Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vozový park stárne. Češi častěji kupují přestárlé ojetiny

Naše téma
ČTK | 16.10.2015
Škoda Octavia RS. | foto: Škoda Auto
V Česku se prodávají stále starší ojetá auta. Podíl ojetin starších deseti let se za letošní tři čtvrtletí meziročně zvýšil z 27 na 40 procent.
Naopak podíl prodávaných aut se stářím do pěti let klesl o devět procentních bodů na 34 procent. Uvedla to dnes společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých aut.

Důvodem stárnutí aut nabízených na trhu je zvýšený dovoz přestárlých ojetin ze zahraničí. Dovoz ojetin se letos zvýšil o 24 procent a téměř polovina dovážených aut byla nejméně deset let stará. S tím souvisí i vyšší počet aut se stočeným tachometrem nebo pozměněným datem výroby.

Podíl stočených vozidel se zvýšil ze 39 na 44 procent. Auta měla stočený tachometr v průměru o 118 000 km na 138 000 km.

Podle údajů automotoklubu ÚAMK a autobazaru AAA Auto se v Česku každoročně prodá 270 tisíc vozů se stočeným tachometrem, což odpovídá dokonce 45 procentům trhu. Podvodníci v tuzemsku na těchto autech prý vydělají každý rok téměř 19 miliard korun.

Rovněž vzrostl podíl omlazených vozidel z 20 na 22 procent. Omlazená auta mají v technickém průkazu zapsaný jiný rok výroby, než je skutečnost.

"Na druhé straně vlivem uměle oslabeného kurzu koruny vůči euru roste prodej kvalitních mladých ojetin z České republiky do evropských zemí. V roce 2015 očekáváme 45procentní růst vývozu ojetin," uvedl mluvčí Cebie Jan Dryák.

Průměrná cena prodávaných ojetých vozidel na českém trhu se mírně snížila na 216 000 korun. Nejoblíbenější jsou stále bílé vozy s podílem 29 procent. Průměrné stáří českého vozového parku je téměř 15 let.

V Česku se letos podle odhadu Cebie prodá téměř 700 000 ojetých vozů, z toho 150 000 v rámci individuálních dovozů ze zahraničí. Prodej nových aut bez reexportů se má letos zvýšit o 22 procent na 206 000 aut.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů