Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo V40: Nevšední prémiový kompakt

Naše téma
Redakce | 28.09.2012
Volvo V40 | foto: Volvo
Praha - V kategorii, pro kterou se u osobních automobilů ustálilo označení prémiové kompaktní, rozšířila nedávno svoji nabídku o zcela nový model také značka Volvo. 
Ta nabízí pod označením V40 právě pro náročnější skupinu zákazníků nevšední vůz, který má líbivou díky nízké výšce a větší šířce, takřka sportovně střiženou karoserii, které nechybí praktické vlastnosti klasického hatchbacku nebo dokonce malého kombi.

Bezpečnost
Jak je u automobilů značky Volvo zvykem, velký důraz je u nového V40 kladen na bezpečnost, takže tomuto vozu nechybí prakticky nic z aktuální špičkové bezpečnostní výbavy. Je samozřejmé, že část v této kategorii vozů exkluzivních prvků je nabízena na přání, ale i standardní nabídka je stejně obdivuhodná.

Obsahuje třeba asistenční systémy včetně stabilizačního s kontrolou trakce, kromě obvyklých čelních, bočních a okenních airbagů ještě airbag kolenní a jako velkou novinku také airbag pro chodce, systém automatického brzdění při rychlostech do 50 km/h či systém zvýšené ochrany posádky při bočním nárazu a při převrácení vozu.

Na přání lze Volvo V40 ještě vybavit také o informační systém sledování slepého úhlu BLIS včetně upozornění na křížení cesty s jiným vozidlem, automatické denní svícení, systém kontroly bdělosti řidiče, systém detekce dopravního značení, varování při vybočení a udržení vozidla v jízdním pruhu a mno- ho dalších.

Cena tohoto nevšedního kompaktu samozřejmě nemůže konkurovat stejně velkým konfekčním hatchbackům, ale mezi prémiovými modely, zvláště když zohledníme jeho bohatou výbavu, je velmi konkurenceschopná.

Pokud ale někdo zvolí nejsilnější motorizaci v kombinaci s nejvyšší úrovní výbavy, včetně příplatkových lahůdek, může se pořizovací investice pohybovat i okolo milionu korun. Samozřejmě s luxusem, bezpečnostní výbavou a komfortem na úrovni daleko dražších limuzín.
V provozu je Volovo V40 v interiéru nejen příkladně tiché, ale také opravdu nadstandardně komfortní. Přispívá k tomu nejen kvalitní odhlučnění mechanických i aerodynamických vlivů, ale také příslovečně kvalitní sedadla, zejména přední. I na zadních sedadlech je dosta- tek prostoru pro nohy i pro hlavy.

Hospodárnost
Velmi příjemná je hospodárnost nejslabšího dieselu. Při poklidné předpisové jízdě se dalo bez problémů jezdit se spotřebou okolo 4,2 l/100 km, přičemž ani při dynamičtější jízdě či jízdě po dálnicích by se dala těžko hledat konkurence. Výkon 115 k byl v provozu také příjemným překvapením. Umožňoval víc než slušné zrychlení a na německých dálnicích opravdu rychlou přepravu.

Nové Volvo V40 přestavuje novou dimenzi v kategorii osobních automobilů s délkou zhruba pod 4,4 metru. Má vše, co podstatně větší, a také dražší limuzíny, dá se s ním dobře manévrovat i jezdit na delší vzdálenosti.

Je přitom zajímavé, že spolu s Volvem V40 přichází, respektive přijdou na trh dva jeho noví konkurenti prémiových značek, a tak se máme na co těšit.

V každém případě je nové Volvo velmi povedeným vozem, který si jistě najde své zákazníky. Těm, kteří preferují bezpečnost, komfort a hospodárnost v kompaktním balení, má opravdu co nabídnout.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů