Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo představilo auto, které dokáže zaparkovat bez řidiče. Podívejte se

Naše téma
Redakce | 20.06.2013
Volvo, které samo zaparkuje. | foto: Volvo
Praha /VIDEO/ - Automobilka Volvo postavila prototyp vozu, který dokáže najít volné místo a zaparkovat i tehdy, pokud řidič není uvnitř vozidla. Auto je navíc schopno plynule a bezpečně reagovat na další vozidla a chodce pohybující se na parkovišti.
„Autonomní parkování je technologický koncept, který řidiče zbaví zdlouhavého hledání volného parkovacího místa. Řidič vozidlo zanechá u vjezdu na parkoviště a na stejném místě si ho později vyzvedne," vysvětluje základní myšlenku Thomas Broberg, vedoucí bezpečnostní poradce ve společnosti Volvo Car Group.

O dostupnosti této služby řidiče informuje technologie komunikace mezi vozidly a infrastrukturou (Vehicle 2 Infrastructure), tvořená vysílači v silniční infrastruktuře. Řidič funkci autonomního parkování aktivuje pomocí aplikace v mobilním telefonu a poté může od vozidla odejít.

Volvo, které samo zaparkuje.


Vůz pomocí čidel vyhledá volné parkovací místo a sám na ně zajede. Při vyzvednutí vozidla je použit stejný postup v opačném pořadí. Kombinace autonomního řízení s rozpoznáváním a brzděním před dalšími objekty automobilu umožňuje bezpečný pohyb s ohledem na ostatní vozidla a chodce pohybující se na parkovišti. Rychlost jízdy a brzdění jsou přizpůsobeny hladkému pohybu v prostoru parkoviště.

Jak systém funguje? Podívejte se na video (v čase 2:00 pak najdete velice názornou animaci):




Koncept autonomního parkování je však jen jedním z několika projektů, kterým se v oblasti autonomního řízení Volvo věnuje. V roce 2012 byl například úspěšně ukončen projekt SARTRE (Safe Road Trains for the Environment) zaměřený na technologii využitelnou na běžných dálnicích, kdy se silniční konvoje pohybují ve smíšeném prostředí s ostatními vozidly. Flotila vozidel v projektu SARTRE byla tvořena vedoucím nákladním automobilem a čtyřmi vozy Volvo jedoucími zcela bez zásahu řidiče rychlostmi až 90 km/h – v některých případech s rozestupem mezi jednotlivými vozidly necelé čtyři metry. „Vývoj technologií autonomního parkování a jízdy v konvojích stále pokračuje. Hodláme však učinit první krok směrem k naší vedoucí pozici a představit první funkce autonomního řízení ve zcela novém Volvu XC90, které bude představeno na konci roku 2014," uzavírá Thomas Broberg.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů