Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo představilo nové XC90. Prodávat se začne už během několika dnů

Naše téma
Redakce | 27.08.2014
dalších 26 fotek
Volvo XC90. | foto: Volvo
Stockholm/Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Nová generace Volva XC90 je konečně tady. Švédská automobilka na nástupci oblíbeného rodinného SUV pracovala tři roky a slibuje si od něj začátek nové kapitoly v dějinách značky.
Po XC90 totiž budou následovat další vozy s novou technikou i některými novými designovými prvky. Například maska chladiče ponese upravené logo, diody pro denní svícení zase dostaly tvar písmene T a mají připomínat Thorovo kladivo. Mezi další nové znaky patří větší kapota s novým reliéfem a ostřejší ramenní partie, na které navazují nová koncová světla. Volvo XC90 bude dostupné s celou řadou kol až do rozměru 22 palců.

Až sedmimístné SUV je postaveno na modulární platformě SPA a využije dvoulitrové čtyřválcové motory rodiny Drive-E. Vrcholem nabídky je varianta XC90 Twin Engine, u níž se vzájemně doplňují kompresorem a turbodmychadlem přeplňovaný benzinový motor a elektromotor. Tato verze nabídne výkon přibližně 400 koní.

Volvo XC90.



Nebylo by to Volvo, kdyby nová XC90 nepřijela s balíkem zajímavých bezpečnostních řešení. Například v případě neúmyslného sjetí ze silnice auto rozpozná, co se děje, a utáhne bezpečnostní pásy předních sedadel, aby řidič a spolucestující zůstali pevně zajištěni na svých místech. Sedadla jsou navíc opatřena funkcí pohlcování energie, čímž dochází k absorpci vertikálních sil, působících v důsledku tvrdého dopadu v terénu.

XC90 je také prvním vozem na světě, které umí automaticky zabrzdit, pokud řidič začne odbočovat do cesty protijedoucího vozu. „S Volvem XC90 jsme udělali první krok k automaticky řízeným vozidlům. Třeba funkce, která umožňuje automaticky sledovat vozidlo jedoucí vpředu v kolonách a podobných situacích, bude pro řidiče představovat radikální zjednodušení řízení," tvrdí Lex Kerssemakers, senior viceprezident oddělení pro řízení produktové strategie ve společnosti Volvo Car Group.

Dřevo, kůže, kříšťál
Volvo se chlubí, že nikdy dřív nenavrhlo tak luxusní interiér. Klíčovým prvkem palubní desky je dotykový displej tvořící srdce nového palubního ovládacího systému. Mezi materiály použitými v kabině pak najdeme jemnou kůži, dřevo, nechybí ani zajímavé ručně vyráběné detaily, mezi něž patří i křišťálová hlavice řadicí páky Orrefors (což je proslulá švédská sklářská značka). O audiosystém se postarala firma Bowers & Wilkins.

Volvo XC90.



Sedmimístná verze je vybavena novými sedadly, která mimo jiné zajišťují více prostoru pro cestující sedící ve druhé a třetí řadě. Sedadla ve třetí řadě údajně nabízejí více než dostatečné pohodlí pro osoby do výšky 170 centimetrů.

Volvo XC90 bude dostupné s bohatou nabídkou příslušenství. K dispozici jsou dvě hlavní stylové sady pro exteriér. Prvním je paket Urban Luxury, který zahrnuje kombinaci barevně sladěného příslušenství pro exteriér s dekorativními prvky z leštěné nerezové oceli: například přední dekorativní rámečky, přední a zadní ochranné kryty nebo boční ochranné lišty prahů. Patří k němu také jedenadvacetipalcová leštěná kola.

Volvo XC90.



Paket Rugged Luxury je zaměřen více "dobrodružně" a nabízí obložení exteriéru v matně černém provedení Tech Matte, ochranné kryty z nerezové oceli, osvětlené prahové nášlapy a integrované koncovky výfuku. Tuto verzi doplňují 22" kola.

Prodej začne už za několik dní
Volvo zahájí prodej nové XC90 už během několika dnů, její uvedení také doprovodí limitovaná série First Edition. Tato edice 1927 vozů s individuálním číselným označením je oslavou založení automobilky Volvo před 87 lety.




Od běžné XC90 se liší některými stylovými prvky a především maximální možnou výbavou. Pod kapotou se ukrývá naftový motor D5 se dvěma turbodmychadly o výkonu 225 koní, který spolupracuje s osmistupňovou automatickou převodovkou. First Edition bude k dispozici pouze prostřednictvím online prodeje, její cena činí 2 470 000 Kč.

Základní cena nového Volva XC90 s motorem D4 je 1 329 000 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů