Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zánovní kombi od roku 2006?

Poradna
David Hrdlička | 19.09.2008
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

plánuji koupit velmi málo jeté kombi (do 30000km), rok výroby 2006 a novější. Uvažuji o variantách Peugeot 307 SW, Ford focus, Opel Astra Caravan, případně Renaul Megane. Ročně najedu max. 15 - 20000 km, důležitý je pro mě vnitřní prostor (užitkovost vozu), rozumné provozní náklady a především spolehlivost. Můžete mi poradit s volbou, včetně otázky benzín nebo nafta.

Nyní používám Octavii 1,9 TDI 66 Kw - naprostá spolehlivost, pružnost, motor by mohl být živější.


Pavel K.


Odpověď

Dobrý den, vážený čtenáři,

vybíráte mezi velice oblíbenými vozy nižší střední třídy. Tomu i odpovídá počet článků, které jste již na toto téma jistě četl. Na našich stránkách TipCars.com jsme již tyto vozy několikrát rozebírali, i když většinou se srovnání účastnili jiní „soupeři“. U každého vozu tedy zopakuji základní charakteristiku a v závěru se pokusím udělat pořadí. Obvyklý seznam nejčastějších závad uvádět nebudu a odkáži na předchozí články v sekci poradna či recenze ojetých vozů.

Peugeot 307 SW (2003 – 2008)

Peugeot má ve zvyku své vozy kombi označovat jako Break, označení SW ukazuje na lepší či luxusnější variantu. V tomto případě je poznávacím znamením sedmimístné uspořádání interiéru či velkoplošná prosklená střecha. Z Vámi vybraných vozů se jedná o konstrukčně nejstarší vůz. Začneme silnými stránkami. Tou je bezesporu prostornost vozu. Konstrukce karoserie je na běžný vůz nižší střední třídy spíše vyšší, interiér je vzdušný s dostatkem místa nad hlavami cestujících a samozřejmě také v podélném i příčném směru. Zavazadlový prostor základního kombi Break má objem 503 litrů. Interiér verze SW je ovšem také příkladně variabilní. Všechna 3 sedadla ve druhé řadě a také sedadla v řadě třetí je možno samostatně vyjmout, ta ve druhé řadě jsou navíc posuvná v rozmezí 90 mm. Při vyjmutí třetí řady a posunutí druhé řady sedadel dopředu může vzniknout zavazadlový prostor o objemu 676 litrů, a to při zachování pětimístné konfigurace interiéru. Je to vlastně klasický kombík s prvky MPV. Nutno ale poznamenat, že třetí řada sedadel je opravdu vhodná pouze pro děti. Tím jsme popsali asi vůbec nejsilnější zbraň tohoto vozu ve srovnání s konkurenty. Bezpečnost vozu je na standardní úrovni, hatchback absolvoval nárazový test Euro NCAP v roce 2001 a získal při něm 4 hvězdičky a 30 bodů. Dále Vás bude určitě zajímat volba vhodného motoru. Bohužel jste nenapsal, zda preferujete vznětový či zážehový pohon. V každém případě ideální pohonnou jednotkou je buďto zážehová 1.6 16V s výkonem 80 kW, či vynikající vznětová jednotka 1.6 16V, taktéž s výkonem 80 kW. Obě nabídnou slušnou dynamiku, přiměřenou spotřebu paliva a potřebnou spolehlivost. Také mají svá slabá místa, nejedná se ale většinou o nic drastického. V souvislosti s jedna-šestkou jste již určitě četl o občasných problémech s visícími ventily, vznětový agregát občas zlobí dvouhmotovým setrvačníkem či zaneseným EGR ventilem. Nicméně vstřikovací zařízení či turbodmychadla mají slušnou životnost a v tomto ohledu se jedná o opravdu povedený motor. Rovněž výměna rozvodů je dle výrobce doporučena až po 240 tisících km. Peugeot 307 má ovšem také své slabší stránky. Na vrchol segmentu určitě nepatří jízdní vlastnosti a spolehlivost vozu. Zejména první ročníky trpěly spoustou spíše drobnějších, ale obtěžujících závad. Výrobce se sice v průběhu let snažil vše odstraňoval, pokud se ale podíváte například do statistik německé STK, zjistíte, že Peugeot 307 je stále na samém konci. Jako mínus bych také označil skutečnost, že jako jediný ze zde porovnávaných vozů již není v nabídce – od letošního roku byl nahrazen nástupcem s označením 308 SW.

Ford Focus (od 2004)

Karosářská varianta kombi je na trhu stejně jako hatchback druhé generace od podzimu roku 2004. Silnou stránkou Fordu jsou spíše pověstné jízdní vlastnosti. Jak jistě víte, už první generace se díky pokročilé konstrukci podvozku vyznačovala jistým držením stopy v ostře projížděných zatáčkách, a to i na horším povrchu. Nová generace si tento standard udržela a přidala i další kvality. Určitě zmíním kvalitně (až na několik výjmek – viz. níže) zpracovaný, prostorný a i po stránce ergonomie dobře vyřešený interiér. Na rozdíl od předchozí generace má již daleko „usedlejší“ tvary, což ale většina zákazníků vítá. Pokud bude Ford Focus II absolvovat přímé srovnání s výše popisovaným Peugeotem 307 SW, určitě nabídne podobný prostor v podélném směru, zejména na předních sedadlech je ovšem trochu méně místa na šířku a zavazadlový prostor je menší, konkrétně 475 litrů. Za jednoznačnou výhodu můžeme také považovat hodnocení bezpečnosti – crash test proběhl v roce 2004 se ziskem 5 hvězdiček a 35 bodů, což je i z dnešního pohledu jeden z nejlepších výsledků. A jaké jsou ty slabší stránky tohoto vozu? Kritiku zaslouží některé materiály v interiéru a horší akustická pohoda. A to jednak co se týče podvozku, tak i pohonných jednotek. Například oblíbená 1.6 16V působí, snad díky kratším převodům, hlučněji než u předchůdce. Tím se dostáváme k volbě vhodné motorizace. I zde doporučím stejnou objemovou třídu, jako u Peugeotu. 1.6 16V si stále zachovává své kvality, i když konkurence již ze svých agregátů „doluje“ vyšší výkony. Jedinou vadou je tedy zmíněná vyšší hlučnost. Poud budeme vybírat ideální vznětový motor, narazíme na stejnou pohonnou jednotku, jako u Peugeotu 307 SW. Vznětová „jedna-šestka“ pochází právě ze spolupráce těchto dvou automobilových výrobců. Je to bezesporu dobrá volba. Tak dobrá, že v současné době v ČR není tento vůz s touto motorizací v nabídce, jelikož jej nestačí vyrábět, resp. stačí, ale pouze pro „vyspělejší“ trhy. Český zákazník tak musí vzít zavděk starší vznětovou jednotkou 1.8 TDCi. Ale to platí pouze u nových vozů, ojetin je na trhu dost a díky pádu eura v předchozích týdnech bude jistě i nadále z čeho vybírat.

Opel Astra Caravan (od 2004)

Třetí generace Astry se na trhu objevila prakticky současně s Fordem Focus druhé generace. Předchozí dvě generace byly sice prodejně úspěšné, bohužel ale nemají příliš dobrou pověst. Spolehlivost či antikorozní ochrana byly často předmětem kritiky. Nejnovější Astra měla tedy těžkou pozici a já tvrdím, že přišla velice dobře připravena. Jako první se opět podíváme na důležité kladné vlastnosti. Astra Caravan má oproti výchozímu hatchbacku prodloužený rozvor. Výsledkem je dostatek místa v interiéru v podélném směru, a to i na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor nabízí v základní konfiguraci velice slušných 500 litrů objemu. Jediná moje výtka bude směřovat k prostoru v příčném směru – interiér Astry je totiž ze všech zde srovnávaných konkurentů nejužší. Uvnitř vozu najdeme kvalitní materiály a velice dobré dílenské zpracování – posun oproti předchozím generacím je právě zde nejmarkantnější. Jízdní vlastnosti jsou velice dobré, a to zejména vzhledem k jednoduché konstrukci podvozku. Například výše popisovaný Peugeot 307 SW, či Renault Mégane Grandtour, ke kterému se dostaneme níže, jsou dle mého názoru trochu horší. Vadit ale může tuhost odpružení a rázy při přejezdu nerovností. Řeč je ovšem o vozech bez příplatkového systému IDS Plus. Bezpečnost vozu je také na výborné úrovni – 5 hvězdiček a 34 bodů získal vůz v roce 2004. Opět se dostáváme k volbě vhodné motorizace. Ze zážehových jednotek si opět troufám tvrdit, že i základní 1.6 16V je pro klidnějšího řidiče naprosto dostatečnou volbou. Vznětový motor doporučím 1.9 CDTi s výkonem 88 kW, a to v osmiventilové verzi, která je ve výrobě od roku 2005. Astře již propůjčuje velice slušnou dynamiku, má příznivou spotřebu paliva a snad kromě zaneseného EGR ventilu se zatím neprojevila žádnou vážnější opakující se závadou. Má Astra nějaké slabé stránky? Určitě bych zmínil slabší výdrž některých komponentů podvozku, vadné alternátory či nízkou životnost výfuku.

Renault Mégane Grandtour (od 2003)

Renault Mégane Grandtour se v poslední době v našich článcích objevoval opravdu často. Pouze tedy zopakují základní informace. Mezi přednosti jistě patří prostorný interiér, který boduje hlavně šířkou, zavazadlovým prostorem o objemu 520 litrů, kvalitními materiály a slušným dílenským zpracováním (ovšem až po modernizaci od modelového roku 2006). Také nabízí vcelku komfortní jízdní vlastnosti, brzdy s ostrým nástupem a spíše komfortně naladěným posilovačem řízení. Po mechanické stránce je to vůz odolný – tlumiče, brzdy, zavěšení kol či výfuk mají slušnou životnosti. Tradičně na velmi vysoké úrovni je pasivní bezpečnost – hatchback získal v roce 2002 pět hvězdiček a jednalo se o jeden z prvních vozů, který se tímto hodnocením mohl pochlubit. Vše doplňuje bohatá výbava. Jízdní vlastnosti jsou ovšem pouze průměrné, což platí i o celkové spolehlivosti vozu. Ten si zkazil pověst zejména nedostatky v dílenském zpracování u prvních ročníků, častými drobnými problémy zejména s elektrickou a elektronickou výstrojí vozu a bohužel také svými vznětovými motory. Pokud budeme hovořit o volbě motoru, ze zážehových stojí za úvahu 1.4 16V s výkonem 72 kW, což je pro takto těžký vůz sice minimum, ovšem v kombinaci s vhodně odstupňovanou převodovkou si vůz vede v nenáročném příměstském provozu docela dobře. Lepší, nikoliv ale perfektní, je zážehová 1.6 16V s výkonem 82 kW. Já bych ale rád upozornil spíše na vznětovou jednotku 1.5 dCi s výkonem 77 kW a šestistupňovou převodovkou. Z hlediska jízdní dynamiky je to rozumná volba, navíc tento motor je tichý a velice úsporný. Blíže jsme se mu věnovali v předchozích článcích zde na TipCars.com.

Závěr

Všechny Vámi vybrané vozy mají určitě co nabídnout. Peugeot 307 SW je trochu výjimečný svým pojetím, které se blíží spíše vozům MPV (i když se o přímého konkurenta nejedná). Pokud je pro Vás hlavním kritériem vnitřní prostor a variabilita interiéru, je Peugeot 307 SW jedinou správnou volbou. Pokud bychom měli udělat objektivní srovnání, které bude brát v úvahu prostor, jízdní vlastnosti, spolehlivost a pořizovací ceny, mohlo by dle mého názoru vypadat takto:

První místo – Ford Focus a Opel Astra (každý je trochu jiný, ale oba jsou dobrou volbou)

Druhé místo – Renault Mégane

Třetí místo – Peugeot 307 SW

U všech těchto vozů bych se nebál doporučit spolehlivé a úsporné diesely jako tu nejlepší volbu. Pokud z jakéhokoliv důvodu budete preferovat motor zážehový, pak bych výběr zúžil na Ford a Opel.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 23.09.2008 16:19
Nemyslím, že by jste byl "hloupý", milý Kolodmj. Tvrdohlavý? Ano. Hloupý? Ne.
Kdy a kde pod kterým článkem jste (jako první) psal o porovnání tachometru a GPS? Ptám se proto, že když jsem toto téma nanesla ...(diskuze byla "živá")
Pěkný den, Kylie
Kolodмj, 23.09.2008 18:01
Přezdívka je Koloděj, já se takto přihlašuju a systém někde překóduje můj login. Z toho důvodu jsem si zaregistroval přezdívku Koloss, kterou taky používám. Já osobně jsem si měřil tachometr s GPS někdy v lednu, spousta diskuzí tady byla předtím i potom. Já si fakt nepamatuju, kdy jsem to tady řešil. Ale jestli jste to tady probírala už dávno, tak se neodvolávejte na německé časopisy a řekněte rovnou, jak vám to kecá nebo nekecá.

Tvrdohlavý? Když vím že mám pravdu, tak se za ni biju, protože si to zaslouží. Pokud mám informace jen z doslechu, tak raději mlčím, případně je patřičně uvedu jako cizí názor a do sporu se nepouštím.
Kylie, 23.09.2008 20:33
Já osobně jsem si měřila tachometr s GPS někdy před pár lety (doslova) když jsem si svůj Garmin 660 (? nejsem si číslem jista, 6x0) koupila, tak jak to již dávno doporučují ony německé magazíny (na které se nemám odvolávat).
Odvolám se ještě jednou na test v německém AutoTip (před pár lety) věnující se právě problematice "vymýšlejících si" tachometrů. Rozhodně to nebyl důvod ke koupi C5 (jednou jsem tou dobou již jezdila), ale pamatuji-li si to dobře, skončila 2. (skvěle dopadlo ještě Porsche 911). Porovnání ůdajů tachometru a reálné rychlosti u "velkých" testů dělá (pravidelně a mnoho let nazpět) i Auto moto und sport (používá to samozřejmě i britský AutoCar).
Brumla je "velmi" přesný, jak jistě sám víte záleží na okolnostech (extrémní povětrnostní podmínky) a "hladkosti" vozovky (v česku opravdu "nic moc"), ale dá se říci že o 2-3 km "přeměřuje", tedy ukazuje rychlost vskutku nepatrně vyšší. Tato "absolutní" přesnost vydrží do 210 km/h, poté se rozdíl začíná zvětšovat a v rychlostech okolo 230 km/h (u "mé" verze s automatem, jde o maximální rychlost) je odchylka již cca 10 km/h. Jak jsem řekla, jde až o neobvykle přesný tachometr, což potvrzuje i onen test v německém AutoTip.
Také používám JEN vlastní zážitky a zkušenosti, ta odvolání na nějaký test či statistiku - to je jen pro podporu a potvrzení mých slov.
Také bych se chtěla umět vyjadřovat tak, jako "Bozz" na závěr dnešní diskuze o Focus/C5. Na druhou stranu, tady je mraky naprosto nesmyslných příspěvků, mnoho diskutujících opravdu nemá znalosti a přehled - ale nevšimla jsem si, že byť jediný, byť ten nejnesmyslnější, byste komentoval
Řekněte (si) CO vás ve skutečnosti tak irituje? Tady opakovaně píšete, že vám vadí má "slohová úprava". Už mi tu (kdosi neznámý anonymní) vyčítal i interpunkci..., ale to nebude ten pravý důvod, že? Jak zase někdo jiný odpověděl, VŽDY se podepisuji, nevymýšlím si, píši ověřitelná fakta, nepíši vulgarity.., a nečíst a přeskočit můj příspěvek je TAK snadné..
Pokud si na onen test (dobře) vzpomínám, váš "kus" Mondea se tomu (těm) testovanému trochu vymyká. Máte-li zájem, mohu dohledat ještě v Auto moto und sport, jak si stojí tachometry Mondeo v jednotlivých motorizacích.
S pozdravem, "míru zdar", Kylie
Koloss, 24.09.2008 12:56
No sláva - tak jsme se dozvěděli, že ten váš úžasně přesný a německými časopisy skvěle hodnocený tachometr v C5 proměřuje úplně stejně jako v mém "průměrném" Mondeu. Škoda, že na to padla tak dlouhá a zbytečná diskuze. Možná by to chtělo snést se z nadoblačných výšin mezi nás normální lidi a místo ohánění se testy v renomovaných německých časopisech (mají vám dodat punc nadčlověka?) prostě napsat, že jste si svůj tachometr změříla a že vlastně neproměřuje.

Nemám potřebu se vyjadřovat ke každé diskuzi a diskuzím, kde jste se zapojila jsem se záměrně vyhýbal, ale od té doby co na mě reagujete a mlžíte tady rozsáhlými diskuzemi off-topic a často úplně o ničem, pak reagovat musím. Vulgarity do této diskuze nepatří a já se jim vyhýbám.
soldep, 20.11.2009 11:49
na megane se muzes hned vykaslat, je mozno bezpečny, ale spolehlivost na prd
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů