Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Z automobilové historie: 10 "nových" technologií, které nové nejsou

Naše téma
Redakce | 01.07.2013
La Jamais Contente, první auto, které pokořilo hranici 100 km/h, jezdilo na elektřinu. | foto: Wikimedia.org
Praha - Myslíte si, že jsou automatická dálková světla nebo kabriolety s pevnou skládací střechou vynálezem posledních let? Kdepak, to všechno tady bylo už mnohem dříve. Stejně jako řada dalších technologií, které dnes vnímáme jako "nové" a "moderní".
Jen se na ně trochu pozapomnělo. Jak ve svém článku připomíná server Jalopnik.com, například na konci devatenáctého a začátku dvacátého století (ale nejen tehdy) existovala v automobilovém průmyslu řada drobných firem, které se nebály snad žádné bláznivé myšlenky. A i když spousta z nich neuspěla, vymyslela řadu technologií, o nichž si dnes myslíme, že jsou nové. Průkopníky ale samozřejmě mnohdy byly i velké a známé automobilky.

1. Automatická dálková světla

Dálková světla, která se sama ztlumí, když proti vám jede jiné auto, vypadají jako typický příklad moderní technologie. Jenže poprvé se objevila už v roce 1952 ve vozech značky Oldsmobile. Systém využíval senzor, který dokázal rozpoznat světla protijedoucího auta.

2. Natáčecí světlomety

"Lampy", které se natáčejí společně s pohyby volantem, měl už slavný Citroën DS v šedesátých letech. Jako první ale tuto vychytávku použila naše Tatra - u prototypů modelu T 77 se natáčel prostřední světlomet.

3. Pevná skládací střecha

Peugeot 601 Éclipse



Kabriolety s pevnou skládací střechou se díky výrobcům jako Mitsubishi a Mercedes začaly prosazovat v devadesátých letech, ale jejich původ vystopujeme už v roce 1934 u Peugeotu 601 Éclipse (na fotografii). Peugeot mimochodem na pevnou skládací střechu sází i v současnosti.

4. Hybridy

Prius od Toyoty opravdu nebyl prvním autem využívající hybridní pohon. Už v roce 1902 postavil Ferdinand Porsche pro společnost Lohner-Werke vůz pojmenovaný "Mixte-Wagen". Měl čtyři elektromotory umístěné v kolech a olověné baterie dobíjelo dynamo poháněné benzínovým motorem.

5. Startování tlačítkem

Startování motoru pouhým stisknutím tlačítka, které dnes najdeme ve spoustě vozů napříč různými segmenty, bylo populární už v padesátých letech.

6. Samočinné nastavení světlé výšky

Dnes ho využívá celá řada výrobců - například Land Rover, Jeep, BMW, ale třeba i McLaren. Ale jako první přišel s hydropneumatickým odpružením Citroën u modelu Traction Avant v roce 1954 - tehdy však spíše experimentálně. Už za pár měsíců se ale systém prosadil společně s přelomovým modelem DS.

7. Rekuperace energie při brzdění

O efektivním využití energie vznikající během brzdění se začalo hodně mluvit při uvedení moderních hybridních aut jakými jsou Toyota Prius a Honda Insight. Ale zřejmě prvním vozem, který dokázal při brzdění ukládat kinetickou energii do baterií, byl elektřinou poháněný kočár Louise Kriegera z roku 1894. Vyráběl se v Paříži.

8. Luxusní a závodní elektromobily

La Jamais Contente, první auto, které pokořilo hranici 100 km/h, jezdilo na elektřinu.


Ani výkonné a luxusní elektromobily nejsou výmyslem moderní doby. Ve skutečnosti byla před rokem 1900 většina luxusních vozu poháněna elektřinou - protože byla tak nějak příjemnější, bezpečnější a tišší.

Stejně tak i raná závodní auta často jezdila na elektřinu. Jako třeba La Jamais Contente (na fotografii), první automobil, který pokořil hranici 100 km/h.

9. Převodovka CVT

Samočinné převodovky s plynulou změnou převodu v současnosti najdeme především u japonských aut - například u Nissanů či u Suzuki. CVT však zpopularizoval nizozemský výrobce DAF, když v roce 1959 uvedl na trh model malého rodinného vozu DAF 600.

Jako první ale CVT v autě použil roku 1896 Milton Reeves, který vynalezl převodovku s proměnným převodovým poměrem v roce 1879 pro využití na pilách.

10. "Rychlovýměna" baterií

Automobilka Tesla, výrobce elektromobilů, nedávno představila svou vizi možného řešení příliš dlouhého dobíjení baterie. Vybitou prostě na svých dobíjecích stanicích bleskově vymění za plně nabitou.

Ale ani tentorkát nejde o nic nového. V osmdesátých letech devatenáctého století v New Yorku provozovala společnost Electric Vehicle Company celou flotilu "elektrotaxiků". A pokud některému z vozů docházela "šťáva", vrátilo se na základnu, kde mu rychle byla baterie vyměněna a taxi se tak mohlo bez časové prodlevy vrátit do ulic. V roce 1907 společnost zkrachovala.

(Zdroj: www.jalopnik.com)
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů