Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je Fiat Brava z roku 1999?

Recenze uživatelů
Zdeněk Havíř (23) - Olešínky | 04.12.2008
další 3 fotky
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Fiat Brava 16 16V 100K | foto: Zdeněk Havíř
S Fiatem Brava panuje velká spokojenost, problém ale může nastat při koupi nového autorádia. A jak uvádí majitel, stokoňová jedna šestka pod kapotou zatopí i BMW!
Značka:Fiat
Model:Brava
Typ:16 16V 100K
Bližší označení:sx
Karoserie:Hatchback
Obsah motoru:1600
Palivo:benzín
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:120000
Najeto km nyní:145000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:7 litrů
Poruchy:Občas svítící kontrolka vstřikování, ale bez efektu na jízdní vlastnosti
Předchozí vozidlo:Peugeot 309 GTI 2.0Litru 120K

Toto vozidlo jsem zakoupil náhodou, když jsem si jel pro úplně jiný vůz. Jeho cena byla tehdy 80 000 Kč a zaujalo mne, že k němu byla poctivě vyplněná servisní knížka, hotové rozvody i brzdy.

Vlastníte vůz značky Fiat? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!


Za dobu užívání jsem investoval pouze do výměny předních tlumičů a ramen, která byla poškozena jízdou po českých silnicích. Velice mne překvapilo, že na tento vůz je spousta dostatečně kvalitních replik a proto nebyla oprava drahá.


Auto má skvělou dynamiku a podvozek i brzdy jsou velice poslušné. K vozu jsem zakoupil pneumatiky o rozměru 195/55/15, takže si mohu dovolit i trošku sportovnější styl jízdy.


Motor dokáže plně využít svých sto koní, takže není problém držet krok i s novějšími vozy (zkoušel jsem sprint s BMW 2.0Litru 6V z roku 1990 a němec zůstal dosti pozadu). Dokonce i při rychlosti kolem 180km/h se vůz chová celkem stabilně, jen je třeba dát pozor na velice citlivý posilovač řízení, který se hodí více do městského provozu než na dálnice. Na druhou stranu díky tomu se s ním perfektně parkuje a i poloměr otáčení je na tento středně velký vůz nadprůměrný a mohly by mu závidět i některé malé vozy.


Karosérie je podle mého názoru velice zdařilá a i interiér je velmi příjemný. Jediný problém jsem zaznamenal při instalaci nového autorádia, kdy je v přihrádce tak málo místa, že dostat tam zesilovač signálu byl téměř nadlidský úkol a podařilo se mi to až po dvaceti minutách skoro hrubého násilí. Dalším nedostatkem je nutnost zakoupení redukce pro rádio, která stojí asi 1200Kč.


Musím pochválit provedení plastů v interiéru, za které by se nemusely stydět ani vozy vyšší třídy. Trochu postrádám loketní opěrku, kterou sice lze zakoupit dodatečně, jenže se musí koupit originál, protože žádná univerzální nepasuje. Antikorozní úprava je výborná, protože ani po devíti letech provozu není nikde náznak jakéhokoli rezivění a to i když auto negarážuji. Lak je vysoce kvalitní a není na něm žádná stopa po působení slunce nebo soli.


Hlavně největší předností jsou dostupné a levné náhradní díly. Auto bych bez váhání koupil znovu, protože s ním mám jen kladné zkušenosti a i vzhledově je nadčasové a dává zapomenout, že vlastníte už téměř desetiletý vůz.

KladyZápory
Spolehlivost Instalace rádia
Cena Stárnutí klik
Vzhled Snížený výhled přes zadní okno
Nadčasovost Otvírání kufru jen u řidiče
  



Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jenomtak, 05.12.2008 19:45
hubu až budeš zase honit starý bavoráky:)
michalcj, 07.12.2008 19:37
já zase mladému frajerovi v Alfě Romeo 166 2,5 V6 140kW jsem ujel na 500m úseku se svou marejkou kombi 1,6 16V 76kW. Je to o tom, jak umíš řadit a znáš svoje auto. Vždy jsem řadil o trošku později, ale nikdy mi nepředjel příď.
Rubal, 09.12.2008 11:28
A pak nemá být tolik mrtvých na silnicích, když se tu honíte na krev se starými vozy.
Mati, 09.12.2008 12:55
prosím Tě 1,6 litrovej čtyřválec NIKDY nemůže konkurovat jakýmukoliv šestihrnci. Jde o to, že si maximálně ten druhej myslí o tobě, že jsi nenormální a nechá Tě bejt. Hoň si kW jak chceš, ale krouťák nikdy z tý 1,6 nedostaneš. A na rozjezd není nic důležitějšího, než kouťák. Kdybys napsal, že máš Mareu v JTD, dejme tomu, ale s 1,6 a +/- 130 N/m to není prostě možný, i kdybys dělal nevím co.
Integrale, 07.05.2019 17:56
Mati: Krouticí moment je jen jednou součástí výkonu, takže to, co píšete, je hlupost, kterou jste měl zjistit již ve fyzice na základní škole. Rozhodující je samozřejmě výkon, tedy onen krouticí moment krát úhlová rychlost. Sebevětší krouticí moment je k ničemu, bude-li úhlová rychlost nulová, protože cokoli krát nula je vždycky nula (matematika základní školy).
Mimochodem, auta mívají převodovky, tedy měniče poměru mezi oním krouticím momentem a úhlovou rychlostí (přičemž výkon zůstává konstantí až na drobné ztráty). Takže krouticí moment na kolech při zařazené jedničce bude výrazně odlišný od krouticího momentu při zařazené pětce. No prostě jste napsal hrozný blábol.
Pro zrychení automobilu je pak dále důležitá hmotnost vozidla. Brava 1.6 váží cca 1100 kg a motor má maximální výkon 105 koní, tedy 10,5 kg/k. BMW 320i řady e36 váží cca 1250 kg a motor má max. výkon 150 koní, tedy 8,4 kg/k. Z toho vyplývá, že to BMW by mělo akcelerovat o něco lépe, neboť má lepší poměr hmotnosti k výkonu.
To je samozřejmě teorie, protože v praxi hrají roli další faktory (např. ona zmíněná převodovka), ze zkušenosti např. víme, že motory koncernu Fiat bývají na brzdě většinou výkonnější, než výrobce uvádí, zatímco u BMW tomu bývá naopak. Drobnou roli hrají i normy (výkon BMW podle DIN versus Fiatu podle CEE), úbytek výkonu daný motormanagementem (zde zmiňme problémy s měřiči průtoku u Motronicu onoho BMW), opotřebním (BMW mohlo mít najeto několikanásobně víc km) atd. Rozhodující ale bude vždy technický stav konkrétních vozidel, který skutečně může způsobit, že Brava v dobrém stavu skutečně "přespurtuje" rozbitý vrak, který kdysi býval BMW...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů