Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda chce svůj více než třetinový podíl na českém trhu udržet i nadále

Naše téma
Radek Pecák | 30.01.2024
Dealerství Škoda | foto: se svolením Škoda Auto
Tuzemská prodejní organizace Škoda zahrnuje síť 174 prodejních a 224 servisních míst. Je stabilní a nejrozsáhlejší ze všech značek, které působí na trhu s osobními auty v ČR.
O dva procentní body (na výsledných 35 procent) stoupl vloni podíl tuzemské prodejní organizace Škody Auto na celkovém českém trhu s novými osobními auty. Letos si chce takové číslo udržet. „Očekávám, že celkový objem trhu s novými osobními auty letos v republice poklesne, ale my chceme mít i nadále stejný kus koláče jako letos," sdělil vedoucí prodejní organizace Jiří Maláček.

Škoda nadále těží z velkého zájmu firem o její produkty. I díky tomu má jedno z deseti aut, které se v Česku jako nové zaregistruje do provozu, logo Škoda Octavia.

Právě i díky plánovanému faceliftu tohoto vozu, si čeští dealeři slibují postupné oživení nyní trochu utlumené poptávky zákazníků po nových autech.

Spolu s ní během následujících týdnů začnou dealeři zákazníkům předávat první exempláře jak faceliftovaných provedení modelů Scala a Kamiq, tak i zcela nových Superbů a Kodiaqů.

Podle Jiřího Maláčka je jedním z problémů českého trhu, že neroste zájem soukromých zákazníků o nové automobily. Privátní osoby si dlouhodobě kupují napříč všemi značkami jen kolem padesáti tisíc aut ročně. Přesto i v tomto dílčím segmentu Škoda letos předhonila všechny ostatní automobilky působící u nás. Za ní s poměrně malým odstupem skončila Hyundai, třetí byla Toyota. Je to i proto, že značka si drží stabilní a prodejní síť. Koupit zbrusu novou Škodu můžete u nás na 174 místech, servisovat dokonce na 224.

Prodeji elektromobilů pomůže budování infrastruktury
Škodě se v Česku čím dál více daří oslovovat také zájemce o koupi ojetých vozů. V rámci svého programu ojetých vozů Škoda Plus vloni prodala téměř 50 000 aut. Vydělává také na přídavných službách. Například  60 procent zákazníků si připlácí prodlouženou záruku, významný je také podíl prodaných aut s přeplaceným servisem a dalšími službami, jako je značkové pojištění.

Jiří Maláček je poměrně spokojený také s prodejem elektrického modelu Enyaq, který se vloni u nás stal nejžádanějším vozem s tímto typem pohonu. „Prodejní čísla elektromobilů jsou sice u nás stále velmi nízká, ale důležité je, že každým rokem rostou o vyšší desítky procent," dodal. Navíc se daří soustavně zásadně (o tisíce ročně) navyšovat počet veřejných dobíjecích stanic. Kvůli tomu Škoda uzavřela množství partnerství, například s Orlenem, Ředitelstvím silnic a dálnic, Správou železnic a dalšími.

Elektromobily se už prodávají také v síti prodejen ojetých vozů Škoda Plus. Zájemci nyní začali vydávat speciální certifikát o stavu baterie. Ta se prověřuje při standardizovaném procesu měření energetického obsahu vysokonapěťového akumulátoru. Zkoumání stavu baterie trvá zhruba osm hodin a zákazník za to nic neplatí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů