Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nissan Micra (r.v. 2005)

Recenze uživatelů
Vojta Storky Štorkán (29) - Hlavní město Praha | 11.06.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Nissan Micra K12B | foto: Vojta Storky Štorkán
Nissan Micra poslední generace. Jen zdánlivě malé, vyspělé a kvalitní auto, jako dělané pro města. To tvrdí náš čtenář, coby uživatel. Má pravdu? Jaké jsou jeho zkušenosti?
Značka:Nissan
Model:Micra
Typ:K12B
Bližší označení:Visia 5D
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1249
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:25 000
Najeto km nyní:28 500
Koupen jako:ojeté
Jak dlouho vůz využívám:4 měsíce
Průměrná spotřeba:6l/100 km, průměrný městský provoz
Poruchy:NE
Předchozí vozidlo:Nissan Almera
Proč micra: Pokud se ptáte, co vede chlapa ke koupi takového 'žensky' směřovaného auta, odpovídám jasně - 'Mikrob' jednoduše plně vyhověl mojí vizi auta - věci, co má přinášet minimum starostí a maximum užitku. Proto ne BMW, audi ani mercedes. Stejně tak ne almera ani primera.
Byl jsem smířen s jistým kontroverzním dojmem, kterým auto působí, ale co se aut týče, pochopil jsem, že pokud se člověk, co se vlastnictví auta týče, nemá zbláznit a 'vydrolit' z peněz, měl by se držet při zemi a myslet při výběru hlavně rozumem. Proto malý, levný, nenápadný, ale zároveň kvalitní a dobře vybavené autíčko, co mě spolehlivě odveze, kam potřebuju, a zaparkuje, kde se jen trochu dá. Chtěl jsem malé, krátké, relativně jednoduché auto, nepřecpané elektronikou ani výbavou, nenápadné, levné a pětidveřové, maximálně skoro nové, pokud ne nové, v záruce, s jasným původem a stavem - ale byl jsem ochoten za něj dát maximálně cca 200 tisíc, protože auto beru pouze jako drahou 'srandu' a čím méně do ní vrazím, tím lépe. Takže kvůli těmto všem podmínkám micra vyšla tak či tak... Nicméně důvodů bylo více, jak vidno.

Vlastníte vůz značky Nissan? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Moje micra:
Auto je 'faceliftovaná' verze K12B - výroba počínaje podzim 2005. Poznáte ji nejlépe podle bílých čelních blinkrů (namísto oranžových) a tuším otvorů v nárazníku, kde mají být mlhovky. Další změny jsou pravděpodobně pouze kosmetické, snad se alespoň vychytaly nějaké mouchy. Výbava v mojí základní verzi VISIA: ABS, EBD, 2x el. okna, 2x airbag, dálkový centrál (v klíči). Extra: stříbrná 'metla' a originál autorádio Nissan na CD (kupodivu celkem dobré).
Klima bohužel chybí, ale to už bych si rovnou mohl pořídit jen o 50 tisíc dražší Almeru, co je o třídu výš. Vše má svoje klady a zápory. Nepřítomnost klimy je tedy s blížícím se létem jediný nedostatek auta.
V minulém autě (Nissan Almera N15) jsem klimu měl, ale je to opět na porovnání výhod a nevýhod. Klima z mého pohledu sice znamená pohodlí, ale zároveň vyšší náklady jak na pořízení, tak údržbu a opravy. Prostě další starost. Držím se tedy vize skromnosti a jednoduchosti vozu, oželím ji tedy bez lítosti.
Silné stránky:
+ výkonný motor - ač jsem klidným řidičem, přesto neustále pokouší
+ výborné brzdy - můžu se na ně spolehnout, jsou brutálně účinné a zabírají hned
+ skvělá obratnost - ve městě si namísto stresu užiju zábavu
+ minimální poloměr otáčení - asi nejmenší na světě, otočí se doslova na pětníku
+ krátký rozměr pro parkování - parkovat micru je opět zábava a výzva
+ skvělý výhled - velká výška vozu a rozměrná okna jsou výhodou
+ doslova obrovský vnitřní prostor - po přesednutí z fabie I jsem byl v šoku
+ luxusně působící interiér - po přesednutí do superbu v ceníkové ceně 1 milion opět v šoku
+ spousta úložného prostoru (velká skříňka u spolujezdce + nápoje + mince + skříňka na CD), kvalitní zpracování - působí kvalitním dojmem
+ slušná výbava - již v základu, ne jako koncern VW
+ malá spotřeba - dlouhodobě převážně město 6 l/100 km, jako hodinky
+ nízké povinné ručení - druhá nejlevnější kategorie
+ cenová dostupnost auta - zejména mírně ojetého, nové by mi přišlo drahé
+ působí skromně a pozitivně na okolí - nikdo nezávidí a neprovokuje
+ nezájem zlodějů - týká se celkově Nissanu, resp. japonských aut
Slabé stránky:
- nerovnosti silnice jsou kapánek cítit - vždy vím, po čem jedu, v Praze nic moc
- hlučný větrák přívodu vzduchu - mnohem hlučnější než motor
- zadní sedačka v mojí verzi Visia není dělená - omezená variabilita interiéru
- vibrace v plynovém pedálu
- víko kapoty vyžaduje přehnaný tlak pro zacvaknutí - opravdu přehnaný
- po bocích nejsou ochranné lišty - smiřte se se šrámy, ty budou
- zrcátko ve sluneční cloně jen u řidiče (dámy, co vezu si stěžují) - základní výbava
- obnažené pedály (vizuálně nic moc)
- málo respektu ze strany větších aut
- spotřeba na dálnici nad tachometrových 150 km/h rapidně stoupá
Praktické zkušenosti: Předně musím říct, že jsem s autem naštěstí zcela spokojen, nezklamalo a potvrdilo svoje kvality. Tedy žádná skrytá závada se neprojevila a auto mi nepřipravilo žádná překvapení. Ano, jezdí, vše v něm funguje, v tomto směru není co dodávat. Chce se mi říct, že to byla sama o sobě koupě dobrá.
Začnu potěšením z toho, že mám konečně krátké auto, se kterým se všude vejdu a všude zaparkuji. K tomu mu pomáhá nejen malá délka, ale i perfektní výhled do všech směrů, spolu s 'useklým' zadkem i předkem. Co se zadku auta týče, tam skutečně vidím na centimetry. Vpředu výborně pomáhají vystouplé světlomety, podle kterých vždy správně odhadnu vzdálenost překážky vpředu. Pro citlivé parkování do malých mezer má auto i vynikající posilovač, který umožňuje ovládat auto jako nějakou hračku a parkování je s ním až potěšení; není mezera, kam by se nevtěsnalo.
Spojka mi pořád nepřirostla k srdci. Zase je to subjektivní, ovšem přijde mi, že zabírá relativně vysoko a mimoto je tuhá, s dlouhou dráhou - narozdíl od fabie I, kde jsem měl pocit 'šicího stroje'. Dodnes jsem si úplně nezvykl.
Jízdní vlastnosti: Micru pro její ovladatelnost a pohyblivost veřejnost nazývá 'motokárou' - pro její optimální vlastnosti. Ale co běžný provoz? Narovinu, micra prostě není 5 metrů dlouhá limuzína. Zatímco její motor 1 249 cm3 o výkonu 59 kW na rozhýbání pouhou tunu lehkého auta v pohodě stačí a výkonu je dostatek i pro svižnou jízdu po dálnici v levém pruhu, ve městě má (z mého pohledu) až přespříliš citlivý posilovač, který má citlivý bod právě kolem rychlosti 50 km za hodinu - ještě není dost 'ztuhlý'. Co se jízdy po dálnici týče, tak vůz má maximální rychlost 167 km/h a vůz je při tachometrových 150-160 km/h stále důvěryhodný, ačkoliv již lze pozorovat z důvodu rozměrů i váhy menší směrovou nestabilitu (přijde mi, že občas reaguje na vítr a 'plave'). Pořád se ale můžu spolehnout na vynikající brzdy, pokud jde do tuhého. Celkově ale i ve vysoké rychlosti cítím důvěru k autu, což je dobře.
Pár poznámek závěrem: Musím konstatovat, že auto naplnilo moje očekávání a nezklamalo. Jednoduše mi dává to, proč jsem si ho pořídil, a to je zásadní. Mimoto mě pokaždé rozesměje svým usměvavým pozitivním designem. Člověk se té 'berušce' či 'ropuše' (přezdívky okolí) prostě musí smát a hned má lepší náladu :-) To auto má kontroverzní, leč rozhodně pozitivní a usměvavý design.
Když se mě zeptáte, zda bych si ho pořídil znovu, chtě nechtě odpovím ano, protože za daných podmínek bych z mého pohledu prostě nesehnal nic lepšího a výhodnějšího.

KladyZápory
výkonný motor nerovnosti silnice
skvělá obratnost hlučný větrák
krátký rozměr pro parkování vibrace v plynovém pedálu
vnitřní­ prostor boky bez ochranných lišt
levný provoz  






Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 

Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 16.07.2007 18:54
Mě se Micra líbila už někdy před dvanácti lety, ale tehdy jsem na ni neměl. Hrozně mě fascinoval ten rozdíl, jak malá vypadá zvenku a jak je velká uvnitř. A poměr výkon a spotřeba mi taky přišel príma. Teď už mám dvě malé děti, takže se rozhlížím jinde. Ale se zájmem jsem si to přečetl a dokonce i nekonečnou diskuzi. Opravdu mě fascinuje energie, s jakou se autor vrhá do odpovědí. Já bych se na to vykvák. Přeju mu príma poježdění.
mallik, 14.01.2012 14:29
Poměrně často s tímto autem jezdím. Micra 1,2 16V 59Kw.- najeto 196 000Km. Osobní pocit je, že jde o ideální auto pro 2 bezdětné lidi ideálně na okresní silnice. Na 16V bych očekával větší dynamiku, ale motor naopak táhne jak divý od 2000 do 3500 otáček a pak rychle strácí dech, proto na nějaké předjíždění v rychlostech nad 80Km můžete zapomenout -velmi podobné jak 1,2HTP od Škody - ale Nissan nemá problém se rozjet bez plynu jen na spojku a v nízkých otáčkách se chová spíše jak diesel. Odmění spotřebou do 6l při jakémkoliv tempu jízdy. Při 185 000 km začal zlobit volnoběh - po nastartování se ozval pazvuk a motor zdechl nebo zdechl po chvilce i při jízdě - měněno čidlo otáček, ale problém jinde - výměna rozvodového řetězu. Což u Nissana není zrovna levný špás. Auto jinak hodnotím kladně. Dobrá věc je posuvná lavice, ale zase to není žádný zázrak, buď větší kufřík a žádné místo pro spolujezdce vzadu nebo obráceně - auto max pro 2 lidi bez dětí nebo jako druhý vůz do rodiny. Větší variabilitu prostoru mi nabídl již dříve např. Peugeot 106 1,0...ale zase ten rozdíl ve spolehlivosti !!!
Design je dle chuti, mne se docela líbí - i když v designovém segmentu kulatého kukuč preferuji lancii Thesis.
Vysoký posaz je vykoupen nepohodlnými sedáky a společne s nemožností povytáhnout volant (jen vertikála) a příliš kolmého plynového pedálu jen velmi těžce hledám alespoň dobrý posez - na delší cesty tragédie.
Kvalita vnitřních materiálů, vnitřní estetičnost a ergonomie je příkladná a za to dávám bodíky k dobru.
mallik, 14.01.2012 14:44
Ale tak...můj subjektivní pocit je, že v Micře jsou použity kvalitní materiály a rozhodně nepůsobí made in china. Naopak - estetičnost a ergonomie palubovky je silná stránka Micry. Škodovky jsou v tomto směru prostě made in VW - tedy kvalitní sterilita. Ikdyž k té kvalitě - u naší Micry přo nalítaných skoro 200 tis km v palubovce nic nevrže, zatímco u u Fabie 2 jsem se již vícekrát setkal s vrzáním v palubovce, ve dveřích - a to prosím hovořím o autech roku 2011 s najetými 5000 až 20 000 Km.....to mne zaráží
mallik, 14.01.2012 14:48
hele v 10Km bych umrzl. A jinak k tomu : známý je opravdu bohatý člověk a krom jaguára má Volvo se kterým lítá dálky a jeho vysvětlení ? je to nejbezpečnější vůz...a já mu říkám :To sice asi ano, ale když letíš po D1 200,- Km/h jak říkáš, pak při čelním nárazu by i z Volva byla placička, popřípadě při nájezdu po návěs kamionu luxusní kabrio...
mallik, 14.01.2012 14:56
Zaměstnanci ? Tak to je ono to se rovná vyhozené peníze. Vím z vlastní zkušenosti
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů