Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Propagační materiály Tatry jsou soustředěné v jedné knize. Právě vychází

Naše téma
Radek Pecák | 14.12.2023
Nová kniha o propagaci vozů Tatra | foto: Radek Pecák
Publikace umožňuje například také snadnou orientaci mezi jednotlivými verzemi vyráběných modelů Tatra 603 a Tatra 613.
Stovky prospektů zachycujících vzhled a technická data prakticky veškerých typů osobních vozů Tatra vyráběných v kopřivnické automobilce od roku 1945 do skončení jejich produkce obsahuje kniha Martin kupce s názvem Osobní automobily Tatra na plakátech a prospektech 1945-1999.

Její křest proběhl v Muzeu nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici.

Mnohé texty obsažené v propagačních materiálech nám při znalosti současné reality připadají již tak trošku úsměvné. Například na letácích o Tatře 613 Special z poloviny osmdesátých let si můžete přečíst: „U vozidla Tatra 613 byla zavedena celá řada opatření, jejichž realizací byla zvýšena kvalita vozidel natolik, že je poskytována záruka na dobu 18 měsíců bez omezení počtu najetých kilometrů. Životnost agregátů je stanovena hranicí 300 000 kilometrů, životnost karosérie pak na dobu 5 let.“

Propagační materiály popisovaly také techniku vozů, zdroj: Radek Pecák


Kniha obsahuje také další, málo známá fakta. Například to, že Tatra 603 se v roce 1959 objevila také v nabídce Mototechny. Zatímco ale běžní občané si mohli auto koupit až poté, co dostali poukaz, který si předtím museli zasloužit usilovným budováním socialismu, v letech 1958 až 1962 šlo koupit vůz také na volném trhu. Ovšem za vyšší ceny. A tak si Tatru 602 v té době mohli koupit třeba spisovatelka Marie Majerová nebo dirigent Jaroslav Krombholc.

Vydání knihy podpořilo také současné vedení automobilky Tatra Trucks. „I když byly vozy Tatra celá desetiletí po druhé světové válce určené především pro úzkou skupinu uživatelů, zejména z řad politických činitelů, státní správy a státních podniků, a tedy nedostupné na běžném trhu, byla jejich tištěná propagace ve formě prospektů i plakátů poměrně rozsáhlá. Vzniklo tak mnoho unikátních materiálů pro tuzemské odběratele i zahraniční zákazníky,“ uvedl mluvčí Tatry Daniel Potocký.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů