Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Začíná autosalon v Detroitu. Ukáže se na něm přes 700 vozů, z toho 71 poprvé

Naše téma
ČTK, Redakce | 12.01.2014
Příprava stánku Audi na autosalonu v Detroitu. | foto: NAIAS
Detroit - Novinářskými dny začne v pondělí v Detroitu mezinárodní autosalon, který je považován za jednu z nejdůležitějších výstav v automobilovém sektoru. V Detroitu se představí přes 700 vozů, z toho 71 zde zažije svou premiéru.
A celá řada z nich bude ostře sledována. Američtí nadšenci se těší především na okruhovou verzi Corvette Stingray Z06 a na nový Ford Mustang. Hodně vidět ale budou také asijské automobilky, například Kia ukáže koncept sportovního kupé GT4 Stinger, Subaru pak rychlé WRX STI, Infiniti - luxusní značka Nissanu - ostrý sedan Q50 Eau Rouge.

Z premiér evropských výrobců jistě získá hodně pozornosti dvojice BMW M3 a M4 či Mini John Cooper Works.

Pro veřejnost budou brány výstavy otevřeny od soboty 18. ledna do neděle 26. ledna. V loňském roce veletrh navštívilo téměř 800 000 lidí. Výstava se opět koná v areálu Cobo na předměstí Detroitu, který ale prošel rozsáhlou renovací.

Celé město Detroit naopak prožívá již delší dobu úpadek. Loni se stalo největším městem v dějinách Spojených států, které požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. Detroit je nejchudším velkoměstem USA a více než třetina jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby.

Detroit jako symbol úpadku
Kolébka amerického automobilového průmyslu v minulých desetiletích trpěla silným odlivem lidí v důsledku uzavírání automobilových továren a její populace z vrcholu přes 1,8 milionu počátkem 50. let klesla na zhruba 700 000. Nyní je Detroit ve Spojených státech symbolem úpadku, chudoby a sociálního rozvratu.

Město před vyhlášením bankrotu nezachránilo ani oživení amerického automobilového trhu po hospodářské recesi v letech 2007 až 2009. V loňském roce se prodej automobilů ve Spojených státech zvýšil o 7,6 procenta na zhruba 15,6 milionu vozů. Zaznamenal tak nejlepší výsledek od roku 2007.

Letos však odborníci očekávají zpomalení tempa růstu. Výzkumná společnost Edmunds.com odhaduje letošní prodej na 16,4 milionu vozů, zatímco firma J.D. Power počítá s prodejem 16,2 milionu vozů.

USA byly v minulosti největším automobilovém trhem na světě, v roce 2009 je však předstihla Čína. V loňském roce se prodej aut na čínském trhu zvýšil téměř o 14 procent na zhruba 22 milionu vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů