Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zenvo ukázalo v akci šílený model TSR-S. Jeho křídlo se umí nahýbat i do stran

Naše téma
Daniel Fuglevič | 24.05.2018
dalších 6 fotek
Zenvo TSR-S. | foto: youtube.com
Svou novinku v oblasti aktivní aerodynamiky ukázalo Zenvo na novém modelu TSR-S již letos v Ženevě. Až nyní v akci na okruhu lze ale vidět, jak tato zajímavá paráda vlastně funguje. Celé křídlo se na zádi vozu opravdu naklání takřka do všech stran.
Aktivní aerodynamika není na dnešních supersportech ničím novým. Dánská malosériová automobilka Zenvo však nyní zachází do úplných extrémů. Na svém novém modelu TSR-S, který je vlastně silniční verzí okruhového speciálu TSR, totiž uvádí technologii takzvaného „centripetálního“ neboli „dostředivého“ křídla.

Nejenže tedy masivní spoiler funguje jako vzduchová brzda při zpomalování z vysokých rychlostí, díky aktivním vzpěrám se samotné křídlo automaticky naklání i do stran pro zvýšení stability a přilnavosti v zatáčkách. V praxi tento systém vypadá docela bizarně, jelikož se spoiler nahýbá do vážně nepřirozených úhlů.

Automobilka si plánuje tuto technologii patentovat. Díky automatickému naklánění křídla prý Zenvo dokáže generovat o dalších 30 procent více přítlaku na straně vozu, na které je to zrovna při průjezdu zatáčkou potřeba.    

A právě u modelu TSR-S je pořádný aerodynamický přítlak zapotřebí. Hypersport používá uprostřed uložený 5,8litrový osmiválec s dvojicí kompresorů a produkuje šílených 1193 koní (877 kW) a 1100 Nm točivého momentu. Tato síla pak směřuje pouze na zadní kola skrze sedmistupňovou automatickou převodovku.

Zrychlit z klidu na 100 km/h umí TSR-S za 2,8 vteřiny, přičemž na hranici 200 km/h je už za 6,8 vteřiny. Maximální rychlost je udávaných 325 km/h. Zenvo plánuje vyrobit ročně pouhých 5 kusů tohoto modelu, a to za cenu v přepočtu asi 34 milionů korun.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů