Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zapomenuté dítě a uvnitř vozu výheň? Senzor by si toho všiml a dal vědět

Naše téma
Tomáš Procházka | 14.06.2018
dalších 11 fotek
Hasiči otevírali auto se zamčenou holčičkou. | foto: HZS LK
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Tříletou holčičku, kterou rodiče nechali v rozpáleném autě před brněnským obchodním domem, museli zachránit strážníci. Událost, ke které došlo nedávno na jihu Moravy, by teoreticky jednoho dne nemuseli řešit strážníci, ale zachránit dítě by mohlo třeba i samo auto.
Jedna z firem, se kterou Škoda Auto spolupracuje v Izraeli, představila technologii, která upozorní řidiče, že má špatně zapnuté pásy nebo zamkl dítě v autě.

V samotném voze je téměř neviditelný senzor na stropě, který měří hustotu zaplnění prostoru kabiny. Podle toho pak spočítá, kolik lidí v autě jede, jestli jde o děti, či dospělé, a také „vidí“, v jaké poloze kdo sedí.

Pokud bude cestující v sedadle nakřivo nebo mít špatně přetažený bezpečnostní pás (moc nízko či vysoko), tak ho aplikace upozorní, aby si to spravil. Zároveň dokáže například u dětí či drobnějších osob nastavit menší sílu airbagů – tak, aby v případě nehody nedošlo při jejich vystřelení ke zranění.

Zajímavá je i funkce, která ohlídá právě zapomenuté dítě v autě. Nebo třeba psa. I když v Česku k takovým událostem dochází spíš zřídka, může jít až o život. Třeba právě v Izraeli jsou teploty přes den i ke čtyřiceti stupňům Celsia, v autě je kolikrát mnohem víc.

A jak říká Gil Dotan ze společnosti Guardinan, která za vývojem stojí, jsou na světě státy, kde mají v tomto ohledu „nepozornější“ řidiče. 

Téměř neviditelný hlídač
V případě, že šofér opustí auto a senzor změří nějaké mikrovibrace vzniklé třeba dýcháním dítěte v autosedačce, tak řidiče upozorní, že tam dítě zapomněl. Jak konkrétně? Podle Gila Dotana záleží na automobilkách, případně zákaznících, jak by v budoucnu se senzorem chtěli naložit. Spustila by se automaticky klimatizace? Přišla by zpráva do telefonu rodičům, či rovnou na záchranáře? Představitelných variant či jejich kombinací by prý mohla být celá řada.

Stejný senzor by díky sledování zaplnění kabiny dokázal také upozornit, že do auta někdo neoprávněně vnikl. Třeba rozbitým okénkem.

Dalším z praktických projektů, který se v Tel Avivu také představil, je Anagog. Využití by mohl najít například ve velkých městech pro „chytré parkování“.  Ve zkratce: systém pozná řidiče blížícího se ke svému autu. Že kupříkladu z místa, kde se zdržoval, jde dolů ze schodů či jede výtahem. Po odjezdu z parkoviště okamžitě nabídne místo dalším šoférům, kteří tuto službu využívají.

Čeká se velká proměna
Podle šéfa digitalizace Škody Auto Andreho Wehnera projde autoprůmysl v následujících 10 letech větší změnou než za posledních 50 let. „Musíme být schopní se rychle rozhodnout, která řešení mají budoucnost, a která jsou jen slepou uličkou,“ tvrdí Wehner.

V rámci společnosti Škoda DigiLab se hodlá česká automobilka zaměřit vedle nových technologií týkajících se třeba zmíněné bezpečnosti cestujících i na projekty související se sdílenou ekonomikou (například sdílení aut) či konektivitou (propojení aut s aplikacemi).

„Podobně jako před lety začaly vznikat aplikace pro mobilní telefony, tak chceme dodávat nové služby do vozu. Udělat z auta takové centrum služeb. Můžete auto někomu pronajmout a vydělat si peníze, ale v budoucnu vám třeba doručí balík, který si objednáte, přímo do vozu,“ dodáváředitelka firmy Jarmila Plachá.

Auta a technologie
Škodovka mimo jiné loni přivedla na český trh aplikaci HoppyGo, která je platformou pro sdílení aut.

V Německu také škodovácký DigiLab testuje sociální službu CareDriver, která nabízí vyškolené řidiče pro děti i seniory.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů