní a umí bavit. Ani na okreskách se tak Mercedes neztratí.

Počítejte s příplatky

Přepínáním režimů lze dobře upravovat reakce plynového pedálu nebo tuhost řízení, nastavení jednotlivých součástí vozu se vždy detailně zobrazí na středovém displeji. Jedinou nepříjemností je, že se při každém přehození mezi módy znovu aktivuje systém Start-Stop, i když jej předtím řidič manuálně vypnul pomocí tlačítka.
Přes takřka zanedbatelné nedostatky se třída C povedla. Jejím hlavním přínosem je zpřístupnění zajímavých technologií z dražšího automobilu i těm, kteří mají na pořízení vozu nižší rozpočet nebo prostě do limuzíny usednout nechtějí. I u třídy C je ale nutné počítat s tím, že za nadstandard je nutno si připlácet.

Plus
- Dobré jízdní vlastnosti
- Povedený design
- Možnost bohaté výbavy
- Image
Minus
- Vysoké náklady na příplatky
- Ze začátku nepřehledný mediální systém
- Slabá nabídka motorů

MERCEDES C 220 BLUETEC
Motor
Objem (cm3) 2 143
Výkon (kW/k) 125/170
Točivý moment (Nm) 400
Rozměry
Délka (mm) 4 686
Šířka (mm) 1 810
Výška (mm) 1 442
Rozvor náprav (mm) 2 840
Objem kufru (l) 480
Ostatní detaily
Zrychlení (0-100 km/h) 7,8
Max. rychlost (km/h) 233
Komb. spotřeba (l/100 km) 4,5
Hmotnost (kg) 1 570
Převodovka 7stupňová, automat
Základní cena (Kč) 952.270

Konkurence:

Audi A4 2.0 TDI
Model z Ingolstadtu je cenově zajímavější než mercedes, nabízí také mnohem širší výběr motorizací. V nabídce je i známý pohon všech kol quattro. Aktuální generace ale jezdí už šest let. Čeká se tedy na obměnu. Obdobný motor začíná na 848.900 Kč.

BMW 320d
Mnichovská automobilka má u svého sedanu řady 3 v nabídce více úsporných dieselů. Mají ale nižší výkon než mercedes. Výhodou BMW je možnost volit z několika designových paketů zaměřených na sport nebo luxusní doplňky. Cena od 910.000 Kč.

Volvo S60 D4 Drive-E
Švédové si udržují image výrobce bezpečných automobilů. Proto je auto vybaveno například systémem na rozpoznávání nebezpečí střetu s chodcem. Facelift přinesl displej místo klasických budíků a také lepší automat. Vůz startuje na ceně 854.300 Kč.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
radek.slivaFB, 18.06.2014 14:13
Sice mám radši BMW ale naopak si myslím, že mercedes zase do toho šlápnul a spotřeba není tak katastrofalní jak tady pár lidí tvrdí možná bmw má o něco lepší ale určitě to nejsou nějake velké hodnoty například 2,2 diesel 125kw od mb umí jezdit docela úsporně. Každopádně pro premiové vozy mi přijde dvoulitr nebo vykon 120 kw+- málo a volba by padla na šesti válce které jsou kultivovanější a vykonějši
BMW528i, 18.06.2014 14:21


Celkem by mě zajímalo kolik jste viděl BMW s padlým motorem ve 100tkm? Samozřejmě doložených 100tkm a aby to nebyla vina řidiče? (roční nájezd těchto aut je 50-100tkm, takže se bavme o roku 2012+)
měl jsem možnost srovnat 520d s najetými 100tkm (motor šlapal jako hodinky) mercedes e200cdi a superb 2,0tdi 125 kw a bmw jednoznačně vejlepší průběh, největší síla a nejnižší spotřeba (bmw 5,7 mb 6,3 a superb 6,5).
Reno, 18.06.2014 20:25


Poslední generace dvoulitrových dieselů od BMW má skutečně problémy, o to nic.
Ale napsat, že Audi a 2.0 TDI je nejlepší motor, to je na pováženou

Reno, 18.06.2014 20:26


Rychle vymírají. Dříve bylo prakticky nemyslitelné koupit si 520d, dneska je jich velká spousta...
Ne321, 19.06.2014 10:41


Znate to, mezi slepymi jednooky kralem. Ta dvoulitrova TDIcka v Audi jsou celkem slusna, vetsi problemy se jim vyhybaji maji rozumnou spotrebu. Neni to zadny zazrak, ale v porovnani s rozpadajicimi se motory od BMW nebo kadla kadla chrochtaky od Mercedesu je to v ramci premiove nabidky jeste nejlepsi volba. Je trosku paradoxni ze premiove znacky maji ve ctyrvalcich horsi nabidku motoru nez treba obycejny Peugeot nebo vysmivany Renault, ale je to tak.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů