Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW má v kauze s emisemi významného zastánce. Postavil se za něj Jeremy Clarkson

Naše téma
Redakce | 05.10.2015
Jeremy Clarkson | foto: čtk
Hvězdný britský moderátor Jeremy Clarkson, známý především díky motoristickému pořadu Top Gear, se vyjádřil k aktuálnímu skandálu koncernu Volkswagen s podváděním při měření emisí. A jak se dalo čekat, známý automobilový nadšenec má na celou věc poměrně neotřelý a "nepopulární" názor.
Clarkson se totiž Volkswagenu zastal a ve svém pravidelném sloupku pro Sunday Times celou kauzu zlehčil na "nevinný švindl". Nejprve připomněl, jak eko-aktivisté ještě před několika lety tvrdili, že pro dobro klimatu je nutné kupovat automobily s naftovým motorem. Nedávno, když tak velká část řidičů pod tlakem různých nařízení učinila, však změnili názor a diesely teď považují ze ekologickou hrozbu.

Podle moderátora následně vznikly nesmyslné regulace, které nařizovaly, kolik emisí oxidů dusíku (NOx) mohou naftové vozy produkovat. Clarkson se proto nediví, že Volkswagen přišel se softwarem, který dokázal poznat měření emisí a v tu chvíli uměle snížit množství vypouštěného NOx.

"Zní to vážně zločinně, ale komu to uškodilo? Zákazníkům Volkswagenu rozhodně ne. Vždyť auta, která si koupili, vlastně jezdí líp, než kdyby byla vyrobena podle těch regulí," myslí si Clarkson. "Jde jen o nevinné a dobře míněné ohnutí pravidel, podobně to děláme všichni," dodává.

Podle něj je to stejné, jako když žadatel o zaměstnání pošle firmě ne zcela pravdivý životopis. Nebo jako když si děti falšují občanky, aby mohly vyrazit na diskotéku. Sám Clarkson si vzpomněl, jak na vysoké škole zvládl jednu zkoušku díky malému magnetofonu a sluchátku schovanému v jeho tehdy mohutných kudrlinách.

Slavný Brit se také zamyslel nad tím, proč si vlastně lidé kupují auta. Podle něj jde jen málokomu o hodnotu emisí NOx. "V létě jsem si jeden Volkswagen koupil. Ale co mu vychází z výfuku, mě vážně nezajímá. Jde mi o bezpečnost, hodnotu, výkon a kvalitu. Jako každému rozumnému člověku je mi ukradené, kolik oxidů dusíku moje auto produkuje," píše Clarkson, který rovněž zpochybnil ekologický dopad podvodu.

"Okolo šedesáti procent člověkem vytvořených emisí oxidů dusíku nepochází ze silniční dopravy. A těch čtyřicet procent, které ano, produkují kamiony a autobusy," tvrdí. A dodává, že by manažeři Volkswagenu měli okamžitě zvednout hlavy, přestat se potit na tiskových konferencích a místo toho přejít do útoku.

Clarkson také neopomněl zdůraznit přínos koncernu Volkswagen a jeho značek. "Bez zisků automobilky Německo nebude moci finančně zachraňovat Řeky nebo ubytovávat polovinu Sýrie. Způsobilo by to globální ekonomický kolaps, humanitární katastrofu a mnoho dalších ran," míní.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů