Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo představilo luxusní sedan S90. V hybridní verzi má 407 koní

Naše téma
Redakce | 03.12.2015
dalších 26 fotek
Volvo S90. | foto: Volvo Cars
Automobilka Volvo představila nový model S90. Elegantní sedan má vzít zákazníky Audi, BMW a Mercedesu. Narozdíl od německé konkurence však spoléhá jen na čtyřválcové motory.
To je však nepřekvapivá informace. Volvo S90 totiž využívá architekturu SPA, na níž stojí i SUV XC90 a která počítá se zástavbou pouze čtyřválcových jednotek.

V případě sedanu S90 jde o vznětové motorizace D4 (140 kW/190 koní) a D5 (173 kW/225 k), které doplňuje zážehová T6 s výkonem 320 koní (235 kW). Nechybí aní hybrid T8 Twin Engine o výkonu 407 koní (300 kW).

Až na slabší diesel jsou všechny motory spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou. Zajímavé také je, že obě benzínové verze jsou standardně vybaveny pohonem všech kol. Čtyřkolka je pak volitelně k dispozici také k výkonnějšímu nafťáku. Bez pohonu všech kol je S90 samozřejmě předokolkou.

Volvo S90.


Švédský sedan chce konkurovat vozům jako Audi A6, BMW řady 5 a Mercedes-Benz třídy, nabízí proto i dostatečně reprezentativní rozměry. Na délku měří 4963 milimetrů, široký je 1879 mm a vysoký jen 1443 mm. Rozvor dosahuje 2941 milimetrů.

Poslední údaj, stejně jako pohled na fotografie interiéru, naznačuje, že by S90 mohla poskytnout dostatek prostoru i pro cestující na zadních sedadlech. Objem zavazadelníku činí 500 litrů.

Koncept kabiny plně odpovídá nové filosofii značky, kterou známe z již zmíněného Volva XC90. Hlavním prvkem tu je vertikálně orientovaný displej infotainmentu, nechybí ani digitální přístrojový štít a ušlechtilé materiály.

Volvo S90.


A protože jde o Volvo, byla velká pozornost kladena také na bezpečnost a přítomnost různých elektronických pomocníků.

Nové Volvo S90 bude například vybaveno funkcí semiautonomního řízení, kterou využívá asistent pro jízdu v kolonách. Jedná se o systém, jenž jemnými zásahy do řízení udržuje vůz v rozmezí daného jízdního pruhu, přičemž funguje až do dálniční rychlosti 130 km/h, a to i když před vozem nejede žádné jiné vozidlo. Rozšíření se dočkal také systém City Safety, nově umí detekovat velká zvířata a v případě hrozící srážky varovat řidiče, případně dokonce vůz zastavit. 

Výstavní premiéra nového Volva S90 se uskuteční v lednu na autosalonu v Detroitu, v dubnu pak automobilka začne přijímat objednávky. Do Česka se první vozy dostanou až ve druhé polovině roku.

Volvo S90.


Sluší se připomenout, že kromě sedanu později dorazí i kombík V90 a mluví se také o velkém kupé a dokonce i kabrioletu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů