Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ve Studénce hlídají železniční přejezd chytré kamery. Padly již první pokuty

Naše téma
Radek Luksza | 17.03.2024
dalších 8 fotek
Druhý český chytrý - přestupky automaticky zaznamenávající - železniční přejezd je ve Studénce na Novojičínsku, 14. 3. 2024. | foto: Deník/Radek Luksza
Za porušení předpisů na železničním přejezdu ve Studénce přijde řidiči pokuta, a to automaticky. Tento přejezd je totiž jako druhý v republice opatřen chytrým kamerovým systémem. Do ostrého provozu byly kamery spuštěny v polovině února. Pokutu již zaplatilo šest řidičů. 
Kamery reagují na spuštění blikajících červených světel a až po uplynutí přiměřené doby na bezpečnou reakci nasnímaly průjezd každého vozidla. A to i v mlze nebo chumelenici, o tmě ani nemluvě. „Nedisciplinovaným řidičům hrozí pokuta až pětadvacet tisíc korun a záznam šesti bodů v bodovém hodnocení,“ upozornil Jiří Hodic, tajemník Městského úřadu Bílovec, pod jehož katastr železniční přejezd spadá.

Chytrý kamerový systém na železničním přejezdu ve Studénce:

Jak uvedla Nela Eberl Friebová ze Správy železnic, přejezd ve Studénce byl pro instalaci kamer vybrán hned z několika důvodů. „Jedná o přejezd na koridoru a zároveň na něm dochází k častému nerespektování výstražné signalizace,“ vysvětlila s tím, že zřízení chytrého systému se projednávalo s dopravní policí i příslušnou radnicí.

„Cokoliv zlepší bezpečnost je pozitivní! Snad to ty lidi bude odrazovat a čím více pokut přijde, tím dříve si uvědomí, že to nemají dělat,“ řekl starosta Studénky Libor Slavík. Ze zkušenostní místních přidal poznatek, že předpisy na zdejším přejezdu porušují hlavně přespolní motoristé s nemalým podílem cizích státních příslušníků.

„Jen nás samozřejmě netěší, že Studénka nebude mít z jejich postihů žádný příjem,“ uzavřel starosta.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů