Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo S60 a V60 Polestar: Ostré "šedesátky" nabídnou 367 koní. Ze čtyřválce

Naše téma
Redakce | 05.04.2016
dalších 26 fotek
Volvo S60 a V60 Polestar. | foto: Volvo
České zastoupení automobilky Volvo začne v létě prodávat ostré verze modelů S60 a V60 s označením Polestar. Oba vozy pohání motor o výkonu 367 koní.
Sedan S60 a kombík V60 v provedení Polestar se nezjevily jen tak z čistého nebe, už v loňském roce, kdy Volvo koupilo právě společnost Polestar, si zájemci mohli tahle auta pořídit. Tehdy však oba vozy pod kapotou ukrývaly přeplňovaný šestiválec o výkonu 350 koní.

Nové verze S60 a V60 Polestar ale mají - v souladu s motorářskou filosofií značky - "jen" čtyřválec. Dvakrát přeplňovaný dvoulitr vychází ze standardní jednotky z rodiny Drive-E, konstruktéři společnosti Polestar jej však opatřili větším turbem, kompresorem, novými ojnicemi, novými vačkovými hřídeli, větším sáním vzduchu a palivovým čerpadlem s větší kapacitou. Hnací síla je přenášena na všechna kola prostřednictvím upravené osmistupňové automatické převodovky.

Volvo V60 Polestar.


Motor dává na dvoulitrový čtyřválec velice působivých 367 koní (270 kW) a 470 Nm točivého momentu.

Samozřejmostí pak je přepracovaný podvozek. Ten dostal nastavitelné tlumiče Polestar Öhlins, přední vzpěry vyztužené uhlíkovými vlákny a tužší zavěšení.

Mezi další výbavu patří dvacetipalcové odlehčené disky kol, nově kalibrovaný elektrický posilovač řízení a drážkované brzdové kotouče o průměru 371 milimetrů. Ve srovnání s šestiválcovými předchůdci jsou novinky o 20 kilogramů lehčí a vykazují o 24 kg nižší zatížení přední nápravy.

Výsledkem jsou auta, která umí zrychlit z klidu na stovku pod pět sekund. Rychlejší je sedan, ten stovku pokoří za 4,7 sekundy. Kombík pak za 4,8 vteřiny.

Volvo S60 a V60 Polestar.



Volvo se chlubí i časy potřebnými pro akceleraci na dvoustovku. S60 Polestar tuto disciplínu zvládne za 17,2 sekundy, V60 je o dvě desetiny pomalejší. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h.

Výrobce udává normovanou průměrnou spotřebu v kombinovaném cyklu 7,8 l/100 km.

Na český trh dorazí oba rychlé šedesátkové modely během léta, objednat si je ale budou moci zákazníci už během dubna. Cena sedanu S60 ve verzi Polestar činí 1,6 milionu korun, kombi V60 Polestar stojí o 40 tisíc korun víc.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů