Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Výrobce vysavačů ukázal svůj elektromobil. Je ale určený jen pro muzeum

Naše téma
Radek Pecák | 19.05.2020
Elektromobil Dyson | foto: Dyson
Svého času měl vynálezce bezsáčkového vysavače James Dyson velkolepé plány v oblasti výroby elektromobilů. Nakonec vloni oznámil, že se lidé v elektrickém autě s logem jeho firmy nikdy nesvezou.
Existovala továrna, vývojové cetrum a dokonce i testovací dráha. Přesto britský miliardář James Dyson vloni v říjnu světu oznámil, že odstupuje od projektu vlastního elektromobilu, do kterého investoval v přepočtu více než 70 miliard korun.

Takto to před více než půl rokem oznámil zaměstnancům:

"Drazí kolegové,

tým automobilové divize vyvinul fantastické auto, byli ve svém přístupu geniální a přitom zůstali věrní naší filozofii. Přestože jsme se během vývojového procesu velmi snažili, nenalezli jsme bohužel způsob, jak automobil učinit komerčně životaschopným. Usilovně jsme se snažili najít kupce projektu, ale toho se nám doteď nepodařilo najít. Chtěl jsem, abyste slyšeli přímo ode mě, že rada společnosti Dyson proto přijala velmi obtížné rozhodnutí, a to návrh na uzavření našeho automobilového projektu."

Nyní se, zřejmě z nostalgie, rozhodl ukázat, o jaké dílo vlastně svět přišel. Zvenčí se toto sedmimístné SUV do značné míry podobá vozům této kategorie, které produkuje jiná britská značka. Uvnitř poutají pozornost hlavně unikátní "polštářovitá" sedadla.

Podle již dříve zveřejněných technických dat se mělo jednat o pořádný "kus" auta. V podélném směru mělo měřit pět metrů, o pohon se staraly dva elektromotory s celkovým výkonem 544 koňských sil a baterie měla zajistit dojezd 960 kilometrů.

Jenže se ukázalo, že baterie s pevným elektrolytem, na které Dyson vsadil, nebudou k dispozici tak brzy, jak potřeboval, navíc se výrobní náklady vyšplhaly na neúnosnou úroveň. V době zastavení projektu prý bylo jasné, že cena jednoho exempláře elektromobilu Dyson by pro koncového zákazníka musela činit více než 4,5 miliónu korun.

Inženýři, kteří více než dva roky připravovali vůz pro výrobu, již byli převedeni na řešení jiných projektů. Vůz tedy nejspíše skončí jen ve firemním muzeu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů