Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Muži z Opavy hrozí pokuta za otevřená okna zaparkovaného auta. Opravdu

Naše téma
Dominik Valášek | 27.07.2017
Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Zákony upravují nejen to, jak s autem jezdíme a jak auto parkujeme, ale patrně i to, jak naše auto zabezpečujeme. Řidič z Opavy možná právě kvůli tomu dostane pokutu za to, že nechal u zaparkovaného auta otevřená okna, zatímco šel venčit psy.
Hlídka městských strážníků si všimla pootevřeného okna na vozidle a po bližším ohledání zjistila, že na druhé straně je okno dokonce dokořán. Lustrací přes obvodní oddělení si tedy strážníci podle SPZ zjistili telefonní číslo na řidiče, kontaktovali jej a upozornili, že nemá zabezpečené auto. Zde by se dala ocenit snaha strážníků chránit cizí majetek, nicméně ta bizarní část začala až ve chvíli, kdy se padesátiletý řidič vozidla dostavil ke svému vozu.

Řidič, který chtěl auto nechat pouze větrat, byl strážníky obviněn ze spáchání přestupku nezabezpečení vozidla. Na to konto se s nimi začal dohadovat, že žádný přestupek nespáchal a že s nimi nehodlá nic řešit. Posléze sedl do auta a z místa odjel. Strážníci však tento jeho postoj nepřenesli přes srdce a případ předali odboru dopravy na magistrátu, který jej musí řešit ve správním řízení. Zde hrozí muži pokuta přinejmenším 1500 korun.

Možná se může celé nařčení zdát naprosto absurdní, nicméně podle zákona je paradoxně opodstatněné. Zákon totiž říká: „Řidič, který se hodlá vzdálit od vozidla tak, že nemůže v případě potřeby okamžitě zasáhnout, musí učinit taková opatření, aby vozidlo nemohlo ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nemohla je neoprávněně užít jiná osoba.“ Toto tvrzení lze vyložit i tak, že musí být vozidlo parkováno zamčené a se zavřenými okny.

Aby byl však někdo za nezavřená okna popotahován ve správním řízení, to je zcela ojedinělé. Nebo znáte ze svého okolí takový případ?
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů