Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zjistili jsme české příplatky za karosérii kombi. Můžou být i nulové

Naše téma
Radek Pecák | 27.10.2018
dalších 21 fotek
Mazda 6 si účtuje za kombi přesně tolik, co za sedan. Tedy 716 400 Kč. | foto: Mazda
Ceníky značek zastoupených na českém trhu s novými vozy obsahují v některých případech i zdánlivé nelogičnosti.
Pokud chcete místo hatchbacku, případně liftbacku či sedanu verzi kombi stejného modelu, pak v Česku zaplatíte navíc obvykle několik desítek tisíc korun. Vyplynulo to z našeho průzkumu oficiálních ceníků jednotlivých značek. Největší příplatek se týká vozu BMW 5 Touring. Ten je v porovnání se sedanem drazší o citelných  74 100 Kč.

Některé automobilky si ale neúčtují za verzi s větším zavazadlovým prostorem navíc ani korunu. "Máme to tak nastaveno dlouhodobě a ani do budoucna na tom nehodláme nic měnit," uvedla pro portál Automix.cz mluvčí českého zastoupení Mazdy Markéta Kuklová. Nulové navýšení se týká Mazdy 6 Wagon, jejíž cena tak, stejně jako v případě varianty sedan, startuje na částce 626 900 Kč.

Stejný přístup nyní zvolilo i české zastoupení Volkswagenu u vozu Golf Variant. Dříve stávaly tyto kombíky o třicet tisíc korun více než hatchbacky, teď lze obě karosérie koupit za sjednocenou cenu od 426 900 Kč. Zde je za tímto rozhodnutím nepochybně snaha oživit zájem o tento model. Nynější sedmá generace nejprodávanějšího evropského automobilu je totiž v samém závěru svého životního cyklu. Již příští rok se představí VW Golf VIII.

Ostatní značky vždy chtějí za kombíky vyšší cenu než za ostatní typy karosérií. Nejméně - 10 000 Kč je to u Škody Fabia a Hyundai i30. Obvykle platí, že čím větší auto je, a čím prestižnější logo má na své kapotě, tím jsou cenové rozdíly vyšší. Neplatí to ale vždy. Našli jsme i několik zdánlivých paradoxů. Například za kombi variantu nejprodávanějšího českého automobilu, což je Škoda Octavia, musí zákazník oproti lifbacku připlatit 35 000 Kč. Pokud si stejnou karosérii objedná pro vůz superb, je příplatek o pěti tisíc korun nižší.

OBČAS SE ZA MÉNĚ PLATÍ VÍCE

Podobně je tomu u autombilky Opel. Tam verze Sportstourer (v řeči Opelu označení pro kombi) vlajkové lodi Insignia stojí o 25 000 Kč více než liftback. Zájemce o kombi modelu Astra ovšem musí z konta převést sumu navýšenou o 30 000 Kč oproti ceně hatchbacku.

"Je to součást naší cenové strategie," shodli se při vysvětlování rozdílu mluvčí obou automobilek Vítězslav Pelc (Škoda) a Martin Hejral (Opel). Připomínáme jen, že kombi je v našich končinách obvykle žádanějším typem karosérie u klasických rodinných a manažerských vozů.

V současné době nejširší nabídku aut s karosérií kombi najdete u značek Renault a Škoda. Obě mají v nabídce tři modely.

Přesné ceny a konkrétní navýšení oproti verzím s menším zavazadlovým prostorem najdete v naší fotogalerii pod snímky jednotlivých vozů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů