Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme malé kombi kolem r.v. 2000

Poradna
Jaromír Herna | 15.10.2010
foto: TipCars.com

Dotaz:

Dobrý den,
uvažuji o koupi auta a mám zájem o nějaký malý kombík, rok výroby kolem roku 2000 (+/- 2 roky), benzín. Do hledáčku se mi dostaly tyto vozy: Fabia Combi, Cordoba Vario (první generace nebo po faceliftu), Polo Variant (také buď první generace nebo facelift). Motory, které uvažuji, jsou koncernový 1,4 44kW v Polo/Cordoba nebo Škodovácký 1,4 OHV 50kW ve Fabii. Najedu do 10tis. km ročně a vůz bych chtěl "dojet" až do konce životnosti, tedy plánuji ho mít delší dobu.
Chtěl bych se zeptat na srovnání zejména z pohledu spolehlivosti, servisních nákladů, odolnosti proti korozi a možných závad nebo jiných zádrhelů. Jízdní dynamika mne nezajímá, spotřeba jen okrajově - jezdím s lehkou nohou a to se rozdíly stírají. Je nějaká lepší volba ohledně motorizace? Pomůžu si u Fabie s tříválcem? Mám do výběru zahrnout i Felicii Combi 1,3 50kW z posledního ročníku?

S pozdravem
Michal Hejč


Odpověď

Různých typů malých kombi jak mezi novými, tak i ojetými vozy není příliš mnoho. V podstatě bez nadsázky můžeme říct, že lze jejich zástupce spočítat na prstech jedné ruky. Jaké jsou tedy možnosti zájemce o tento typ vozů?
U nás se tato třída dostala mezi motoristy zejména díky malým kombi domácí automobilky, které jsou velmi často zvažovanou variantou pro koupi vozu s relativně dostatečným zavazadlovým prostorem. Z ostatních automobilek nabízí tuto karosářskou verzi odvozenou od malého automobilu, pomineme-li atypický Mini Clubman, už jen Peugeot – 207 SW a Renault – Clio Grandtour. Ostatní automobilky se vydaly spíše cestou malých MPV. Na přelomu tisíciletí bylo možné koupit rovněž Cordobu Vario a nebo ten samý vůz, vyráběný ve stejné továrně, pod označením Polo Variant.
Seat Cordoba Vario se začal prodávat v roce 1997, stejně jako jeho převlečená varianta VW Polo Variant, které se tak odlišuje od základního tří a pětidvéřového Pola více než by ledakdo očekával a to nejen technicky, ale zejména i kvalitativně. Při celkové délce 4,16 m nabízejí tyto vozy 390 l pro zavazadla, při sklopení zadních sedadel a využití prostoru až po střechu činí tato hodnota 1250 l. Při výběru tohoto vozu je potřeba mít na paměti, že vlastně vychází z druhé generace Seatu Ibiza, který se začal prodávat již v roce 1993. To mimo jiné znamená, že pasivní bezpečnost zde bude mnohem horší než u zvažované Fabie, která byla prvním nositelem platformy, která byla uplatněna až na následných generacích Ibizy a Pola v roce 2002 a stejně znatelné rozdíly budou i v protikorozní ochraně. Bohužel Polo ani Cordoba se již po roce 2002 v nových generacích jako kombi nenabízely.
Pokud tedy opravdu chcete malé kombi se slušnou protikorozní ochranou a zajištující přiměřenou bezpečnost, potom ze zvažovaných variant bych doporučil Fabii. O tomto voze bylo již napsáno mnohé, přesto se stále při své práci setkávám s lidmi, kteří se správně neorientují v motorové nabídce pro tento domácí vůz. Ono to pro laika ani nemusí být úplně jednoduché, když například zážehový motor se zdvihovým objemem 1,4 l se pod kapotou Fabie objevuje ve čtyřech (resp. pěti) variantách. Pokud bych tyto motory měl seřadit podle míry doporučeníhodnosti, vypadala by tato stupnice nejspíš takto. Nejlepší benzínovou jednotkou pro Fabii je 1,4 16V (55 kW, od roku 2006 – 59 kW). Výkonější verze 1,4 16V (74 kW) vyniká slušným výkonem, již ovšem ne tak tahem z nízkých otáček a se spolehlivostí je na tom rovněž hůř. Ze škodováckých motorů 1,4 MPI je překvapivě lepší volbou jeho slabší verze s 44 kW, která oproti 50 kW verzi vyniká lepší kulturou chodu, tahem z nízkých otáček i spotřebou paliva. Před oba motory 1,4 MPI bych ovšem zařadil ještě motor 1,2 HTP 12V (47 kW) nabízený od roku 2003. Motor, který má dost odpůrců zejména díky svému zvukovému projevu a vibracím daných počtem tří válců, může nenáročnému a klidnému motoristovi celkem dobře a spolehlivě sloužit se slušnou spotřebou.
Popisování všech kladů a záporů Fabie by bylo nošením dříví do lesa a tak jen pro porovnání. Celková délka Fabie kombi činí 4,22 m a objem pro zavazadla je 426 l/ 1225 l. Z hlediska celkové spolehlivosti si Fabia v dané třídě nevede špatně, ale rozhodně chci na tomto místě zdůraznit, že při výběru přibližně deset let starého vozu bude hrát mnohem větší roli stav konkrétního vozu a znalost jeho historie, než obecné pravdy o výhodnosti jednotlivých modelů a motorových variant.


PORADNA: Škoda Fabia nebo raději Nissan Primera?
Již samotný fakt, že mnoho automobilek nenabízí kombi odvozené od malého vozu, nás přivádí na myšlenku, zdali není lepší zvolit klasický hatchback nižší střední třídy. Jako velmi dobré kandidáty bych navrhoval například Ford Focus, nebo Nissan Almera II. Za srovnatelné peníze seženete vůz o třídu výš se všemi pozitivy z toho plynoucími. Zejména bych zdůraznil větší vnitřní prostor pro cestující a lepší technickou úroveň, přičemž celková délka je téměř totožná s malými kombi (Focus-4,29 m, Almera-4,18 m) a stejně tak i objem zavazadlového prostoru (Focus-350 l/1205 l).
Felicia kombi z posledního roku výroby bude za výrazně menší peníze, ale při delším používání budete narážet na znatelně horší protikorozní ochranu a ve zmíněné pasivní bezpečnosti na Fabii rovněž mnoho ztrácí. Je to ovšem asi poslední vůz, který lze servisovat za pár korun. Náklady na servis a údržbu Fabie již potom plně korespondují s ostatními zástupci dané třídy.
Závěrem: pokud tedy opravdu hledáte malé kombi kolem roku výroby 2000, jako rozumná volba z několika hledisek se jeví Škoda Fabia nejlépe s motorem 1,4 16V s 55 kW ovšem s důrazem na důkladnou prohlídku vozu a prověření jeho historie.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 20.10.2010 17:13
Pro Vás zdarma jsou. Nejste přeci oblbnutelnej reklamou jako my ostatní pitomci. Vy jste dál. Takže tu radu "platíme my".
A jestli si potřebujete poklábosit s profíky na Vaší úrovni, tak asi opravdu budete muse běžet jinam. Šťastnou cestu a sbohem.
TOM, 20.10.2010 17:55
Nejde o to kolik peněz dostane ten na zdraví poškozený, ale o léčebné výlohy, které dostanou nemocnice.
Jen takový jeden případ za všechny, který se mi dostal do rukou - týden pobytu v nemocnici po vážné nehodě plus následný převoz sanitkou do místní nemocnice - milion korun !! T
A proč ten výraz hvezdičkový úchylové? - to je jako co nebo kdo?
Pavlik, 20.10.2010 18:23
To bude muset jít klábosit do Bohnic - tam možná oponenta nepotká.
tomaskrtek, 21.10.2010 08:44
mám pocit že tímto způsobem je to řešeno v Anglii, pojištěný je řidič, nikoli auto, nebo je to tam jako možnost, nevím přesně. nicméně by to bylo nejinteligentnější řešení, stejně jako přenosná SPZka spárovaná s osobou, nikoli vozem. ale to by ubylo papírování a úřední šiml jest papírováním živ
rohYpnol, 21.10.2010 10:44
A podle čeho bys kontroloval vozidlo, zda není zcizeno? Jak bys dopátrával viníka nehody (zapamatuješ si např. jen část registrační značky a typ a barvu vozu...).
Tohle tedy ne. Zrovna v tomhle klidně budu podporovat naši byrokracii ;)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů