Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Za socialistickými auty přímo do Moskvy. Muzeum má i limuzíny pohlavárů

Naše téma
Jan Markovič | 09.09.2019
dalších 27 fotek
Řada aut čeká ještě na renovaci. A nebo také zůstanou v původním stavu. | foto: Jan Markovič
Poběda, Záporožec, Moskvič, ale i Škoda 440 nebo zrezlá Tatra. V Moskvě jsme našli skvělé muzeum pro milovníky socialistických aut.
Socialistická auta, zejména ta ze Sovětského svazu, patří mezi sběrateli k velmi žádným modelům. Jenže na silnici nebo v evropském muzeu na ně jen tak nenarazíte. Vyplatí se proto dojet přímo ke zdroji, tedy do Ruska. Jedno ze zajímavějších muzeí najdete na předměstí Moskvy. Navštívili jsme ho.

Lomakovo muzeum retro aut a motocyklů je otevřeno už 20 let. Jde o soukromou rodinnou sbírku, která zahrnuje na 120 klasických modelů, v drtivé většině právě ze Sovětského svazu nebo socialistických zemí. Narazíte zde ale i na západoevropské unikáty. Třeba motocykl Peugeot ze začátku 19. století, který je nejstarším kusem ve sbírce, nebo raritní BMW 303 z roku 1933, jenž podle provozovatelů ruského muzea nemají ani v Mnichově.

Ostatně, právě z Německa tu je hned několik zajímavých kousků. Jde o auta, které Rusové na konci války zabavili nacistům a dovezli si je s sebou zpět do Sovětského svazu, aby v nich dál jezdila vládnoucí elita, tentokrát ale bolševická. Proto tu je třeba DKW SB 200 z roku 1937 nebo superluxusní Mercedes-Benz 540 K z roku 1936 s vlajkou jednotek SS.

Když už ale za auty vyrážíme do Moskvy, jsme zvědaví hlavně na modely sovětské provenience. Těch tu není právě málo. Za šlapacím Moskvičem (měli jste ho doma?) najdeme opravdový. Je tu GAZ Poběda hned v několika provedeních. Nechybí ani v Evropě nevídaný SMZ C-3A, který byl vozem pro invalidy a veterány, tedy obdobou československého Velorexu. V muzeu mají obě generace tohoto vozu.

Narazíte zde i na vládní Čajku, terénní gazík nebo obojživelný LuAZ. Nevynechejte ani výklady, ve kterých najdete celou řadu zajímavých drobností. Od hraček a modelů pro sběratele, přes rychloměry a budíky z aut všeho druhu až po sošky z přídí aut. Třeba známou laňku ve skoku z klasického GAZu.

Muzeum sestává ze dvou částí. Jedna je pod střechou, druhá pod širým nebem. Na dvoře si dokonce můžete prohlédnout víc aut než v hale. Většina z nich je ale ve velmi špatném stavu. Jde o vozy, které rodina Lamakovských koupila a teprve čekají na renovaci. Pokud vás muzeum zajímavá, vydejte se do čtvrti Lyublino v jihovýchodní části metropole. Stanice metra má stejné jméno, najdete ji na zelené lince 10. Otevřeno je od 11 do 19 hodin každý den.

Prohlédněte si přiloženou bohatou fotogalerii, kde najdete zajímavé vozy vystavené v muzeu klasických aut v Moskvě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů