Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tahák do auta. Opravdu znáte význam varovných kontrolek?

Naše téma
Redakce | 03.06.2018
dalších 16 fotek
Znáte význam všech varovných kontrolek? | foto: Škoda Auto
Moderní auta mají řadu systémů a funkcí, které s řidičem komunikují prostřednictvím varovných kontrolek na přístrojové desce. Víte opravdu, co která znamená?
Bývaly časy, kdy jste museli mít uši jako netopýr, abyste poznali, že autu něco schází. Jen správně vycvičený sluch dokázal rozeznat problémy, které věštilo cinkání, cvakání, klepání nebo chrastění schované v běžných zvucích motoru.

Navíc jste potřebovali dostatek technických znalostí, abyste odhalili zdroj a příčinu. To díky elektronice dnes už naštěstí odpadá (taky proto, že motor už v normálnímm voze prakticky ani neslyšíte).

Moderní auta se dokážou sama vyšetřit a upozornit řidiče na případný problém dřív, než bude muset bezmocně zastavit u krajnice a volat odtah. Varovné kontrolky má každý důležitý systém, takže ani kvůli kontrole svícení světel nebo stírání stěračů nemusí rodina obíhat auto a poctivě hlásit stav.

Na druhou stranu kvůli neustále se rozšiřující výbavě a nejnovějším elektronickým systémům je už v dnešních autech kontrolek a výstrah doslova hromada. Řidič potřebuje málem vysokou školu, aby každou kontrolku správně rozklíčoval a poznal. Nehledě na chudáky, kteří po době vlastnění starého vozu přesednou do nejnovějšího modelu.

V naší obsáhlé galerii tak najdete takřka všechny základní a rovněž ty nejnovější varovné kontrolky, na které můžete v současných autech narazit. Využili jsme přitom pěkný tahák, který připravila automobilka Škoda. A studujte pozorně, možná si vás zanedlouho vyzkoušíme menším kvízem...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů