Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Světové ženské auto roku 2023 má překvapivého vítěze. Je jím Kia Niro

Žena za volantem
Viola Procházková | 08.03.2023
dalších 16 fotek
foto: WWCOTY
Stylový crossover z Koreje si získal srdce automobilových novinářek z celého světa. Hlasovala pro něj i porotkyně z Česka.
U příležitosti Mezinárodního dne žen byl vyhlášen absolutní vítěz automobilové ankety, v níž svého favorita volí výhradně ženy. Výsledek je překvapivý, neboť do finálového výběru se dostaly hned dvě horké novinky - Citroen C5X a Jeep Avenger - a druhý jmenovaný byl dokonce v lednu zvolen Evropským autem roku 2023. Na porotu složenou z automobilových novinářek z celého světa však nejvíc zapůsobila neokázalá Kia Niro. Hodnotila se celá řada parametrů, ať už jde o bezpečnost, technologie, design, ohleduplnost k životnímu prostředí nebo poměr ceny a hodnoty. 

„Z vítězství Nira mám velkou radost, koneckonců jsem pro něj sama hlasovala,” pochvaluje si výsledek jediná Češka v porotě Sabina Kvášová, automobilová novinářka a šéfredaktorka webového magazínu Ženavautě.cz. „Celková kombinace uživatelské přívětivosti, jízdních vlastností i dalších kritérií mi u něj vyhovovala nejvíc. Chtěla jsem trochu akcentovat i ekologii, neboť v Česku se Niro prodává hned ve třech elektrifikovaných variantách.”

Kia Niro je na trhu od roku 2016. Představuje první vůz korejské automobilky, který byl vyvíjen jako hybrid a v Evropě se v ryze spalovací variantě nikdy neprodával. V evropském měřítku měl od samého počátku velký úspěch, mezi lety 2020-2021 držel dokonce titul nejprodávanějšího modelu Kia v Evropě. Loni byla představena druhá generace, která se v Česku prodává jako klasický hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.Jeho fotografie si můžete prohlédnout v galerii.

V porotě Světového ženského auta roku hlasuje celkem 63 porotkyň ze 43 zemí světa na pěti kontinentech. „Jsou mezi námi porotkyně z Chile, Izraele, Japonska, Číny i Súdské Arábie, složení je tedy mimořádně pestré a opravdu světové,” doplňuje Sabina Kvášová. 

Připomeňme si, že do finále se letos dostala tato pětice automobilů: Jeep Avenger za kategorii rodinných SUV, Citroen C5X za kategorii velkých vozů, Nissan X-Trail za kategorii velkých SUV, Ford Ranger za kategorii 4x4 a pickupů, Audi RS3 za kategorii výkonných vozů a Kia Niro za kategorii městských vozů. Konkrétní pořadí konečného hlasování neznáme, ze zákulisí však víme, že výsledky byly údajně velmi těsné. 

Světové ženské auto roku má i svou českou obdobu, v níž hlasuje jak porota, tak veřejnost. Pro svého favorita můžete hlasovat na stránkách Automehosrdce.cz až do 25. března. 
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů