Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vídeň hostí výstavu formule 1: Představí ikonické vozy i příběhy slavných pilotů

Naše téma
Daniel Pecák | 07.06.2024
dalších 23 fotek
Výstava Formule 1 ve Vídni. | foto: Deník/Daniel Pecák
Už jen pár dní máte jedinečnou příležitost navštívit výstavu formule 1 v MetaStadt ve Vídni. Tato fascinující expozice, která se sem přesunula z Madridu, zde bude k vidění pouze do 16. června. Pak zamíří do kanadského Toronta. Výstava nabízí poutavý pohled do historie a současnosti jednoho z nejpopulárnějších motoristických sportů na světě.
V ČLÁNKU NAJDETE
Vstupné na výstavu začíná na 25 eurech
VIDEO: Výstava formule 1 ve Vídni a TomᚠEnge
Co na výstavě formule 1 uvidíte
Celkový dojem a doporučení
Pokud se na výstavu formule 1 rozhodnete do Vídně vyrazit, máte několik možností, jak se do MetaStadt dostat. Z vídeňského nádraží je to vlakem jen asi 15 minut na zastávku Erzherzog-Karl-Straße, odkud vás čeká už jen 2 minutová procházka do MetaStadt. Pro ty, kteří preferují cestu autem, je k dispozici malé parkoviště přímo v areálu výstavy, avšak doporučujese využít rozlehlá Park & Ride parkoviště po celé Vídni, která poskytují pohodlnější a často levnější variantu parkování.

Vstupné na výstavu začíná na 25 eurech
Vstupenku na výstavu je nutné zakoupit předem online, přičemž základní vstupné začíná na 25 eurech, ale počítejte spíše s cenou přes 30 eur.

Doporučuje se přijít alespoň 15 minut před začátkem platnosti vaší vstupenky, abyste se mohli pohodlně připravit. Batohy a kabelky je nutné odložit do skříněk, které stojí 2 nebo 3 eura podle velikosti. Pro soukromé účely je povoleno pořizování fotografií a videí.

Před vstupem do první místnosti obdržíte sluchátka s ovladačem, který nabízí možnost výběru mezi angličtinou a němčinou. Ovládání je jednoduché a intuitivní, stačí namířit ovladač na senzor u exponátu a začít poslouchat.

Výstava formule 1 ve Vídni a TomᚠEnge:
Co na výstavě formule 1 uvidíte
Výstava je rozdělená do šesti tematických místností, z nichž každá nabízí jedinečný pohled na různé aspekty formule 1:

Formule 1
První místnost vás provede historiíformule 1. K vidění jsou zde tři monoposty z různých ér – z 50. let, 90. let a současnosti. Dále si můžete prohlédnout několik videí, která dokumentují evoluci vysílání závodů, což vám umožní pochopit, jak se tento sport vyvíjel a přizpůsoboval technologickým pokrokům.

Piloti a vybavení
Druhá místnost se zaměřuje na slavné piloty a jejich vybavení. Spatříte zde i deset bust nejznámějších závodníků a zhruba sto helem slavných jezdců. Dozvíte se toho spoustu o kariérním postupu do F1, evoluci posezu v kokpitu a vývoji výstroje pilotů.

Výstava Formule 1 ve Vídni., zdroj: Deník/Daniel Pecák


Technika monopostů
Třetí místnost vám poskytne pohled na technický vývoj monopostů. Uvidíte další dva vozy formule 1 a dozvíte se o technických pravidlech, šasi, motoru a aerodynamice, které jsou klíčovými prvky v konstrukci závodních vozů.

Technická laboratoř
Čtvrtá místnost představuje technickou laboratoř, kde se můžete seznámit s modelem pro aerodynamický tunel, složitostí převodovky, životností a účinností brzd, kamerami na vozech a velikostí pneumatik. Dominantou této místnosti je monopost Red Bull RB16B, se kterým Max Verstappen získal svůj první mistrovský titul.

Přežití
Pátá místnost je věnována bezpečnosti ve formuli 1 a přežití při nehodách. Hlavním exponátem je zde ohořelý monokok Romaina Grosjeana z hrůzostrašné nehody při VC Bahrajnu v roce 2020. Tato sekce zahrnuje také výstavu věnovanou Red Bull Ringu, kde můžete vidět vítěznou trofej a připomenout si slavné rakouské závodníky.

Pit wall
Poslední místnost vás zavede do světa strategického plánování závodů. Na množství obrazovek se zde promítají sestřihy z nejlepších momentů formule 1, které vám přiblíží dramatické okamžiky a klíčové události ze světa závodů.

Výstava končí v obchodě se suvenýry, kde si můžete zakoupit různé upomínkové předměty, jako jsou plakáty, knihy, trička a kšiltovky jednotlivých týmů. Ceny jsou však poměrně vysoké, takže se vyplatí zvážit nákup těchto položek přes internet.

Celkový dojem a doporučení
Prohlídka výstavy zabere přibližně dvě až tři hodiny v závislosti na tom, jak podrobně budete jednotlivé exponáty a informace studovat. Výstava je vhodná jak pro skalní fanoušky formule 1, tak i pro ty zatím méně informované, kteří chtějí získat přehled o tomto fascinujícím sportu. Pro všechny návštěvníky je to skvělá příležitost vidět na vlastní oči historii, techniku a bezpečnostní prvky, které dělají z formule 1 královnu motorsportu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů