Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit hybridní Toyotu Auris z roku 2018?

Poradna
František Mašek | 19.11.2021
Roman plánuje nákup staršího Aurisu s hybridním pohonem a cenovkou 450 tisíc korun. Je toto auto spolehlivé, nebo je lépe podívat se jinam? Poradíme.
DOTAZ: Dobrý den, ve vaší inzerci jsem si vyhlédl Toyotu Auris z roku 2018, jde o motorizaci 1,8 s hybridem, nájezd 115 tisíc kilometrů, cena 450 tisíc korun. Auto vypadá hezky a tak se chci zeptat na jeho spolehlivost, dosud jsem s hybridem nejezdil, přeci jen už to je složitější technika, ze které mám trochu obavy. Děkuji, Roman.

ODPOVĚĎ: Dobrý den Romane, Vaše obavy chápu, nicméně u tohoto modelu nejsou na místě. Druhá generace Toyoty Auris je obecně velmi spolehlivým vozem, navíc tento hybrid má slušný systémový výkon (celkem 100 kW) i spotřebu. Ta se v reálném provozu pohybuje jen lehce nad hranicí pěti litrů na 100 km. Pod kapotou najdeme zážehovou atmosférickou osmnáctistovku s výkonem 73 kW, sekunduje mu elektromotor o výkonu 60 kW. Máte pravdu, že hybridní soustava není konstrukčně úplně jednoduchá věc. Na druhou stranu tahle auta už tu s námi jezdí dost dlouho na to, abychom mohli spolehlivost hybridního soustrojí vyhodnotit jako velmi dobrou. Stejnou technologii totiž používá i Toyota Prius. Při nákupu prověřte na zvedáku stav podvozku, brzd i korozi karoserie.
Samozřejmě si dopřejte dlouhou testovací jízdu. Planetová převodovka e-CVT by měla řadit plynule bez škubání. Mrkněte také na dodržování servisních intervalů po 15 tis. km předchozím majitelem. I když se při jízdě po městě spalovací motor nedostane moc ke slovu, měňte pravidelně každý rok motorový olej. Jako majitel bych si také hlídal stav baterie, proto bych preferoval pravidelnou návštěvu autorizovaného servisu s kvalitní diagnostikou.

Jako vždy doporučuji auto dobře vybírat, ideálně si k nákupu přizvat nezávislého odborníka - podívejte se na můj starší článek na toto téma.
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
antaresin, 25.11.2021 13:39
Dobrý den, chtěl by se v souvislosti s článkem zeptat , zda je toto auto vhodné na dálnici - podle recenzí se zdá, že manuál má krátké stupně - jak automat?
Přemýšlím nad změnou současného VW Passat combi / 2006 / 1.9 TDI 125kW / automat - do ceny kolem 300 tis.
Na dálnici jezdím 400km týdně + 100 po městě. Auto je pohodlné, výkon do současné džungle na ceste dobrý, ale vezme si v průměru 6.5 - 7l / 100km. To sice není taková hrůza, ale myslím že by se dalo / chtěl bych jezdit za méně :)
Přemýšlím nad benzinem a předělávkou na LPG - těžko najit vhodný motor (na dálnici chci výkon a bezpečnost = stáří vozu). To by atmosféra Toyoty/Hondy splňovala.
Nebráním se hybrid / nafta. Do věčné zácpy ve městě a klid ze strany manželky - automat. Máte tip? Díky!
sheogorath, 28.11.2021 12:32


No pokud ti vylozene nejde o vymenu auta, ale ciste jen o tu nizsi spotrebu, tak si prvne spocitej, kolik za to novy auto das, jak moc jezdis a tim padem na kolik ta uspora (nejspis nebude moc velka, 6-7l na dalnici je celkem v pohode) je uspora
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů