Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Qashqai e-Power: Moderní technika pod kapotou, tradiční tlačítka v kabině

Žena za volantem
Viola Procházková | 18.01.2024
dalších 17 fotek
Kdysi byl ve svém segmentu jeden z mála, dnes si musí Nissan Qashqai poradit s početnou konkurencí. | foto: Viola Procházková
Pořád je to univerzální SUV, které prostorem i praktičností vyhoví potřebám většiny českých rodin. S hybridem, jaký v jiných autech nenajdete, navíc jezdí tiše a mrštně jako elektromobil.
Když před nějakými patnácti lety Nissan Qashqai začínal, v segmentu kompaktních SUV byl jedním z mála. Není divu, že si získal velkou přízeň a vybudoval si pozici miláčka davů, potvrzenou skvělými prodeji. Dnes je v této oblasti naopak konkurence obrovská a boj o zákazníky pořádně tvrdý. Středně velké SUV je zkrátka univerzální auto, po němž se poohlíží většina rodin s jedním či dvěma dětmi. 

Čím se Qashqai snaží získat pozornost dnes a čím se odlišuje od svých rivalů? Když pomineme svébytný design, je to na jedné straně tradiční pojetí ovládacích prvků (s orientací v kabině a používáním všemožných funkcí nebudou mít problém ani dříve narození), na straně druhé pak velmi zajímavý hybridní pohon, zajišťující příznivou spotřebu, hlavně však mimořádně tichou a svižnou jízdu. Přidejte vysoký posez, prostornost a praktické vychytávky usnadňující každodenní život, a máte ideální auto pro rodiny i pro aktivní seniory, kteří dokáží ocenit cestování v pohodlí. 

Na silnici nezapadne
V aktuální generaci už Qashqai není šedou myškou jako dřív, designem se naopak od běžné crossoverové konfekce dosti odlišuje. Oblé linie zahrnují originální řešení, jako jsou třeba protažené světlomety, zasahující daleko do boků karoserie. Výraznou přední masku si s jiným autem nespletete, snad jen s o číslo větším X-Trailem.

Extravaganci vyvažují klasické proporce SUV, elegantní osmnáctipalcová kola a v tomto případě i lakování v odstínu čerstvě nalitého betonu. Jako celek pak působí Qashqai vyváženě, a přitom zajímavě, radost tedy bude dělat všem, kteří chtějí v garáží něco netuctového.

Zlatá střední cesta
Kabina - u testovaného auta s výbavou N-Connecta - představuje ve většině ohledů zlatý střed. Je dostatečně prostorná pro čtveřici cestujících, přičemž dozadu si mohou sednout i průměrně rostlí dospělí. Rodiče malých dětí potěší zadní dveře, které se otevírají téměř do devadesáti stupňů a umožňují tak pohodlnější poutání potomků do sedaček. Větší děti zase ocení vlastní USB přípojky a držáky na pití ve sklápěcí středové područce. 

Přestože sedačky jsou v tomto případě textilní a ani jiné materiály neohromí luxusním dojmem, interiér působí kvalitně a příjemně na pohled. Nikdo si nemůže stěžovat ani na chybějící odkládací prostory - na kávu, mobil i další drobnosti je jich dostatek.

Na místě řidiče vás čeká poměrně vysoký posez a také skvělý výhled ven. I s manuálním nastavováním sedačky si snadno najdete příjemnou pozici za volantem a křeslo samotné je navzdory počátečnímu tuhému dojmu velmi pohodlné. 

Zavazadlový prostor je spíš průměrný - 461 litrů -, obsahuje však šikovné příčky, díky nimž vám nákup nebo malá zavazadla nebudou cestovat po celé podlaze. Nechybí ani háčky, světlo a zásuvka. Při sklopení zadních sedadel navíc dostanete téměř rovnou plochu. 

Tlačítka zůstávají
Na vršku palubní desky se nachází 12,3palcový dotykový displej s pěknou grafikou a velmi dobrou čitelností i za plného slunce. Párování telefonu proběhlo bez problémů a bezdrátové zrcadlení se po každém nastartování aktivovalo bez dalších kroků. Žádné nástrahy neskrývá ani prostředí infotainmentu, v němž se dobře hledá i pohybuje. 

Japonská auta si častěji než ta evropská zachovávají konzervativní ovládání a Nissan není výjimkou. Klimatizace tak dostala samostatný panel s otočnými ovladači a tlačítky, která náležejí většině základních funkcí. Vyhřívání volantu či sedaček tedy nemusíte lovit v infotainmentu, o vnitřní cirkulaci vzduchu ani nemluvě. A samostatný čudlík má dokonce každý režim foukání, bez frenetického překlikávání si tedy zvolíte, jestli chcete teplo pouze na nohy, nebo i do středových výdechů či na okno. Přímo pod displejem pak najdete otočný ovladač hlasitosti a tlačítka pro posunování skladeb. 

Soužití s Qashqaiem je zkrátka příjemné už od prvních kilometrů a těžko zažijete situaci, kdy byste se vztekali nad špatnou ergonomií nebo nemožností něco najít.

Trochu jiný hybrid
Hybridní pohon e-Power představuje vrcholnou motorizaci. Je trochu překvapivé, že se pojí pouze s pohonem předních kol, jinak však nabízí spoustu zajímavých výhod. Narozdíl od všech ostatních hybridů zde spalovací motor - benzinový tříválec o objemu 1,5 litru - nepohání kola, ale slouží pouze jako generátor. Dodává elektřinu elektromotoru a ten se následně stará o pohyb kol. Nadbytečná energie, získaná například při brzdění, se ukládá do malého akumulátoru, který ji uvolňuje pro rozjezdy i krátké popojíždění ryze na elektřinu. Zajímavostí je funkce e-Pedal, umožňující regulaci rychlosti výhradně plynovým pedálem - když ho pustíte, auto začne samo brzdit. Nemusíte tak vůbec použít brzdu, pokud nechcete úplně zastavit. 

Výkon 140 kW je možná na papíře průměrný, v praxi však auto překvapí svou živostí. Díky elektřině se bleskově rozjíždí, ať už na semaforech, nebo na dálnici, když potřebujete přibočit do levého pruhu. Předjíždění nepředstavuje žádný problém. Ve většině případů přitom zůstává na palubě hrobové ticho - skoro byste hádali, že sedíte v elektromobilu. Jen při silném prošlápnutí plynového pedálu se spalovací motor ozve typickým tříválcovým vrčením, ani pak to však není obtěžující hluk. 

Spotřeba se odvíjí od stylu jízdy i typu komunikace. Zatímco ve městě můžete jezdit za něco málo přes 5 litrů, na dálnici hodnota naroste přibližně na 8 litrů. 

Klidně i svižně
Jako pro rodinné SUV je pro Qashqai nejpřirozenější klidná jízda, během které oceníte perfektní odhlučnění kabiny a také příjemně naladěný podvozek. Není vysloveně ladný a o nerovnostech pod koly se dozvíte, netrpí však na odskakování v zatáčkách, i když zde narazíte na rozbitý asfalt. 

Při jízdě je znát, že navzdory vyšší stavbě má auto těžiště posazené poměrně nízko. Zatáčí ochotně, bez náklonů a dokáže si poradit i s vyšší nájezdovou rychlostí. Radostné krocení okresek nečekejte, ale pokud rádi cestujete svižně, za volantem Qashqaie se svého zvyku nemusíte vzdávat. 

Ve městě oceníte slušný poloměr otáčení, díky němuž nebudou problém ani těsné garáže nebo poddimenzovaná parkovací stání. I v tomto ohledu Qashqai potvrzuje, že je univerzálním autem vhodným do každého prostředí. 

Kolik za něj zaplatíte
Přestože základní cena Nissanu Qashqai začíná už na 659 990 korunách, vrcholná motorizace ji posouvá citelně výš. Pohon e-Power můžete mít s nejnižším výbavým stupněm N-Connecta za 1 009 990 korun. Tato výbava však už obsahuje velkorysý seznam položek včetně 360stupňové parkovací kamery, předních i zadních senzorů, vyhřívání sedaček, volantu i předního skla nebo adaptivního tempomatu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů