Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

LUV – představujeme novinky roku 2014

Nové modely
Antonín Imlauf | 28.06.2014
foto: ford
Modelový rok 2014 znamená pro nabídku lehkých užitkových vozů N1 (LUV) na evropských trzích mimořádnou porci novinek v podobně omlazených i zcela nových modelů.

Životní cyklus těchto řad totiž bývá poněkud delší než u osobních automobilů, a tak skutečně zajímavé novinky zde přicházejí jen málokdy. A navíc - když už přichází, přichází v kvantech, neboť většina z nich vzniká ve společném vývoji automobilových koncernů.

Tradičně nejucelenější představení těchto novinek nabídnul i letos květnový veletrh užitkových vozidel v britském Birminghamu, na němž byl k vidění průřez vším, s čím v průběhu letošního jara a léta světoví výrobci do kategorie evropských LUV vystartují. Některé z nových modelů již za sebou vstup na trh mají, jiné si na něj počkají až do léta, resp. na zahájení modelového roku 2015, jenž obvykle začíná po přestavbě továren v průběhu celozávodních dovolených.

Ačkoli se vám bude zřejmě zdát následující výčet nových modelů nebývale dlouhý, je třeba připomenout, že ve většině případů jde o „sourozence“, kteří byli vyvíjeni v mezikoncernové alianční kooperaci, takže jde v duchu tradic racionalizace, jež je u vozů LUV ještě viditelnější než u běžných „osobáků“, prakticky o stejné vozy prodávané pod různými značkami. Přesto každému z nich věnujeme samostatný prostor v následujícím seznamu.

Citroën Jumper

Pro letošní rok součást francouzského koncernu PSA připravila výrazný facelift. Příď se dočkala výraznějšího stylingu a svítilny svým tvarem připomínají běžné osobní vozy značky Citroën. Další úpravy se odhalují pouze obtížně a dle tvrzení výrobce se zaměřily na prodloužení životnosti konkrétních mechanických skupin, přičemž jde například o dveře, brzdový systém nebo spojky. Rozšířena byla škála standardní a příplatkové výbavy, těšit se tak můžeme například na pásy denního svícení LED vestavěné v hlavních světlometech, couvací kameru, samočinné stěrače nebo hlídání nechtěného opuštění jízdního pruhu a poklesu tlaku v pneumatikách.

Nový Citroën Jumper nabízí řadu verzí karoserie. Jsou zde čtyři celkové délky (L1, L2, L3 a L4), tři rozvory (3 000 mm, 3 450 mm a 4 040 mm) tři výšky (H1, H2 a H3). Celkově tak Citroën Jumper existuje v osmi verzích furgonu s přepravní kapacitou od 8 do 17 m3. Upravená škála vznětových čtyřválců 2.2 a 3.0 HDi byla cizelována pro redukci spotřeby paliva, provedení e-HDi 130 pak přidává Start/Stop systém.

Fiat Ducato

Modernizované ducato pochází z téže konstrukční líhně jako Citroën Jumper. Automobilka Fiat patří mezi producenty užitkových vozů ke značkám s nejdelší tradicí na světě a nyní představuje své legendární ducato v jeho šesté generaci, ale jak jistě sami tušíte, jde jen o facelift generace páté. V duchu tradic je řeč zejména o upravené přídi s typickou maskou Fiatu, upravených materiálech v interiéru a rozšířené výbavě. Ačkoli je prostor pro posádku výrazně lepší než dosud, na nejnovější konkurenci nestačí zejména v oblasti ergonomie, kvality použitých materiálů a odhlučnění.

Nabídka karosářských verzí je podobně rozsáhlá jako u jumperu, nicméně škála pohonných jednotek se v tomto případě na rozdíl od francouzských sourozenců opírá o čtyřválec 2.3 MultiJet II, jenž vyniká zejména klidným chodem a nízkou spotřebou.

Peugeot Boxer

Po plných osmi letech rozsáhlým faceliftem prošel také Peugeot Boxer, třetí do rodiny LUV PSA/Fiat vyráběných v italské továrně SEVEL Sud, největší fabrice na užitkové automobily na světě. Nový boxer těží z podobné sestavy modifikací jako jumper a ducato, takže kromě tradičně mimořádně rozsáhlé škály karosářských verzí nabízí i nový boxer kvalitněji provedený interiér, upravenou příď a širší výbavu.

Nový boxer jako jediný již disponuje svým ceníkem. Ten začíná na částce 556.900 Kč za nejkratší furgon 3000 s karoserií L1H1 a motorem 2.2 HDi/110 k. Ve shodné karoserii lze za 10.000, resp. 30.000 Kč přiobjednat výkonnější verze téhož motoru s výkonem 130, resp. 150 koní. Špičkovým provedením je i v tomto případě jednotka 3.0 HDi/177 k, kterou lze ale objednávat až od karoserie L3H3 a za ceny od 769.900 Kč.

Renault Master

Omlazený master míří do stejného segmentu jako trojčata ze SEVEL Sud a nabízí se v prakticky identické škále verzí své uzavřené karoserie. Její délka sahá od 5 048 mm (L1) do 6 848 mm (L4), rozvory od 3 182 mm do 5 048 mm a výška od 2 303 (H1) do 2 818 mm (H3). Ve standardní výbavě všech vozů Renault Master nechybí klimatizace, centrální dálkové zamykání, elektrické ovládání oken ani palubní počítač.

Motory jsou výhradně čtyřválcové vznětové 2,3 l dCi s výkony 100, 125 a 150 koní pro přední a 125 a 150 koní pro pohon zadní nápravy, ceny začínají na částce 514.900 Kč za provedení L1H1P1 s motorem 100 koní a užitečnou hmotností 855 kg. Režim ECO upraví nastavení řídicí jednotky tak, že by měla spotřeba paliva klesnout až o 10 %.

Renault Trafic

Letošní léto se stane časem premiéry také pro třetí generaci modelu Renault Trafic. V porovnání se svým předchůdcem vypadá podstatně lépe, sebevědoměji a svým vzezřením se blíží osobním vozům Renault. Přídi dominuje robustní maska s vodorovným žebrováním, na niž po stranách navazují rozměrné sdružené světlomety. Nový trafic bude k dispozici v široké škále verzí, délky karoserií budou dvě (4 998 a 5 398 mm), podobně jako výšky karoserie. Uzavřené dodávky mají o 100 mm delší prostor pro náklad, což u delší verze umožní pohodlné naložení trojice europalet.

Také pracoviště řidiče včetně polohy sedadel, sklonu volantu a nabídky komfortních výbavových prvků připomíná spíše osobní vozy než ty užitkové.

Opel Vivaro

I v této generaci je Opel Vivaro dvojčetem Renaultu Traffic. K pohonu je v obou případech připraven vznětový čtyřválec s objemem 1,6 l ve dvou verzích, z nichž každá bude dostupná ve dvou výkonových variantách. Základní motor s jedním turbodmychadlem dosahuje výkonu 90 a 115 koní, verze s dvojicí turbodmychadel nabídne 120 a 140 koní. Dle tvrzení výrobce má jít o vůbec nejhospodárnější model své kategorie. Definitivní technické údaje v době uzávěrky tohoto vydání známy nebyly, ovšem lze předpokládat, že od parametrů traficu se lišit nebudou.

Ford Transit

Skutečnou hvězdou letošní sezóny se stává modelová řada Ford Transit. Představování tohoto typu by bylo sice stejně zdlouhavé a mnohokrát oddalované jako u stále nepřicházejícího osobního mondea, ale premiéra transitu je o to působivější, že přichází v nebývale široké škále, jejíž prvky se postupně představují již několik měsíců. Na poli LUV tak nyní může Ford nabídnout nejen malé, z Fiesty odvozené vozy Transit Courier/Connect, ale také Transit Custom, jenž prakticky vůbec poprvé v dějinách užitkových vozů Ford umožňuje přímý útok na matadora VW Transporter.

Ale do letošní sezóny vjíždí především zcela nový Ford Transit, nejslavnější užitkový automobil Evropy, který nyní uloží až pět europalet. Nový Transit má motory 2.2 TDCi s výkonem 100 až 155 koní pro pohon předních a 125 až 155 koní pro pohon zadních, nebo všech kol. Ceny startují na 545.000 Kč a nabídka jednotlivých variant řady transit je skutečně mimořádně rozsáhlá. Délka nákladového prostoru dodávky je od 3 044 do 4 217 mm a výška karoserie se pohybuje v rozmezí 1 886 až 2 125 mm.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů