Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Koupit pět let staré BMW 5 v benzínu?

Poradna
František Mašek | 30.05.2017
foto: Michal Borský
Náš čtenář se kouká po starší "pětce" se zážehovým motorem. Který z nich doporučíme a proč?
DOTAZ: Dobrý den, mám v hledáčku BMW řady 5 z roku 2012, konkrétně se mi nejvíc zamlouvá verze 530i. Na auto mám asi 600 tisíc korun. Vím, že to časem bude asi stát nějakou tu korunu i na servise, ale s tím do toho jdu, chci si udělat radost. Díky za informaci, zda je to dobrá volba. Petr S.


Motor 535i (F10)
ODPOVĚĎ: Dobrý den Petře, chválím Vaši odvahu jít do silné benzínové verze, jejíž spotřeba nepatří mezi nejmenší. Na druhou stranu konkrétně u tohoto motoru hrozí mnohem méně rizik nákladných oprav než u dieselových motorů, které jsou u řady F10 ještě docela povedené.
Verze 530i znamená šestiválcový třílitr o výkonu rovných 200 kW. Prozatím jej moc v servisech nenajdete, takže určitě doporučuji. Moc jich ale nejezdí, tenhle motor se u nás prodával jen necelé 4 roky (2010-2013). Jeho zajímavostí je fakt, že není přeplňovaný, což je u ojetin spíše výhoda, protože turbo má na většině motorů omezenou životnost a jeho opravy patří mezi ty dražší.
Pokud se podíváme do inzerce, zjistíme, že 530i je zde zastoupen pouze ve třech exemplářích. Stejný, avšak podladěný motor najdeme ale i pod označením 523i (150 kW) a 528i (190 kW). Určitě doporučuji svést se i v těchto verzích, třeba budete jejich dynamikou také překvapen. Stejně tak se můžete mrknout i na verzi 535i, což je taktéž poměrně spolehlivý motor, avšak již s turbem. Má výkon 225 kW. Těchto motorizací je v inzerci ojetin více, protože motor vydržel v nabídce po celou dobu prodejů, tedy šest let (2010-2016).
Pokud váháte mezi typem převodovky, většina nabízených automobilů má automatickou osmistupňovou převodovku. Ta řadí rychle, plynule a nebývají s ní problémy ani u více jetých kousků. Manuály jsou v menšině, ale jsou stejně spolehlivé jako automaty, bát se jich netřeba.
Za Vámi udávaný rozpočet budou mít ojetiny najeto zhruba kolem 100 tis. km, což při nešizeném servisu není žádná velká porce. Dokáži si představit, že atmosférické šestiválce mohou za svůj život najet klidně i 500 tis. km. bez větších investic. Pravdu ale ukáže až čas. Pravdou je, že vůz má poměrně drahé náhradní díly, ale tak už to u prémiovek bývá a z Vašeho dotazu plyne, že s touto skutečností počítáte.
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů