Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zákazníci nemají dobíjet své Fordy Kuga PHEV. Mohou začít hořet!

Naše téma
Radek Pecák | 13.08.2020
dalších 9 fotek
Ford Kuga PHEV | foto: Ford
Automobilka Ford přiznala, že v současném horkém počasí mohou exempláře SUV Kuga aktuální generace vybavené pohonem typu plug-in hybrid začít hořet.
Faktický zákaz externího dobíjení vysokonapěťové baterie nové generace sportovně-užitkového vozu Kuga ve verzi PHEV vydala automobilka Ford. Reaguje tak na čtyři případy požárů tohoto vozu s pohonem plug-in hybrid. U nich se baterie dobíjejí jak rekuperací při zpomalování, tak kabelem z elektrické rozvodné sítě. Žádný z incidentů se naštěstí neudál v České republice.

"Již rozesíláme zákazníkům dopisy s příslušnými  instrukcemi," uvedl pro Deník a Automix.cz mluvčí tuzemského zastoupení americké značky Martin Linhart.

Podle něho může v současném horkém počasí dojít k nahromadění horkých plynů v baterii, následkem čehož za určitých okolností vznikne požár. V Česku dosud podle Linharta Ford prodal padesát exemplářů této verze Kugy. 

Zákazníci budou vyzváni k návštěvě autorizovaného servisu. "Technické řešení v podstatě spočívá v instalaci tepelného štítu a zlepšení odvodu horkých plynů z oblasti baterie," vysvětlil Linhart.

Do té doby lze vozy běžně užívat. "Jen je třeba se vyvarovat dobíjení z elektrické rozvodné sítě," dodal Linhart. V takovém případě ale samozřejmě musí počítat s výrazným zvýšením spotřeby benzinu. Zatímco s plně nabitou baterií s kapacitou 14,4 kWh je oficiální hodnota spotřeby na sto kilometrů pouze 1,2 litru a v praxi není nedosažitelná hodnota kolem dvou litrů, při jízdě v klasickém hybridním režimu stoupá na šest i více litrů. V čistě elektrickém režimu lze podle údajů výrobce ujet 56 kilometrů. V reálném životě to bude asi o třetinu méně.

Informaci o problémech Fordu Kuga PHEV zveřejnil také evropský výstražný systém Rapex přinášející informace o nebezpečných nepotravinářských výrobcích. Podle něho se musí nápravě podrobit kusy vyrobené ve Španělsku v oddobí mezi loňským 1. červencem a letošním pátým červnem.

Zdůvodění zní takto: "Fyzické poškození sekundárního palubního diagnostického řídicího modulu A (SOBDM) a/nebo konektoru SOBDM může umožnit pronikání vody do modulu, což může způsobit elektrický zkrat. Zkrat v SOBDM může potenciálně způsobit přehřátí jednoho nebo více článků baterie, což zvyšuje riziko požáru."
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů