Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

RECENZE OJETINY: KIA Sorento (2009-2014)

Odborné recenze
František Mašek | 14.12.2016
foto: KIA
Druhá generace velkého SUV je poměrně spolehlivou ojetinou. Velkou měrou se na tom podílejí povedené dieselové motory.

Sorento druhé generace i po letech stále dobře vypadá. Lze jej označit za rodinné SUV se spoustou místa uvnitř a díky sedmileté záruce je spousta ojetin pod patronací importu. To jsou pádné argumenty, abychom se na ni podívali z pohledu zájemců o ojetinu.

Kia Sorento se začala na tuzemském trhu nabízet koncem roku 2009 s jedním benzínovým (2,4 CVVT 128 kW) a jedním dieselovým motorem (2,2 CRDi 145 kW). Už v době uvedení na trh si mohli zákazníci vybírat mezi pohonem všech kol i předokolkou. To samé platilo i u volby typu převodovky. V ceníku se objevila jak šestistupňová manuální převodovka nabízená v základu, nebo pak za příplatek šestistupňový automat. Slabší dvoulitrový diesel o výkonu 110 kW se prodával jen po omezenou dobu.

Po faceliftu v roce 2012 se pod kapotu dostal i upravený benzínový motor o objemu 2,4 nyní s označením GDI, který nahradil původní zastaralý zážehový motor CVVT bez přímého vstřikování. GDI motor má novou hlavou válců, písty, vstřikování paliva a sací soustavu. Výkon byl zvýšen o 9 % (141 kW/192 k) a točivý moment vzrostl o 6,6 % (242 N. m). Pokud bych měl vybrat zážehový motor, bude to právě tento přímovstřikový GDI, který netrpí žádnými závažnějšími poruchami. Benzínové varianty ale v tuzemsku u ojetin v podstatě neexistují, navíc kdo jezdí více, měl by zvážit ekonomiku jejich provozu. Pro tu budou nejefektivnější obě dieselové varianty CRDi motorů. Realita na trhu ojetin je ale jiná. Dvoulitr CRDI v podstatě neseženete, všechny dieselové ojetiny mají motor 2,2 CRDi. Ten je přeplňovaný turbodmychadlem s chladičem stlačovaného vzduchu. Je vybaven systémem recirkulace výfukových plynů EGR, který snižuje emise CO2 až na 153 g/km. Maximální točivý moment je 436 N. m (modely s automatickou převodovkou), resp. 421 N. m (mechanická převodovka). Ceny ojetin s tímto motorem dnes začínají na 300 tisících korunách, faceliftovaný model se už pohybuje nad 500 tisíci korun. Většina nabízených ojetin jsou čtyřkolky, pokud ale pohon 4x4 nepotřebujete, volte klidně přední pohon, který je navíc o 60 kg lehčí. Automatická převodovka u ojetin převládá zhruba ze dvou třetin a můžeme ji s klidným svědomím doporučit pro její spolehlivost.

Při výběru ojetého vozu se zaměřte na podvozek. Zkontrolujte stav kotoučů i brzdových destiček. Vpředu jsou vzpěry McPherson u kterých mnoho nevydrží kulové čepy. Vzadu najdeme víceprvkové zavěšení, u kterého se opakující se problémy nevyskytují. Odolnější je podvozek u novějších ojetin po r.v. 2012, kdy jsou na zadní nápravě nové pomocné rámy, v nichž jsou nápravy uloženy. Ty mají tužší konstrukci než modely do roku výroby 2012 a umožňují důkladnější uchycení všech komponentů zavěšení. Větší lůžka závěsných ramen, delší vlečená ramena vzadu a vysokovýkonné tlumiče přispívají u modelů z posledních dvou let výroby k vylepšení jízdního komfortu a stability. A ještě jedna zajímavost. Pokud se rozhodnete pro model po faceliftu, budete mít díky snížené podlahy více místa pro nohy ve druhé řadě (+30mm) i ve třetí řadě (+9mm). A navíc - do druhé řady se vám vejdou tři dětské sedačky vedle sebe.

Na závěr přidávám obligátní radu - před koupí si prověřte historii auta. zejména co se týká dokladů o provádění pravidelné údržby. I když mají dieselové motory rozvodový řetěz, nezapomínejte na pravidelnou výměnu motorového oleje po cca 20 tisíci kilometrech, nebo po roce.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 35x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
A4, 14.12.2016 08:31
...si mohli zákazníci vybírat mezi pohonem všech kol i čtyřkolkou.
Hotelix, 14.12.2016 10:14
Při vývěru ojetého vozu...
Odkud nám ta Kia vyvěrá prosím Vás?
A chudáci zákazníci mají výběr pohonu všech kol nebo čtyřkolky... Ty články jsou čím dál zajímavější.
danet - redakce TipCars, 14.12.2016 14:05
No jo, předvánoční delirium Díky za upozornění - už by to mělo být v pořádku. Hezké prosincové dny.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů