Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo ukázalo, jak vypadá autopilot v XC90. Nasadí jej v roce 2017

Naše téma
Redakce | 07.10.2015
další 3 fotky
Volvo ukázalo, jak bude fungovat autonomní jízda v XC90. | foto: Volvo
Švédská automobilka Volvo patří mezi řadu výrobců, kteří se věnují vývoji technologií umožňující autonomní jízdu - tedy jízdu bez zásahů řidiče. Nyní se pochlubila ukázkou, jak se bude její systém ovládat.
Volvo systém nazývá IntelliSafe Auto Pilot a chce ho poprvé použít už v roce 2017. Sice jen v testovacím režimu, ale zato v ostrém provozu. Autopilot totiž zamíří do stovky vozů Volvo XC90, které se budou pohybovat v ulicích švédského Göteborgu. Auta přitom budou poskytnuta rodinám a jiným dojíždějícím osobám z okolí Göteborgu, které je budou využívat ke svému každodennímu cestování. Vozidla se budou sama řídit na vybraných silnicích v celkovém rozsahu přibližně 50 kilometrů.

A jak tedy IntelliSafe Auto Pilot vypadá? Z pohledu řidiče jednoduše. Pokud vůz najede na trasu, v rámci níž je možné využívat autonomní řízení, palubní systém zobrazí na informačním displeji zprávu, že je autopilot připraven k použití. V tom samém okamžiku začnou blikat také kontrolky na pádlech řazení u volantu.

Volvo ukázalo, jak bude fungovat autonomní jízda v XC90.



Režim autonomního řízení pak může řidič aktivovat současným přitažením obou pádel. V takovém případě začnou kontrolky svítit zeleně a autopilot potvrdí, že převzal řízení a kontrolu nad vozem. Auto pak nebude potřebovat řidiče. Dokonce samo zvládne i například předjetí pomalejšího vozu.

Pokud systém usoudí, že už není možné autonomní řízení nadále využívat, řidič je upozorněn, aby opět začal aktivně řídit. Zároveň se na displeji objeví odpočet v rozsahu šedesáti vteřin. Nepřevezme-li řidič z jakéhokoli důvodu během tohoto minutového intervalu kontrolu nad vozidlem, vůz dojede na místo, kde může bezpečně zastavit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů