Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zajímavý verdikt soudu. Snímky z radaru jsou prý nepřijatelný důkaz

Naše téma
Redakce / ČTK | 01.12.2016
Ilustrační foto. | foto: DENÍK/Michal Fanta
I jako vítězství člověka nad strojem lze podle agentury AFP vykládat rozsudek kanadského soudce, který zavrhl snímek z radaru o překročení povolené rychlosti jako pouhé "svědectví z doslechu bez jakékoliv průkazné hodnoty", protože údaj přístroje na místě neověřil žádný policista.
Nikdo tak ani nebyl schopen jednoznačně potvrdit, zda byl v době pořízení snímku radar správně kalibrován či zda byla u silnice dopravní značka upozorňující na omezení rychlosti.

Nečekané vítězství u quebecké justice pro dotčenou řidičku znamená, že ušetří 1160 kanadských dolarů (asi 22 000 Kč) na pokutě. Přestože radar zaznamenal, že na místě s údajným omezením rychlosti na 70 kilometrů za hodinu uhání dvojnásobným tempem.

"Radary zůstanou tam, kde jsou," prohlásil ministr dopravy provincie Quebec Laurent Lessard v reakci na rozhodnutí smírčího soudce, podle kterého snímek z radaru představuje "nepřijatelný a nezákonný" důkaz.

Ministr se zdržel vyjádření k samému rozsudku vzhledem k možnosti odvolat se proti němu, nicméně zdůraznil, že posláním radarů je zvýšit bezpečnost na silnicích. Podobně argumentovala i ministryně spravedlnosti Stéphanie Valléeová, která připomněla, že radary u silnic fungují na základě zákona, přijatého poslanci ve snaze zvýšit bezpečnost.

Radary "vydělaly" už přes miliardu
Provinční vláda má nyní měsíc na to, aby se odvolala proti překvapivému verdiktu, který by mohl představovat precedens. V praxi by se mohl týkat tisíců motoristů, kteří byli automaticky pokutováni na základě snímků z radaru.

"Soud lituje, že policie zavedla systém, který je v naprostém rozporu s požadavky (zákona)," uvedl soudce Serge Cimon ve dvanáctistránkovém odůvodnění svého rozhodnutí.

Mezitím podle listu La Presse soud zrušil už druhou pokutu.

Radary v provincii Quebec podle kanadského rozhlasu od roku 2009 zaznamenaly 690 000 případů překročení rychlosti, čímž provinční pokladně zajistily z pokut příjem 92 milionů kanadských dolarů (asi 1,75 miliardy Kč).

ČTĚTE TAKÉ: Praha vrátí tisícům řidičů pokuty za jízdu Blankou za 2,4 milionu
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů