Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Závoďák Renault Sport R.S. 01 dostal motor z Nissanu GT-R. Má přes 500 koní

Naše téma
Redakce | 28.08.2014
dalších 8 fotek
Renault Sport R.S. 01. | foto: Renault
Les Ulis/Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Sportovní divize Renaultu na příští sezonu chystá nový šampionát Renault Sport Trophy, který se stane přírůstkem tradiční série World Series by Renault. Připravila pro něj samozřejmě speciální auto: ostrý, skvěle vypadající závoďák Renault Sport R.S. 01.
Okruhový speciál pohání 3,8litrový šestiválec přeplňovaný dvojicí turbodmychadel, který už známe z Nissanu GT-R. Renault jej však pro závodní účely trochu upravil, má například mazání se suchou vanou. Výkon přes 500 koní putuje na zadní kola přes sedmistupňovou sekvenční převodovku.

Výrobce zatím neprozradil dynamické hodnoty, ale vzhledem k hmotnosti pouhých 1100 kilogramů, už zmíněnému výkonu a točivému momentu dosahujícímu 660 N.m lze předpokládat, že jízdní výkony budou přímo ďábelské.



Na dráze speciálu pomůže efektivní aerodynamika, Renault Sport R.S. 01 prý při rychlosti 300 km/h generuje přítlak 1,7 tuny. O zpomalení se starají karbonové šestipístkové brzdy s průměrem kotoučů 380 mm, Michelin pak dodal speciální osmnáctipalcové pneumatiky.

Renault Sport R.S. 01.



Mezi dalšími vychytávkami najdeme samosvorný diferenciál, nastavitelné tlumiče či dvojité lichoběžníkové zavěšení kol. V kabině se samozřejmě nachází ocelová klec.

Renault Sport R.S. 01 na délku měří 4,71 metru, na šířku dva metry a na výšku pouze 1,1 metru. Zásluhu na nízké hmotnosti má především karbonová konstrukce. Nádrž pojme 150 litrů benzinu.

Renault Sport R.S. 01.



Zájemci o účast v novém seriálu Renault Sport Trophy si mohou vůz koupit, stačí mít v kapse zhruba 350 tisíc eur, v přepočtu zhruba 9,7 milionu korun. Mluví se ale také o tom, že Renault později vyrobí i civilní verzi, která půjde přihlásit "na značky". Ta by mohla být výrazně levnější. Pokud tedy vznikne...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů