Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autem na výlet: Adrenalin i kouzelné výhledy na Ještědu

Žena za volantem
Viola Procházková | 27.08.2022
dalších 15 fotek
foto: Seat
Na sjezdovkách se i v letní sezóně vyřádí příznivci všeho, co jezdí - na počtu kol nezáleží. Když vyrazíte z Prahy, v Liberci jste za slabou hodinku.
Babí léto láká k aktivitám, na které se během těch největších veder nedostávala energie. A nemusíte kvůli tomu hned plánovat dovolenou.Stačí jeden víkendový den, a celá rodina si  tolik zábavy, kolik jindy nestihnete ani za týden. Ve skiareálu Ještěd totiž navzdory názvu najdete spoustu jiných možností než jízdu na lyžích. 
Za posledních pár let učinil Skiareál Ještěd pořádný skok dopředu, kromě jiného i díky partnerství s automobilkami Seat a Cupra, které areálu poskytly nová auta s pohonem 4x4 a podporují i další rozvoj. Na rozdíl od mnoha jiných středisek je Ještěd skvěle dostupný - najdete ho co by kamenem dohodil od centra Liberce. Zaparkujete na velkém centrálním parkovišti P1 a odtud máte veškerou nabízenou zábavu na dosah ruky. 

Adrenalinové i vyhlídkové cyklotrasy
Bikepark na Ještědu nabízí tři cyklistické traily odstupňované podle náročnosti. Najdete na nich klikaté zatáčky s přírodním povrchem, dřevěné překážky i obtížné pasáže plné kořenů a kamení. Dlužno říci, že ani nejmírnější trasa není nic pro malé děti a úplné cyklistické začátečníky. Naopak pokud chcete důkladně otestovat své schopnosti a pud sebezáchovy, jste tu na správném místě. Koneckonců na ještědských trailech se jezdí celá řada závodních podniků. Zkrátka ale nepřijdou asi rodiny s malými cyklisty, které se mohou projet po okolních mírnějších stezkách. Zaručeně na ně nalákáte i ty nejlínější členy rodiny, protože koho by nebavilo jezdit z kopce dolů? Sedačkovou lanovkou Skalka se necháte i s bicykly vyvézt kousek pod Ještěd, a pak už si můžete vybrat, jestli pro cestu dolů zvolíte pohodlnou cyklostezku, nebo trail s příznačným názvem El Massacre Downhill. Za jízdu nahoru zaplatí dospělý 190 a dítě 130 korun, při online nákupu přes Gopass je to 150 a 110 Kč. Máte-li v plánu blbnout na trailech celý den, vyplatí se vám některá z permanentek. Celé září navíc můžete přes Gopass využít slevu na celodenní jízdné v bikeparku. Kompletní ceník najdete na stránkách Skijested.cz.

Z kopce na terénní tříkolce či koloběžce
Máte kola po prázdninách dost? Pak si můžete vyzkoušet trochu jinou jízdu na terénní tříkolce či koloběžce. U dolní stanice lanovky Skalka jsou tyto stroje k dispozici pro zapůjčení, potom s nimi stejně jako s jízdními koly vyjedete lanovkou nahoru. Terénním tříkolkám je určena speciální značená trasa, pustí vás na ni pouze za sucha. Samostatně smí vozítko ovládat osoba od 150 centimetrů výšky, menší děti můžete vzít do tandemu, pokud nebudete dohromady vážit víc než 100 kilo. 

Také koloběžky s tlustými koly dokáží svištět z kopce hezky rychle. Pro cestu dolů si ale nejspíš zvolíte jednu z mírnějších cyklostezek, které jsou jako stvořené pro kochání přírodou a výhledy. 

Zábava a relax
Ještědský areál nemusíte opustit, ani když potřebujete chvilku odpočinku nebo něco k snědku. Kousek od spodní zastávky lanovky najdete Fun zónu s trampolínou, skluzavkami a dalšími atrakcemi, na nichž nejspíš budou “aktivně odpočívat” vaše děti. Vy je můžete pozorovat z terasy zdejšího bistra, kde si všichni dáte oběd nebo svačinu. Na horní stanice lanovky Skalka se nezapomeňte zvěčnit na fotopointu s překrásným výhledem. 

A co když se chcete jen tak projít a zažít u toho něco zajímavého? Novinkou letošního roku je interaktivní venkovní hra pod názvem Skryté příběhy, ke které děti mohou, ba dokonce musí použít mobilní telefon. Stáhnete si stejnojmennou aplikaci a pod třemi QR kódy najdete tři originální stezky, které vás zavedou na Ještědský vysílač, do Ještědského pralesa a po stopách Ještědských čertovských kamenů. Nebo se vydejte na zábavné naučné stezky plné úkolů, u nichž se dozvíte zajímavosti z okolí. 

Pozvánka na závěr
Pokud vám návštěva Ještědu vyjde na sobotu 10. září, můžete se těšit na celodenní akci Loučení s létem, kterou skiareál připravil ve spolupráci s Horskou službou a Sportovním klubem Ještěd. Uvidíte ukázky různých sportovních disciplín a sami se můžete zapojit do dovednostních i vědomostních soutěží. Odpoledne zpestří i Horská služba, která představí svou záchrannou techniku, nebudou chybět ani soutěže a kvízy ze zdravovědy, přírodovědy a místopisu nebo ukázky první pomoci. Program začíná v 10 hodin a jeho vrcholem bude měřený závod v suchém slalomu. Vstupné je zdarma.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů