Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Z bran kolínské Toyoty už vyjíždí nová Ayga Cross pro konkrétní zákazníky

Naše téma
Radek Pecák | 13.04.2022
dalších 21 fotek
První Toyota Aygo Cross předaná tuzemským zákazníkům | foto: Toyota
Nová Toyota Aygo Cross je nejmenším a současně nejdostupnějším vozem s původem Made in Czech Republic, který se nyní nabízí na trhu s novými osobními vozy.
Ti zákazníci, kteří si u dealerů objednali novou Toyotu Aygo Cross, mají nyní slušnou šanci, že ji dostanou v relativně krátkém čase. Automobilka Toyoty v Kolíně, v níž se vůz montuje, totiž momentálně kvůli nedostatku potřebných součástek nevyrábí druhý model ze svého portfolia - Toyotu Yaris. Díky tomu je tak pro Aygo Cross na výrobní lince k dispozici větší kapacita.

Přímo v areálu automobilky se také odehrál slavnostní akt, během něhož první český zákazník získal tento vůz řadící se do kategorie malých crossoverů. Druhý automobil pak firma předala kolínské nemocnici.

Aygo Cross si do detailu můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

Městský crossover Toyota Aygo X nahrazuje druhou generaci Ayga, která se v Kolíně vyráběla od roku 2014 do konce roku 2021 společně s modely Citroën C1 a Peugeot 107/108. Jejich výroba skončila bez přímého nástupce. Aygo X je plně navržené a vyvinuté evropskými divizemi Toyoty s využitím platformy Toyota New Global Architecture.

Vůz je vybavený benzínovým motorem 1.0 VVT-i s manuální nebo automatickou převodovkou. Nabízí mimo jiné kompletní LED světla, nejméně šest airbagů, Apple CarPlay a Android Auto nebo multimediální systém Toyota Touch 2.

„Do zahájení výroby nových modelů Aygo X a Yaris jsme investovali více než 4,5 miliardy korun. Závod jsme rozšířili o nové budovy a dokončili jsme instalaci nových zařízení. To vše za pokračující pandemie, při zablokování Suezského průplavu, a i přes těžkosti s dodávkami dílů, zejména polovodičů,” říká Koreatsu Aoki, prezident kolínského závodu Toyota Motor Manufacturing Czech Republic.

„Na trzích západní, střední a východní Evropy jsme prodali přes milion vozidel Toyota a Lexus a opět jsme překonali výsledky celého trhu. Toyota v Evropě prodala celkem 623 777 hybridních aut, což je meziroční nárůst o 19 procent, čímž jejich podíl na celkových prodejích vzrostl na 58 procent. Toyota Motor Europe díky tomu dokázala v roce 2021 naplnit emisní cíle EU,“ uvedl Matt Harrison, prezident a generální ředitel Toyota Motor Europe.

„Od spuštění prodeje se pro Aygo X rozhodlo více než 300 zákazníků. To svědčí o stoupající popularitě tohoto modelu, kterou zaznamenáváme už od loňského roku. Jsme velice rádi, že kolínská továrna Toyoty vyrábí už dva úspěšně evropské modely,“ dodává Peleška.

Podrobné dojmy z jízdní prezentace tohoto vozu přineseme již brzy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů