Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ženy auta půjčují! Nový projekt bude pomáhat s mobilitou ženám v nouzi

Žena za volantem
Viola Procházková | 23.07.2022
foto: Diana Grytsku, Freepik.com
Sdílení automobilů bylo dosud záležitostí ryze komerční, nově však získává o dobročinný rozměr. Díky iniciativě několika partnerů si ženy ve finanční nouzi budou moci půjčit zdarma vůz včetně pojištění a pohonných hmot.
Za prvotním nápadem stojí carsharingová platforma HoppyGo provozovaná společností Škoda Auto DigiLab. HoppyGo prostřednictvím zapůjčených automobilů pomáhalo třeba už během koronavirové pandemie nebo po ničivém tornádu na Moravě. Tentokrát se pozornost jeho zástupců upřela na ženy v tíživé životní situaci, pro které představuje komplikaci i tak obyčejná věc jako doprava z místa na místo.

Spuštění projektu předcházel průzkum veřejného mínění k tématu žen za volantem. Z něj mimo jiné vyplynulo, že ženy nejčastěji používají auto k činnostem, které souvisejí s péčí o jiné lidi, tedy hlavně k nákupům a dopravě dětí či dalších členů rodiny. Ostrý kontrast k této skutečnosti tvoří velké množství žen, zpravidla matek-samoživitelek, které auto pro tyto účely využívat nemohou. Důvod? Nemají peníze na jeho pořízení a údržbu ani na pohonné hmoty.

„Pro název projektu jsme použili známé rčení ‚ženy a auta se nepůjčují'," vysvětluje Radka Jenka Šubířová, iniciátorka projektu a šéfka marketingu v HoppyGo. „Překvapilo nás, kolik stereotypů a genderismů rezonuje kolem témat spojených s ženskou mobilitou na našich sociálních sítích a v českém veřejném prostoru celkově. Proto jsme se rozhodli podrobněji prozkoumat aktuální situaci v této oblasti a dali si za cíl vše ideálně obrátit v celospolečensky prospěšnou iniciativu."

V iniciativě Ženy auta půjčují se HoppyGo spojilo s dárcovskou platformou Znesnáze21, která otevřela pro ženy v tísni sbírku na pohonné hmoty. Dalším partnerem se stala Nadace Kooperativy, která poskytla dar 100 000 Kč na pojištění a podporu mobility znevýhodněných skupin. Právě prostřednictvím platformy Znesnáze 21 se potřebné ženy mohou dostat k zapůjčení vozu od HoppyGo, který bude plně pojištěný, natankovaný a zcela zdarma.

HoppyGo teď apeluje na české řidičky, aby sdílely svá auta, která občas stojí nevyužitá před domem, a pomohly tak dalším ženám, které si luxus v podobě vlastního automobilu dovolit nemohou. Za každé auto, které takto ženy nově zaregistrují, přidá HoppyGo 1000 korun na zapůjčení aut pro znevýhodněné skupiny zdarma.

Případní dárci nemusí mít obavy, že by se jejich dary nedostaly na místa, kde jsou skutečně třeba. Platforma Znesnáze21 důkladně prověřuje všechny žadatelky a dohlíží na to, aby pomoc čerpaly jen ženy v hmotné nouzi.

Ambasadorkou projektu se stala rally jezdkyně OLga Roučková, držitelka ceny Elišky Junkové a první Češka, která se zúčastnila Rallye Dakar. Dodávat sebevědomí ženám za volantem je jedním z jejích celoživotních cílů. „Automobilový sport je stále mužskou doménou a jako pro ženu pro mne bylo velmi náročné prorazit. Musela jsem na sobě pracovat víc, intenzivněji a tvrději," říká Roučková, která se letos připravuje na svůj čtvrtý Dakar. „Nenechte si vzít své sny!" vzkázala závodnice všem ženám-řidičkám.

Už teď můžete přispět libovolnou částkou na stránkách Znesnaze21.cz, na stránkách Hoppygo.cz zase nabídnout své auto ke sdílení. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů