Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo ukončuje vývoj naftových motorů. Už se prý nevyplatí

Naše téma
Daniel Fuglevič | 18.05.2017
dalších 36 fotek
Volvo XC90. | foto: Volvo
Švédská automobilka tvrdí, že vývoj nových vznětových motorů je příliš nákladný, a tudíž zastavuje jejich vývoj. Dále se chce soustředit zejména na hybridní a elektrické pohonné jednotky.
Stále přísnější emisní limity tlačí na vývoj nových a „čistějších" vznětových motorů, což samozřejmě automobilku stojí nemalé peníze.

Dle evropských nařízení mají automobilky snížit emise oxidu uhličitého na kilometr ze současných 130 gramů až na hodnotu 95 gramů, a to do roku 2021.

V rámci vývoje jde nakonec o nákladnější situaci než u moderních hybridních a elektrických jednotek. Z dlouhodobějšího hlediska se tak už Volvu nevyplatí investovat do naftových motorů splňujících budoucí emisní normy.

Hlavní pozornost budou nyní Švédové směrovat do vývoje svých benzinových jednotek a dále právě do hybridních a elektrických vozidel. První elektromobil chce Volvo představit už v roce 2019.

Naftové motory se však ve Volvech udrží zřejmě až do roku 2023, kdy by měla automobilka oficiálně přestat tyto motorizace vyrábět.

V každém případě půjde u Volva o těžký krok. Například u modelu XC90 je celých 90 procent prodaných vozů v Evropě vybaveno vznětovým motorem.

Uvidí se tedy, jak na tento krok zareagují budoucí potenciální zákazníci automobilky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů