Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zde se rodí Bugatti Chiron. Výroba jednoho trvá až devět měsíců

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.02.2017
dalších 20 fotek
Výrobní prostory Bugatti Chiron ve francouzském Molsheimu. | foto: Bugatti
Bugatti zveřejnilo fotografie ze své výrobní linky nejnovějšího Chironu. Určitě vás ale nepřekvapí, že roboty nebo pásové dopravníky zde nenajdete. Tohle místo je ateliérem technického umění.
Možná proto samotné Bugatti nazývá zdejší místo prostě a jednoduše „Ateliér", nikoli „výrobní hala" a už vůbec ne „dílna" či „fabrika". Vždyť jde taky o místo plné tradice.

Francouzský Molsheim je domovem značky (s krátkými přestávkami) už od roku 1909. A právě tady se vyráběl Veyron a nyní také jeho nástupce Chiron.

Pracuje zde pouhých dvacet dělníků, kteří jsou zodpovědní za poskládání šíleně výkonného, šíleně rychlého a superluxusního superauta. V budově, která se rozléhá na tisíci metrech čtverečních a ve které panuje čistota jako na operačním sále, je Chiron poskládán z více než 1800 různých součástek.

Čtěte také: Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Na auto se čeká i tři roky

Jde o další přehlídku úchvatných čísel. Jako by nestačilo, že Chiron používá osmilitrový čtyřikrát přeplňovaný šestnáctiválec o výkonu 1500 koní (1103 kW) a točivém momentu 1600 Nm.

Zájemci o Chiron pak začínají výrobní proces výběrem z 23 odstínů karoserie, 8 variant karbonových vláken, 31 různých barev kůže a 8 odstínů alcantary pro interiér, u něhož je dále na výběr 30 druhů prošívání, 18 druhů koberečků a 11 barev bezpečnostních pásu.

Výrobní prostory Bugatti Chiron ve francouzském Molsheimu.


Není divu, že svůj vysněný Chiron dostane zákazník za nějakých devět měsíců dle obtížnosti specifikace. Navíc už jen zmíněný pouhý výběr zbarvení musí zabrat týdny.

Samozřejmě je u Bugatti zajištěna také naprostá individualizace, pokud si to dotyčný přeje. Logo či podpis na spodní straně křídla, rodinný erb na opěrce hlavy? Není problém.

V „Ateliéru" pak Chiron projde přes dvanáct stanovišť. Začíná se samotným motorem, který sem dopravují už smontovaný z výrobny motorů Volkswagen v Salzgitteru.

Čtěte také: VIDEO: Top Gear to nevzdává. Upoutávka na novou řadu vypadá slibně

Ještě předtím, než jsou auta vyleštěna a zabalena do ochranných folií, má testovací řidič za úkol vzít každý Chiron na testovací jízdu dlouhou 300 kilometrů a rovněž vyzkoušet chování při rychlostech přes 250 km/h. Dalších 50 km testování slouží jako poslední ujištění před konečným schválením kvality.

Tento rok bude vyrobeno až 70 exemplářů a první Chirony poputují ke svým majitelům v prvním čtvrtletí roku 2017.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů