Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vadné vstřikovače na Mondeu 2001-2002

Technická poradna
Jan Štecher | 05.01.2010
foto: TipCars.com
Dobrý den,na internetu jsem zjistil,že vozidla tohoto roku výroby mají často problémy se vstřikovači. Jak laicky poznám, že je nutná výměna? Předem děkuji. S pozdravem Cienciala.
Autor dotazu:Roman Cienciala
Značka, model:Ford Mondeo
Bližší označení: 
Rok výroby:12/2001
Palivo:diesel
Výkon v kW:96Kw
Kód motoru:je to nutné
Popis závady:Dobrý den,na internetu jsem zjistil,že vozidla tohoto roku výroby mají často problémy se vstřikovači.Jak laicky poznám,že je nutná výměna.Předem děkuji.S pozdravem Cienciala.
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Problémy, které mělo Mondeo, se týkaly především vstřikovacího systému Common-Rail od firmy Delphi a to v období 10/2001 - 11/2002. Většina majitelů vozů vyrobených v tomto období zaznamenala závady na vstřikování již po najetí několika tisíc kilometrů. U prvních vozů, jejichž majitelé s touto závadou navštívili servis, se měnily vadné vstřikovače za nové, ale postupně odcházely další a tak nakonec společnost Ford přistoupila k výměně celého palivového systému. Vozy ovšem nebyly svolávány na hromadnou výměnu, ale měnily se pouze ve vozech, kde se závada projevila v záruční době. Ford se také pokoušel majitelům takto postižených vozů prokázat, že chyba je v palivu a tak se prováděly rozbory paliva a ve značkových servisech bylo majitelům těchto vozů doporučováno pouze kvalitní palivo. V průběhu roku 2002 byl také nahrazen palivový filtr za jemnější, který dokázal zachytit menší nečistoty. Ovšem hlavní problém byl ve vysokotlakém palivovém čerpadle u kterého docházelo k narušení povrchu ozubených kol, a následně tyto miniaturní kovové částečky zničily vstřikovače. Jestli byl problém v kvalitě materiálu a nebo v palivu (jak tvrdil výrobce) lze jen těžko prokázat. Každopádně u většiny vozů z tohoto období byl vyměněn celý palivový systém za nový, který obsahoval nejen inovované čerpadlo, ale také magnetické potrubí ke vstřikovačům, které dokáže zachytit částečky kovu, jemnější palivový filtr i novou palivovou lištu. Tím se hlavní problém odstranil a dále se již vadné vstřikovače vyskytovaly jen v běžné míře. Pokud některý z majitelů nestihl vyměnit celý systém vstřikování v záruční době, tak se mu problém jistě projevil v průběhu dalších let, a musel si opravu zaplatit sám, a někdy ještě narazíte na vůz, který by nebyl dosud opraven. Ve značkových servisech jsou vedeny záznamy o provedených záručních opravách a myslím, že by neměl být problém podle VIN kódu si tuto opravu prověřit. Závadu na vstřikovači zjistíte okamžitě zvýšenou kouřivostí, nedostatečným výkonem a klepáním motoru. Na kontrolu vstřikovačů Common-Rail je určen speciální přístroj, který se napojí na přepady jednotlivých vstřikovačů a v odměrných válcích se následně měří spotřeba paliva, tím lze naprosto jednoduše zjistit správnou funkci vstřikovače. Tento přístroj mají ve výbavě nejen značkové servisy, ale také již servisy, které se specializují na opravy palivových čerpadel a vstřikovačů. Každý vstřikovač má své specifické výrobní číslo a při výměně se provádí zapsání tohoto čísla do řídící jednotky pomocí diagnostického přístroje.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 11.01.2010 01:02
Zajímavé je, že +- stejné palivo tankujeme i my ostatní, ale naše vstřiky drží :o)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů