Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Znovuzrozené TVR opět láká na svůj první sporťák. Jmenovat by se mohl Griffith

Naše téma
Redakce | 07.05.2016
Znovuzrozené TVR opět láká na nový sporťák. | foto: TVR
Britská automobilka TVR se důkladně připravuje na velký návrat. Novou éru kdysi slavné značky sportovních aut zahájí dramaticky tvarované kupé s osmiválcem pod kapotou. Jmenovat by se mohlo Griffith.
Automobilka TVR byla založena v roce 1947 a proslavila se produkcí lehkých a divokých sporťáků s laminátovou karoserií. Ve své historii si prošla několika kritickými okamžiky - tím nejtěžším však nedávno, krátce poté, co ji v roce 2004 koupil Rus Nikolaj Smolenskij. Už o dva roky později TVR přestalo vyrábět auta a bylo blízko smrti.

V květnu 2013 však značku TVR od Smolenského koupila společnost TVR Automotive, v jejímž čele stojí anglický milionář Les Edgar.

A ten má velké plány. V horizontu nejbližších let chce začít vyrábět několik aut, která prý hrdě navážou na divokou pověst dřívějších vozů TVR. První z nich by se mělo začít prodávat v roce 2017. Výrobce už loni v červnu začal přijímat objednávky, nasbíral jich téměř 400. Což je slušný počin na auto, které zatím nikdo neviděl. Záloha přitom činila 5000 liber (v přepočtu asi 171 tisíc korun).

Nyní se TVR znovu připomnělo, když zveřejnilo skicu chystaného modelu. Britský magazín Autocar spekuluje, že se bude jmenovat Griffith. Šéf značky Edgar totiž už dříve prohlásil, že novinka zřejmě dostane jedno ze slavných označení vozů TVR z minulosti. A to Griffith splňuje.

TVR nabízelo hned tři sporťáky Griffith. První se jmenoval Griffith 200, druhé Griffith 400 a třetí Griffith 500.

Znovuzrozené TVR opět láká na nový sporťák.


Dalším vodítkem je skutečnost, že TVR nové kupé vystavuje na právě probíhající London Motor Show, kde je auto sice zahalené pod plachtou, ale stojí právě vedle modelu Griffith 400.

I přes zahalení si lze všimnout, že půjde o klasický britský sporťák s dlouhou přední kapotou a krátkou zádí se svažující se střechou. To ostatně naznačila už i jedna starší ilustrace.

Nové TVR dostane vidlicový osmiválec vyladěný u známé společnosti Cosworth (zřejmě půjde o upravený pětilitr od Fordu), jehož výkon by se měl pohybovat mezi 450 až 500 koňskými silami. Agregát pak bude umístěn za přední nápravou, pohánět bude pochopitelně zadní kola.

Motor bude spojen s šestistupňovou manuální převodovkou, akcelerace z klidu na stovku by měla zabrat méně než čtyři sekundy.

Britská automobilka TVR láká na nový sporťák.


Zajímavá je konstrukce. Na projektu se totiž účastní proslulý designer Gordon Murray, který je podepsaný například pod legendárním McLarenem F1. Díky němu TVR dostane rám z ocelových trubek, který zakryjí lehké díly karoserie. Panely zřejmě budou vytvořeny z plastového či uhlíkového kompozitu, počítá se ale i s hliníkem. Aktuálně testované muly prý váží 1150 kilogramů, což je hmotnost, na kterou by výrobce chtěl dosáhnout i u produkčního auta.

Kupé by podle Edgara mělo i ve speciální úvodní edici stát méně než 100 tisíc liber (asi 3,4 milionu korun), běžný model zřejmě dostane cenovku někde mezi 60 000 až 80 000 liber, tedy mezi 2 až 2,7 miliony korun.

Po kupé pak má být představen také roadster pravděpodobně s plátěnou stahovací střechou.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů